A Dal 2017: Benjit alaposan kiosztották, továbbment hat produkció

A Dal
Vágólapra másolva!
Tatár Csilla és Harsányi Levente műsorvezetése mellett lement A Dal 2017 első elődöntője. A tét nagy, mert a 30 előadó közül csak a legjobb utazhat az Eurovíziós Dalfesztiválra, és az ottani szereplést legalább százmillió néző követi világszerte, ami komoly – és talán csak egyszeri, soha vissza nem térő – lehetőség egy énekesnek, zenekarnak. Az első este sikert aratott a Roma Soul, a Leander Kills, 40-40 ponttal mentek tovább. Both a zavaros szöveg miatt beledöngölte a földbe Benjit, Caramel pedig humorizált is a vége felé.
Vágólapra másolva!

Az előző évadban 372 dallal pályáztak A Dalba. A győztes, Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie) lett, aki Magyarországot képviselhette tavaly májusban Stockholmban. Pioneer című számával a 19. helyen végzett az Eurovíziós Dalfesztiválon, ami mindenkinek csalódást jelentett. Az énekes dühösen még azt is nyilatkozta, hogy ha ezt előre tudja, akkor ki sem utazik.

A díszlet Forrás: MTI/Mtva

Tavaly december 8-án kiderült, mely szerzeményeket válogatták be ezúttal a műsorkészítők A Dal 2017-es mezőnyébe: a többrészes műsorfolyam győztese képviselheti Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon jövőre, tehát elég nagy a tét, mert ez százmilliós nézettséget is jelent.

A Dal Forrás: MTVA

Egy új ember, Caramel érkezett idén a zsűribe. Ezúttal nagyjából 300 dallal pályáznak az énekesek-dalszerzők, 30 kerül képernyőre a hetek során.

A Leander Kills jutott tovább elsőként

Tatár Csilla és Harsányi Levente műsorvezetése mellett Henderson Dávid kezdte a show-t, fiatalos popslágerrel nyitott. Frenreisz Károly a shadows szó intonációjáról értekezett egy kicsit utólag, Caramel dicsérte, Zséda lazának látta, és dicsérte romantikus alkatát, zeneiségét. „Ez a kevés szöveg sem túlságosan mély” – summázta Both, aki szintén észrevette, hogy minimális a szöveg, refrén, és minden ismétlődik. 32 pontot kapott a zsűritől, a nézőktől pedig csak ötöt.

Tatár Csilla Forrás: Instagram/adalonline

A Leander Kills egy keményebb zenekar, de ide egy lassúval jöttek. Both szerint volt erő és szakmai tudás az előadásban, Frenreisz úgy vélte, hogy az ének erőszakos, de csak azért, mert volt benne emóció, akarat. 34 pontot kaptak az ítészektől, a tévézőktől meg hetet.

„Mai volt, trendi volt, gratulálok” – summázta Calidora fellépését Zséda. Both Miklós inkább a dalszöveget dicsérte, de a zsűri szűkmarkú volt, 25-öt kapott tőlük, a műsort követők pedig szerény öt ponttal dobták meg. A The Wings érzelmes, kellemes lassúval jött: a Skorpió frontembere nagyon mainak és emberinek definiálta, 27 pontot zsebelt be, a tévézőktől viszont csak ötöt, ez nem túl erős.

A kiváló hangú Singh Viki pozitív dallal jött,

mint mondta, az üzenete az, hogy „soha ne add fel a reményt, és mindig keresd a szerelmet”. Nagy ívű, tipikus eurovíziós szerzeménnyel érkezett, az előadás után viccesen megjegyezte, hogy a refrén, a „Love, love love” volt meg elsőre. Zséda a hangszerelést dicsérte, Caramel viszont úgy vélte, hogy a refrén egy helyben járt. „Izgalmas személyiség vagy, csodás hanggal, mélyebbre kell nyúlnod a lelkedben” – summázta, de így is kilencet adott neki. 33 jött össze a zsűritől, a nézőknek hatot ért.

Nem kell minden szöveget megfejteni

A Spoon 21 fiatalos, dinamikus zenével jött, a Deák térről mint bulihelyről dalolásztak. „A szöveg, az kegyetlen. De jön az energia felőletek, kisugárzásotok van” – vélekedett Both, Frenreisz is a szövegen rugózott. „Nem kell minden dalt megfejteni” - replikázott Zséda, és Caramelnek is bejött. 33 jött az ítészekről, hat a tévézőktől.

Spoon 21 Forrás: instagram

Csondor Kata következett, Zséda értékelte, hogy munka volt benne, de nem dicsérte agyon a zsűri. 26 pontot kapirgált csak össze, a tévézőknél 6-ra volt jó.

Csondor Kata Forrás: Instagram

Benji jött, rettentően megizzadt a végére. „A szövegvilág egy közhelyterror lett. »De ha ma lenne majd az a nap?« Nyelvtani hibák vannak benne! Értem, hogy miről szól, de igazából összefüggéstelen. A saját dalaidért te vagy a felelős, és az igazán nagy kaliberű előadók tudnak válogatni. Kutya kötelességed átadni a szöveged egy nyelvtanárnak, mert felelősséged van! Örülnék, ha méltóbb dalszöveggel jönnél legközelebb” – szónokolt, és sok igazság volt a szavaiban.

30-at kapott a zsűritől, a nézőktől még hatot. Ezzel Singh Viki és a Spoon 21 is továbbjutott, mert nekik több pont jött össze.

A cikknek nincs vége, lapozzon a 2. oldalra!