Lemondott a Magyar Rákellenes Liga elnöke a botrányos film miatt

Dr. Bittner Nóra, a Magyar Rákellenes Liga elnöke
Vágólapra másolva!
Lemondott elnöki tisztségéről dr. Bittner Nóra, a Magyar Rákellenes Liga vezetője.
Vágólapra másolva!

Az alábbi közleményt juttatta el az Origóhoz a Magyar Rákellenes Liga:

"Tisztelt Elnökség!

Alulírott dr. Bittner Nóra ezúton tájékoztatom Önöket, hogy a mai nappal elnöki tisztségemről azonnali hatállyal lemondok. A döntésem oka a kialakult negatív sajtóvisszhang, amely a Magyar Rákellenes Liga céljaival gyökeresen ellentmondó üzenetet tulajdonít a kampányfilmnek, amelyben az 1%-os adó felajánlására hívjuk fel a lakosság figyelmét.

Bár a film készítése nem egyszemélyes döntésemen alapult, elnökként kötelességemnek érzem a kialakult helyzetért vállalni a felelősséget.

Dr. Bittner Nóra"

Nagy volt a felháborodás

Nagy felháborodást keltett a Magyar Rákellenes Liga 2017-es reklámfilmje, amelyben a bírónő vádlottnak nevezi a rákos beteget, és azt állítja, ő tehet arról, hogy beteg lett.

Több ezren írták alá a petíciót a reklám ellen,

és Facebookon is szerveződött egy csoport, ahova sorra érkeztek a betegek fényképei "Nem vagyok vádlott!" felirattal.

A Rákellenes Liga említett reklámja egy tárgyalóteremben játszódott, ahol a bírónő egészségtelen életmódja miatt elítéli a vádlottat. Az ítélet: rák. "De miért pont én?" – kérdezte a férfi, majd jött a válasz: "Azért, mert nem sportolt, és egészségtelenül élt" - ezt a szerepet egyébként Tallós Rita színésznőre bízták, aki szintén rákbeteg volt.

A reklámot azóta törölték Forrás: Magyar Rákellenes Liga

A Mokkában a Rákellenes Liga elnöke kezdetben védte a videót, a nagy felháborodás miatt végül letörölték, és bocsánatot kértek a "túl erősre sikerült üzenet" miatt. A bocsánatkérő levelet itt megnézheti.