El sem hinné, hogy ezeket a jeleneteket nem írták meg előre

Havas Jon (Kit Harington) a fattyak csatájában
Vágólapra másolva!
A tévésorozatokban akadnak olyan képsorok, amelyekre évek múltán is pontosan emlékszünk, nehéz elhinni, hogy ezek némelyike nem részletes forgatókönyv eredménye, hanem ott helyben, mintegy rögtönözve született. Gondolta volna, hogy például a fattyak csatája vagy a Jóbarátok nászútja is improvizáció volt?
Vágólapra másolva!

Vannak kifejezetten improvizációra épülő sorozatok, és itt nem csak a Beugró-hoz hasonló műsorokra kell gondolni: a legtöbb párbeszédet helyben találják ki Larry David sorozatában, a Félig üres-ben, de például A liga vagy Tom Hanks nyolcvanas évekbeli szériája, a Bosom Buddies is ismert volt arról, hogy sokat rögtönöztek benne a színészek.

Akad azonban pár olyan jelenet is a tévétörténetben, amely olyan hatással volt a rajongókra, hogy még évek múlva is emlékeznek rá, nem is sejtve, hogy hirtelen ötlettől vezérelve született. Lássunk párat ezek közül is!

Trónok harca

A fattyak csatája a Trónok harca egyik legemlékezetesebb jelenete volt, de azt, hogy Havas Jon kis híján a saját emberei körében zúzódjon halálra, a helyzet szülte. Az aktuális epizód rendezője, Miguel Sapochnik arról beszélt korábban, hogy nem tudták volna teljesíteni az eredeti tervet, e-mailben közölte a sorozat alkotóival, David Benioff-fal és Dan Weisszel, hogy valami mást kell sürgősen kitalálniuk. Sikerült.

Havas Jon (Kit Harington) a fattyak csatájában Forrás: HBO

The Walking Dead

Emlékszik még arra, amikor a The Walking Dead-ben Rick és Michonne egy szögesdrótot feszített ki az úton a zombik megállítására a hetedik évad folytatásában? Nos, az nem volt benne az eredeti forgatókönyvben, az egyik producer és maszkmester, Greg Nicotero – itt beszéltünk vele – rögtönözte.

Sherlock

A stábból senkinek nem tetszett a Sherlock lezárása, csak a két alkotó, Mark Gatniss és Stephen Moffat ragaszkodott hozzá, hogy a két főszereplő egy robbanás következtében kirepüljön az ablakon. Eredetileg Molly egy koporsóban várta volna, hogy Sherlock kiszabadítsa, ki tudja, hogy az jobb vég lett-e volna.

Kirepültek az ablakon, így volt jó Forrás: BBC

Buffy, a vámpírok réme

Gondolta volna, hogy a később az Így jártam anyátokkal-ban látott Alyson Hannigan és Seth Green jórészt improvizálta ezt a jelenetet? Édesek, ahogy évődnek, nem igaz?

Jóbarátok

Emlékszik erre a képsorra a Jóbarátok-ból?

Ugye nem? Mert hát végül nem is került bele az eredeti sorozatba, ugyanis 2001 októberében sugározták volna a jelenetet, néhány héttel a szeptember 11-i terrortámadások után, amely során terroristák négy repülőgépet is eltérítettek, és meghalt háromezer ártatlan ember. Emiatt érzéketlennek tartották az időzítését egy olyan résznek, amelyben Chandler egy bombával viccelődik a reptéren, Ehelyett találták ki azt a másik nászutas párt, amelyik azzal idegesítette Monicát és Chandlert, hogy mindig egy lépéssel előttük járt.

Doktor House

Hugh Laurie-ról ismert, hogy szívesen improvizált nemcsak az Egy kis Fry & Laurie című humoros szkeccsműsorban, de a sokkal kötöttebb műfajú Doktor House címszerepében is. A csípős beszólások közül sokat ott helyben talált ki, legszívesebben a legjobb barátját, Wilsont játszó Robert Sean Leonardot idegesítette ezzel – egyszerűen kíváncsi volt, hogy kollégája miként reagál a forgatókönyvtől eltérő szövegre.

Volt pár improvizált szöveg a Doktor House-ban Forrás: AXN

Városfejlesztési osztály

A Városfejlesztési osztály alkotói sok mindenben szabad kezet adtak a színészeknek, itt is sok volt az improvizáció, ami néha annyira jól sikerült, hogy az írókat féltékennyé tette – legalábbis erről számolt be az egyik készítő, Mike Schur.

A rögtönzésnek Chris Pratt volt a nagy mestere

a sorozatban, de emlékezetes volt Patton Oswalt nyolcperces beszéde is, amit teljes egészében ott helyben talált ki:

A beszéd arról szólt, hogy Oswalt karaktere hogyan képzeli el a Csillagok háborúja hetedik részét, de annyira belement a részletekbe, hogy a végén mindenki otthagyta az üléstermet. A jelenettel az amerikai politika azon gyakorlatát figurázták ki, miszerint a képviselőházban felszólalókat nem szabad félbeszakítani, akkor sem, ha órákon át beszélnek – a rendezői instrukció tehát csak annyi volt, hogy a színész beszéljen akármiről, minél hosszabban.

Még nincs vége, lapozzon további példákért!