Tévés sorozatgyilkosok: a valóság nyomasztóbb, mint a forgatókönyv

2017.03.11. 18:03

Sokszor nem is gondolnánk, hogy amit a képernyőn látunk, az bizony a valóság. A megtörtént gyilkossági esetek ugyanis gyakran sokkal borzongatóbbak, mint amit egy forgatókönyvíró, bevetve legvadabb fantáziáit is, ki tudna találni. Az alábbi sorozatgyilkosok nemcsak a legfélelmetesebb tévés alkotásokban mészároltak, de egytől egyig léteztek a valóságban is.

A zodiákus gyilkos

Az erről a hatvanas évek végén a San Francisco-öböl környékén tevékenykedő fenevadról készült alkotásokat az teszi olyan félelmetessé, hogy tudjuk: sosem kapták el. Márpedig miért is ne tudnánk, hiszen három nagyjátékfilmen kívül (a legismertebb ezek közül David Fincher 2007-es műve) az Amerikai Horror Story egyik epizódját is ő ihlette.

Borzasztó belegondolni, hogy a Zodiákus – aki nevét onnan kapta, hogy rejtélyes, minden alkalommal egy zodiákusjellel szignózott üzeneteket küldözgetett a helyi újságoknak és a rendőrségnek, miután elkövette gyilkosságait – talán még mindig életben van, és bármikor újra lecsaphat.

Annak idején a férfi legalább három nőt és négy férfit támadott meg brutálisan, egytől egyig fiatal embereket, akik közül öten bele is haltak sérüléseikbe – leveleiben azonban a gyilkos 37 halottal hencegett.

Azért ölök embereket, mert olyan szórakoztató"  – írta egyik levelében. Ha pedig még tovább akarunk borzongani, a magyar Wikipedián egész passzusokat olvashatunk a nyilvánvalóan elmebeteg tettes vallomásaiból, amelyekben részletekbe menően taglalja az általa elkövetett borzalmakat.

A New Orleans-i hóhér

Nevéhez hűen az Amerikai Horror Story tele van sorozatgyilkosokkal, de ezek közül is a Danny Huston által a Boszorkányok című évadban megformált baltás gyilkos az egyik legfélelmetesebb. A figurát az 1918–1919-ben New Orleansban egy fejszével gyilkolászó, ezért a Hóhér ragadványnevet kapott gonosztevő inspirálta, akinek olyan groteszk a sztorija, hogy akár a Coen fivérek is forgathatnának róla.

A New Orleans-i hóhér szinte kizárólag fűszerüzlet-tulajdonosokat ölt, és csakis olasz-amerikaiakat. Amikor először csapott le, álmukban vágta el áldozatai (egy házaspár) torkát, majd szétverte a fejüket egy fejszével. A tettes brutális támadásait többen túlélték, köztük egy terhes asszony, aki csodával határos módon megúszta az arcába érkező baltacsapást. A gyilkosságsorozat legmegrázóbb momentuma ellenben, hogy egy fiatal fűszerest és családját is megtámadta – a férj és a feleség túlélték, kétéves kislányuk viszont meghalt.

Danny Huston az Amerikai Horror Storyban a New Orleans-i hóhérkéntForrás: FX

A legbizarrabb az egészben azonban nem is a Hóhérnak a fűszeresek iránt érzett megmagyarázhatatlan ellenszenve, hanem az, hogy egyszer egy újságnak küldött üzeneten keresztül meghökkentő ajánlatot tett a város lakóinak. „Nagy rajongója vagyok a jazznek, és a pokol összes ördögére esküszöm, hogy mindazokat megkímélem, akiknek az otthonában jazzbanda zenéjét hallom. Aki viszont nem hallgat jazzt kedden éjjel (ha lesz egyáltalán ilyen), az baltát kap a fejébe" ígérte.

Habár a gyilkos a szóban forgó napon valóban nem csapott le, ezután még hónapokig folytatta a mészárlást. Egészen 1919. október 27-ig, amikor egy utolsó fűszeres kivégzésével búcsút intett, és örökre eltűnt a homályban. Borzalmas rémtetteire azóta sincs magyarázat, de szerencsére a vegyesboltosokat nem bántotta többé, és a dátumot tekintve valószínűleg már soha nem is fogja.

A folytatásért lapozzon, ha mer!

Előző
Következő