Bejrúti tojásrántotta, egy miniszter Putyin mosdójában: kétéves az M1

Németh Balázs, M1
Vágólapra másolva!
Két éve március 15-én alakult át az M1 napi aktuális hírcsatornává. Az adó Magyarországon egyedülálló módon élő hírkövetéssel és helyszíni bejelentkezésekkel jelentkezik minden nap. A minta a tematikában a BBC, a brit közszolgálati aktuális csatorna.
Vágólapra másolva!

Az M1 két éve minden nap a legfrissebb események közvetítésével jelentkezik, a csatorna munkatársai fáradhatatlanul szállítják a nézőknek az ország és a világ történéseit - írja a csatorna közleménye. A feladat nem könnyű, hiszen az események sodrásában is higgadt és pontos munkára van szükség ahhoz, hogy a nézőkhöz jól feldolgozott, érthető és követhető információk jussanak el. Ennek a munkának kulcsfigurái az M1 műsorvezetői, akik a képernyőn tulajdonképpen közvetlen kapcsolatot tartanak a nézőkkel.

Meszes Boglárkának például, az egyik híradós műsorvezetőnek szép számmal jutott a rendkívüli híradásokból az elmúlt két évben. A hírcsatorna nézői az ő "vezényletével" informálódhattak többek között a müncheni, a brüsszeli, illetve a berlini merénylet részleteiről, de a tragikus kimenetelű veronai buszbaleset éjszakáján is ő ült a stúdióban. Munkájában leginkább azt élvezi, hogy az M1 technikai megoldások terén is mindig valami újdonsággal rukkol elő.

Meszes Boglárka Forrás: M1

Extrém időjárás

Az időjárásjelentés műfajából fakadóan a kevésbé stresszes kategória lehetne az M1-en, de Tóth Tamás meteorológus létére többször is megizzadt már a kamerák előtt. „Extrém bakim nem volt, remélem, hogy így is marad" – mondta el Tóth Tamás. Kiemelte, hogy azért voltak necces pillanatok, általában zakók hiányából fakadóan.

„Általában az utolsó fázisban, a mikrofon felrakásánál derül ki, ha ottfelejtettem valahol a zakómat. Ilyenkor két-három percem van, hogy bejárjam a helyeket, ahol korábban voltam, jellemzően valamelyik emeleten. Ilyenkor a lépcsőn a leggyorsabb megoldás, viszont a nézők nem láthatják, hogy az ember levegő után kapkod. Két esetre is emlékszem, nagyjából sikerült úgy elmondanom a szövegemet, hogy nem látszott rajtam a sprint, de a végére már majd megfulladtam" - emlékezett vissza.

Egy riporter élete

Mészáros László vezető riporter többek között a miniszterelnök bel- és külföldi útjairól tudósít. Filmbe illő jeleneteket idézett fel az elmúlt két évből. A munkája miatt rengeteget utazik, sokszor veszélyes helyeken is megfordul. Bejrútban például különösen puskaporos volt a levegő. Minden sarkon AK-47-es gépkarabélyokkal felfegyverzett katonák álltak, az egyikük odalépett hozzá és jelezte,

jobb lenne, ha visszamennénk a szállodába, mert különben lehet, hogy már a reggeli tojásrántottát sem tudjuk majd elfogyasztani.

A riporter Putyin dácsájában is járt. "Egészen szürreális jelenet volt, amikor egyszer csak összefutottam az orosz külügyminiszterrel ott, ahová még Lavrov is gyalog jár" - mesélte.

Mit hoz a jövő

A világ nem áll le, ezért természetesen az M1 sem állhat le. A csatorna azt ígéri, hogy a felkészült riporterek, a gyakorlott technikai személyzet és a modern műszaki megoldások a következő években is garantálják, hogy a nézők továbbra is a legmagasabb szintű tájékoztatást kapják majd, ha az M1 adására kapcsolnak.