Eurovízió: néha egészen mást hallott a zsűri, és mást a tévéző

Eurovízió 2017 Portugália Salvador Sobral
KIEV, UKRAINE - MAY 13: Singer Salvador Sobral, representing Portugal, performs the song 'Amar Pelos Dois' during the final of the 62nd Eurovision Song Contest at International Exhibition Centre (IEC) on May 13, 2017 in Kiev, Ukraine. (Photo by Michael Campanella/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ha nem kiemelt a német, spanyol induló, be sem jut a fináléba. Ausztrália 2 pontot kapott a nézőktől, 171-et a szakmai zsűritől. Mit láthattak az ifjú előadóban, amit 200 millió tévéző nem?
Vágólapra másolva!

Lezárult a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál, portugál győzelemmel és nagyon szép, 8. magyar hellyel. Itt írtunk hosszabban a show-ról, képeket is nézhet nagy mennyiségben.

Érdemes azonban egy kicsit elidőzni azon, mennyire másképp ítélte meg a tévéző és a szakmai zsűri a produkciókat. A portugál első hely és a bolgár második esetében nem volt eltérés, a zsűrikbe delegált zenészek és a 42 ország tévézői is ugyanúgy vélekedtek. A szakmánál 3. lett a svéd énekes, Robin Bengtsson, a közönségnél viszont csak a 8. helyre ért be. A legdöbbenetesebb különbség az ausztrál fiú megítélésénél jött elő, a szakmai zsűrik a 4. helyre tették, a közönség viszont csak a 25.-re, azaz utolsó előttire.

Képgalériáért klikk a fotóra! Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Michael Campanella

A tévézőknek egyáltalán nem tetszett az osztrák induló, Nathan Trent, tökutolsó lett, nulla ponttal – de a zsűrik sokkal jobb véleménnyel voltak róla, a 11. pozícióba tették. A spanyol és a német induló kiemelt volt, nem kellett elődöntőznie, úgy került be a fináléba: ha nem lettek volna kiemeltek, be sem jutottak volna, mivel a nézőknél és a zsűriknél is nagyon hátul végeztek, a 23-26. hely körül.

És végül itt van Pápai Joci esete: ha csak a zsűri szavaz, akkor a 17. helyen zár. Szerencsére a nézők nagyon előre tették sok alkalommal a magyar fiút, hetediknek ért be, megelőzve a svéd és a horvát riválist is, így összesítve nyolcadikként zárt, ami kiváló eredmény, a kétezres években csak egyszer volt jobb.

Joci amúgy a második elődöntőből ment tovább, ahol 2. lett, ott csak a bolgár indulót találta jobbnak-érdekesebbnek a közönség.

Ajánlat: mely országokból kapta a legtöbb pontot Pápai Joci?