Eurovízió: néha egészen mást hallott a zsűri, és mást a tévéző

2017.05.14. 10:18

Ha nem kiemelt a német, spanyol induló, be sem jut a fináléba. Ausztrália 2 pontot kapott a nézőktől, 171-et a szakmai zsűritől. Mit láthattak az ifjú előadóban, amit 200 millió tévéző nem?

Lezárult a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál, portugál győzelemmel és nagyon szép, 8. magyar hellyel. Itt írtunk hosszabban a show-ról, képeket is nézhet nagy mennyiségben. 

Érdemes azonban egy kicsit elidőzni azon, mennyire másképp ítélte meg a tévéző és a szakmai zsűri a produkciókat. A portugál első hely és a bolgár második esetében nem volt eltérés, a zsűrikbe delegált zenészek és a 42 ország tévézői is ugyanúgy vélekedtek. A szakmánál 3. lett a svéd énekes, Robin Bengtsson, a közönségnél viszont csak a 8. helyre ért be. A legdöbbenetesebb különbség az ausztrál fiú megítélésénél jött elő, a szakmai zsűrik a 4. helyre tették, a közönség viszont csak a 25.-re, azaz utolsó előttire. 

Képgalériáért klikk a fotóra!Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Michael Campanella

A tévézőknek egyáltalán nem tetszett az osztrák induló, Nathan Trent, tökutolsó lett, nulla ponttal – de a zsűrik sokkal jobb véleménnyel voltak róla, a 11. pozícióba tették. A spanyol és a német induló kiemelt volt, nem kellett elődöntőznie, úgy került be a fináléba: ha nem lettek volna kiemeltek, be sem jutottak volna, mivel a nézőknél és a zsűriknél is nagyon hátul végeztek, a 23-26. hely körül.

És végül itt van Pápai Joci esete: ha csak a zsűri szavaz, akkor a 17. helyen zár. Szerencsére a nézők nagyon előre tették sok alkalommal a magyar fiút, hetediknek ért be, megelőzve a svéd és a horvát riválist is, így összesítve nyolcadikként zárt, ami kiváló eredmény, a kétezres években csak egyszer volt jobb. 

Joci amúgy a második elődöntőből ment tovább, ahol 2. lett, ott csak a bolgár indulót találta jobbnak-érdekesebbnek a közönség. 

Ajánlat: mely országokból kapta a legtöbb pontot Pápai Joci?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK