Tíz éve halt meg a Klinika Brinkmann professzora

A klinika
Vágólapra másolva!
2007 júniusában hunyt el Klausjürgen Wussow német színész, aki elsősorban A klinika című televíziós filmsorozatban játszott szerepével vált közismertté és népszerűvé hazájában és Európában.
Vágólapra másolva!

A 78 éves Wussow-t egy berlini kórházban érte a halál majdnem pontosan tíz éve. Akkor már hónapok óta betegeskedett, a német bulvársajtó újra meg újra arról cikkezett, hogy „Brinkmann professzor” a halállal küzd, egészségi állapota kritikus.

A klinika két főszereplője

A berlini Hebbel színházban tanult, otthonosan mozgott a német színpadokon. 1964-től tagja volt a Bécsi Városi Színház társulatának. Emlékezetes színpadi alakítást nyújtott a Don Carlos és a Hamlet című darabokban.

Később is összejöttek

Játszott filmekben is, igazi népszerűségét azonban a televíziós sorozatoknak, köztük is A klinika című kórházi szériának köszönheti. Ennek révén Németország egyik legkeresettebb és legjobban fizetett színésze lett. A sorozatból 71 epizód készült, nagy sikerrel ment 1985 és 1989 közt, itthon némi csúszással. Bemutatták számos európai országban, összesen 37 nyelven futott.

Wussow alapítványt hozott létre rákos gyerekek gyógyítására. Háromszor nősült, de a harmadik házassága is zátonyra futott.

Kivel mi lett?

A Fekete-erdőben játszódó A klinika itthon is roppant népszerű volt. A széria nemcsak a Die Toten Hosent ihlette meg, de több országban ment, még Dél-Afrikában is adták annak idején.

Utánanéztünk, kivel mi történt a sorozat forgatása óta, itt olvashat róluk. Sascha Hehnt, azaz Udót például beperelte volt ügynöke, Veronika Ebisch, erről itt írtunk.