13 érdekesség a 13 éve indult Lostról

Lost
Vágólapra másolva!
Egykor itthon is remek nézettséggel ment a sorozat, amely feszes, fordulatos első és második évadjával izgalomban tartotta a tévézőket. Később a rejtélyek sokasodtak, magyarázat szórványosan érkezett, időben ugráltak, és olyan bonyolulttá vált a sztori, hogy ha valaki kihagyott két részt, és nem összepontosított végig, nem is nagyon értette. Egy klasszikus, ikonikus sorozatról gyűjtöttünk össze 13 tényt.
Vágólapra másolva!

1. 2004. szeptember 22-én indult a történet, az előzetesek alapján sok millióan várták. Azzal nyitott a Lost, hogy egy repülő lezuhan egy trópusi szigeten, de akad pár túlélő.

2. Az első rész Oahun, a Hawaii-szigeteken forgott. A tévétörténet legdrágább pilotjának tartották akkoriban, 14 millió dollár körüli összeg ment rá.

Forrás: ABC

3. Amerikai sorozatok esetében az amerikai nézettség az, ami mindet eldönt: 15,7 millió nézővel nyitott az első évad (heti átlag), ezt tartotta a másodikra, a harmadikra pedig növelte is 17,8 millióra. Innen már lejtmenet jött, 10 milliós átlaggal ment a végén – ma ez is remek lenne sok szériának.

4. J. J. Abrams volt az egyik kreátor és producer, olyan sorozatokon ügyködött korában, mint a Felicity vagy az Alias.

5. A Lost sztárrá emelt olyanokat, mint Matthew Fox, Jorge Garcia, Josh Holloway, Daniel Dae Kim, Evangeline Lilly. A szintén csapattag Dominic Monaghan előtte a Gyűrűk urában játszott.

6. Hat évad készült. Az utolsó részt 2010 májusában láthatták a tévézők, utána elég sokan morogtak, nem mindenkinek volt megfelelő a zárás.

7. Több sorozatra volt nagy hatással a Lost, mostanában a The 100 tűnik hasonlónak, persze már korban, más szereplőkkel.

8. A Lost értékesebb, mint sok másik, szintén kiváló sorozat. A Netflix a Lostért 45 millió dollárt fizetett 12 hónapra. A Scrubs, Dokik 26 millió dollárt kóstált, szintén egy évre, és ezekhez képest szinte aprópénz, hogy a Született feleségeket 12 millió dollárért tudták megkapni egy évre.

9. Cobie Smulders (Robin az Így jártam anytokkal című sorozatban) is járt a Lost castingján, mint kiderült, de Evangeline Lily vitte el a szerepet, ami meghozta neki a hírnevet és a tengernyi pénzt.

10. Sok zagyvaság soha nem kapott magyarázatot. A Prison Break (A szökés) írója Nick Santora arról mesélt, hogy egy több barátja is dolgozott a Lost írói csapatában, de amikor egy meccsnézés közben megkérdezte az egyiket, hogy miképp fognak választ adni az egyre sokasodó kérdésekre, hogyan oldják meg a rejtélyeket,

a haver csak vállvonogatással válaszolt.

A kolléga szerint nekik az volt a dolguk, hogy őrületes marhaságokat írjanak, meghökkentő, merész dolgokat, de aztán már senki nem törődött azzal, hogy ok-okozati összefüggése hozza ezeket.

11. A Hawaii Five-O szerette újrahasznosítani a jórészt Hawaii-on forgott Lost arcait: a CBS drámai szériájában feltűnt Terry O'Quinn, Tania Raymonde, Reiko Aylesworth, Jorge Garcia is. Daniel Dae Kim eleve alapszereplő a volt krimiben.

12. 2011-ben több mint kilencezer Lost-rajongó játszotta meg Hurley lottószámait, mindegyikük nyert százötven dollárt. A számoknak fontos szerepük volt a misztikus, sci-fivel kevert drámában.

13. Befejezésének évében, 2010-ben a Lost volt a legtöbbet leltöltött sorozat az USA-ban. Volt olyan része, amelyet közel 6 millióan töltötték le - ezt követte a Hősök 5,5 millió nézővel, és a dobogóra - 3,8 millió letöltéssel - felfért még a Dexter is.