Magyar homokból áll a Mars felszíne

mars, natgeo
Vágólapra másolva!
„Ez színtiszta magyar homok” – mutat körbe a Mars felszínén idegenvezetőnk, de se neki, se nekünk nincs szükségünk szkafanderre, hisz valójában persze nem a vörös bolygón, hanem csak az etyeki Korda Stúdió területén tartózkodunk. Itt forgatja jelenleg a National Geographic a Mars című sorozat második évadját, a munkálatokba mi is belenéztünk.
Vágólapra másolva!

Ha szemben állunk a kiépített tájjal, és erősen koncentrálunk a közepére, valóban szinte a Mars felszínén érezhetjük magunkat, kicsit jobbra fordulva viszont már bezavar az óriási green box vászon, bal oldalt pedig pár reflektort látunk magasodni a marsi sziklák fölé. A jókora köveket egyébként könnyedén meg is tudnánk emelni, hisz habszivacsból vannak, felesleges lenne azokat tömör anyagból is kiönteni.

Mars-akció a magyar homokon Forrás: National Geographic
A fák meg a lámpák zavarnak csak a marsi kilátásban Forrás: Origo

„Habszivacsból vagy más könnyű anyagból készül egy csomó más kellék, amúgy nehéz szerszám másolata is, így az anyaggal is spórolunk, és a színészeknek is könnyebb dolguk van” – magyarázza Ray McNeill, a produkció fő kellékese, akivel a marsi felszínt is bejárjuk.

A Lukrum pár szerszáma Forrás: Origo
Itt készül a marsi kellékek java Forrás: Origo
Ray McNeill magyaráz Forrás: Origo

Kicsivel feljebb terül el a marsbéli temető, ahol a sorozatbeli legénység halottai nyugszanak, de az alkotók poénból a korábbi rendező, Everardo Gout sírkövét is megcsinálták, mivel ő a jelenlegi évadban már csak pár epizódért felelős.

Everardo Gout sírja a Korda Stúdiónál Forrás: Origo

A sírkövekre a névtáblák egyébként 3D-s nyomtatóval készültek, mint ahogy sok más kellék is, miután a történet szerint is egy csomó mindent ezzel a módszerrel állítanak elő a jövőben a Mars-kolónián.

„Mivel a Marson nincs elég víz, hogy rendszeresen mossanak, még a ruhákat is 3D-ben nyomtatják, egy idő után pedig eldobják azokat” – meséli a jelmeztervező asszisztense, Rudolf Adrienn, aki a kosztümöket tároló lakókocsiban magyar zászlóval ellátott egyenruhát is mutat.

A kosztümraktár egyik részében Forrás: Origo

Új vállalkozás települ a Marsra

Úgy tűnik tehát, hogy magyar űrhajós is csatlakozik a Lukrum nevű gazdasági vállalkozáshoz, amely a második évadra telepít állomást az első szezonban megismert Olympus Town mellé – amely egyébként szintén változott, hisz a két etap cselekménye között eltelt tíz év.

Lapozzon, van még jó pár fotónk a forgatás helyszínéről!