Black Mirror: bele mer nézni ebbe a tükörbe?

Black Mirror
Vágólapra másolva!
Charlie Brooker antológiasorozata szépen lassan kivívja magának a megérdemelt tiszteletet és elismerést. A Fekete tükör a technológia és az ember kapcsolatára fókuszál, zömmel nem túl derűs jövőképet festve elénk. Azért zömmel, mert mindegy egyes epizód más történetet mesél el, így kvázi semmilyen kapcsolat nincs a részek közt. A nemrég debütált negyedik évadban hat alkalommal merülhetünk el Brooker történeteiben, melyeket meg is vizsgálunk, megjelenés időpontja szerint.
Vágólapra másolva!

Rögtön az első epizód olyan magasra teszi a lécet, hogy minden rajongó dörzsölheti a tenyerét. A maratoni hosszúságú, 76 perces USS Callister, Toby Haynes munkája, és akár mozikba is küldhették volna annyira színvonalas és találó. Nanette (Cristin Milioti) egy afféle Star Trek-világban találja magát, és egy űrhajón kell szolgálnia, ahol mindenki isteníti a rettenthetetlen kapitányt. Persze időközben kiderül, hogy a dolog ennél jóval bonyolultabb.

Forrás: © Netflix 2017

A USS Callisterben minden megvan, amitől a Fekete tükröt imádni lehet. Úgy képes szórakoztató lenni, hogy közben olyan témákat feszeget, mint a magány, elidegenedés vagy épp a lelki traumák. Adott esetben még a nem kevés humor is rátesz egy lapáttal az élményre, így lesz igazán emlékezetes Haynes munkája. Egyes pletykák szerint külön spin-off sorozatot kaphat az epizód, ami az összképet látva egyáltalán nem hangzik rosszul, mert rengeteg potenciál van a Callister-világában.

Kényes témák

A kétszeres Oscar-díjas, Jodie Foster által dirigált második epizód az Arkangyal címet kapta, ami igen találó titulus. Főhőse Marie (Rosemarie DeWitt), aki háromesztendős kislányába ültetteti a címszereplő programot, aminek segítségével bárhol és bármikor nyomon követheti. A beültetett chip segítségével nemkívánatos ingereket törölhet a gyermek elől, vagy kvázi láthat a szemén keresztül.

Forrás: Christos Kalohoridis / Netflix

Foster igen kényes témába tenyerelt, ami mindig aktuális, napjainkban különösen. A gyermeknevelést hivatott szemléltetni, illetve az arany középútra kíván rávilágítani, amikor úgy vigyázunk családtagjainkra, hogy közben meghagyjuk a privát szférájukat. Kiváló érzékkel reflektál a szülői felelősség azon vékony határvonalára, amikor a túlféltés már a gyermek kárára válik. Kicsit talán kiszámítható epizód, de kétségtelenül kerek egészet alkot.

Talán a legdurvább

A Krokodil című harmadik felvonás, az évad talán legkegyetlenebbje. Persze mit is várunk John Hillcoattól, aki korábban olyan filmeket dirigált, mint az Út vagy a Fékezhetetlen. A sikeres építesz, Mia (Andrea Riseborough) és a fiatal ügynök, Shazia (Kiran Sonia Sawar) állnak a középpontban. Ez utóbbi egy baleset körélményeit igyekszik felkutatni, melyhez az ún. „hitelesítőt" használja. A gép összekapcsolja magát az alannyal, és képes annak emlékeiből rekonstruálni az esetet. Mindenkinek van csontváza a szekrényben, a múltban vájkálni pedig sosem kifizetődő.

Forrás: Arnaldur Halidorsson / Netflix

Egy lélektani dráma és pszichothriller keverékét látjuk viszont. Hillcoat a szokásos nyers stílusban sokkol, megoldást vagy feloldozást esze ágában sincs szolgáltatni. Hiányzott a velős társadalomkritika, a gyomorba vágó korrajzzal. Némileg kívül esik a tipikus Fekete tükör témákon, de a sztori és Hillcoat stílusa kompenzálják a hiányosságokat. Nyomasztó és kíméletlen élmény egy órában.

Úgy tűnik a harmadik évadtól elkezdődött egy új tendencia. A negyedik epizód ugyanis akkor és most is teljesen más habitusú, mint a komplett széria. Nyomasztásnak se híre, se hamva, a felütés sokkal könnyedebb és szórakoztatóbb. Erre pedig egy ennyire sötét tónusú sorozatnál akkora szüksége van a nézőnek, mint egy falat kenyérre.

Black Mirror Forrás: © Netflix 2017/Jonathan Prime / Netflix

Tim Van Patten Hang the DJ című epizódjában egy olyan világban járunk, ahol az emberek egy párválasztó program szerint élnek. A kis készülék mindenkinek kiválasztja az adott partnert, és megszabja, mennyi ideig lehet együtt a pár. Frank (Joe Cole) és Amy (Georgina Campbell) azonban kicsit máshogy látja a dolgokat. A Hang the DJ egy összetett, fordulatos és érzelmes epizód, ami effektíve lekörözi az elmúlt évek romantikus filmjeit. Remekül nyúl a zsánerhez, ha kell humoros, máskor drámai, szlenggel élve igazi „feelgood" hatást ad, ami után fülig érő szájjal bámuljuk a stáblistát.

Van még tovább, a cikknek nincs vége, lapozzon!