Hét évig MacGyverként élt, nem volt saját élete

2018.01.23. 19:21

Az egész világon MacGyverként – esetleg Jack O'Neillként – ismert Richard Dean Anderson január 23-án ünnepli a 68. születésnapját, ennek alkalmából összeszedtünk róla tíz érdekességet. Mi akart lenni gyerekkorában? Mi volt élete meghatározó élménye? Milyen különös munkái voltak a színészkedés előtt? Melyik kultsorozatban szántak neki főszerepet a MacGyver előtt? Mindjárt kiderül minden.

1. Gyerekkorában nagy álma volt, hogy profi hokijátékos legyen, erről végül azért kellett lemondania, mert 16 éves korában két egymást követő balesetben eltört mindkét keze, a későbbi eset miatt három hónapig kórházban ápolták. Ezután már inkább a dzsessz érdekelte, mégis inkább rockzenekart alapított Rick Dean and the Dante néven, ebben gitározott és énekelt – nézze csak!

2. Élete meghatározó élménye volt, amikor 17 évesen elindult a haverjaival egy egész Amerikát átszelő biciklitúrára: szülővárosából, Minneapolisból Alaszkába akartak eljutni, nagyjából 9000 kilométert megtéve. A többiek sorra lemorzsolódtak, a célállomásig Anderson végül egyedül jutott el, az utolsó 33 napon már magában tekert.

Richard Dean Anderson tavaly júliusbanForrás: AFP/2017 Getty Images/Randy Shropshire

3. Mielőtt megkapta az első szerepét, sokféle munkája volt, többek között a gyilkos bálnákat egzecíroztatta egy delfináriumban, de középkori tematikájú étteremben is zenélt, utcai mutatványos, zsonglőr is volt.

4. Színészként 1976-ban jött neki az áttörés, akkor kapta meg az egyik orvos szerepét egy kórházas szappanoperában, a General Hospital-ban, öt évig játszotta is dr. Jeff Webber szerepét. Ez lehetett az utolsó epizódja, legalábbis nagyon búcsúzkodott:

5. 1981-ben úgy gondolta, ideje továbblépni a főműsoridős produkciók felé, ehhez a Szerelemhajó egyik vendégszerepe volt az ugródeszka. Három évvel később Sonny Crockett karakterét is rábízták volna a Miami Vice-ban, de a munkát végül Don Johnson kapta meg.

6. 1986-ban jött aztán a MacGyver, ami óriási siker lett, hét évadon keresztül ment, Anderson azonban aligha bánja, hogy véget ért, a finálé idején úgy nyilatkozott, hét évet töltött egy virtuális térben, közben szinte egyáltalán nem volt saját élete. A sorozatról egyébként szintén összeszedtünk korábban pár érdekes tényt, erről a cikkünket itt találja.

A MacGyver címszereplőjekéntForrás: ABC

7. Anderson megismételte legendás szerepét 2006-ban, ekkor a Super Bowl-on láthattuk egy vicces Mastercard-reklámban, amelyben MacGyver legendás találékonyságát parodizálta, például egy autóillatosító fenyővel vágott el egy igen vastag kötelet:

8. A kedvenc sorozata a Simpson család, amit egy időben sűrűn mondogatott, így 2005-ben meg is hívták a produkcióba: a hangját kölcsönözte önmaga rajzolt másának, akit a történet szerint elraboltak Marge MacGyverért rajongó testvérei, Selma és Patty:

9. A Csillagkapu-ban játszott szerepéért nyolcszor jelölték a jobbára sci-fiket és horrorokat elismerő Saturn-díjra – 1999-ben meg is nyerte –, majd 2004-ben az amerikai légierő is kitüntette és tiszteletbeli tagjává fogadta, mivel a sorozat igen kedvező képet festett a szervezetről.

10. Soha nem nősült meg, de számos nővel randizott a sztárvilágból, Teri Hatcherrel, Lara Flynn Boyle-lal, Sela Warddal, de még a kétszeres olimpiai bajnok német műkorcsolyázónővel, Katarina Witt-tel is volt egy ideig viszonya. 1996-ban összejött Apryl A. Prose-zal, 1998-ban megszületett kislányuk is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK