Itt vannak az idei Eurovíziós Dalfesztivál nagy esélyesei

eurovízió
Vágólapra másolva!
Május 8-án indul az idei dalverseny, ezúttal is két elődöntő, egy döntő vár a tévézőkre. A magyar induló, az AWS annyiban különb, mint a fellépők többsége, hogy egyedüliként a mezőnyben metált játszik, így számíthat a keményebb rockzene híveinek voksaira.
Vágólapra másolva!

A Dal idei kiírásának győztese az AWS nevű formáció lett: ugyan a szakmai zsűri három előadót is eléjük helyezett a hazai válogató végén, a magyar közönség ezt a metálbandát hozta ki győztesnek, így a fiatal rockerek tehetnek próbát idén az összeurópai zenés mulatságon.

A magyar metálbanda próbál Forrás: MTVA

Szombaton volt a második próba, amin tovább tökéletesíthették a produkciót – az AWS május 10-én, az Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjén 13. fellépőként áll színpadra. A verseny május 8-i és május 10-i elődöntőit, valamint a május 12-i döntőt is élőben közvetíti a Duna Televízió.

Van rá egy fogadásom

Minden alkalommal – mint sok más dologra – lehet fogadni is az indulókra a legnagyobb nemzetközi irodáknál. Az odds iránymutató, de néha persze becsapós, viszont, akiket elkezdenek favorizálni a fogadóirodák, azok némi előnyhöz is jutnak, hiszen ha valaki többször hallja, hogy X ország indulója szuperesélyes, akkor annak produkciójára jobban odafigyel, nem épp akkor ballag ki a konyhába kekszért vagy ropiért, amikor ő következik.

Egy tipikus eurovíziós pillanat Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Michael Campanella

A többi pszichológia: a néző telefonos szavazatának leadásakor előnyben van az előre sztárolt szerzemény és előadó, még akkor is, ha nem tetszett neki annyira. Tudat alatt sejti, vagy épp biztos benne, hogy az első háromban lesz X együttes vagy szólista, úgyhogy ő is támogatja. Nyilván nem mindenki, és nem mindig szavaz így.

A nagy favoritok

Könnyen lehet, hogy szombat éjjel az izraeli Netta Barzilai és kis csapata ünnepelhet majd extázisban, ugyanis a "Toy" című szerzemény minden fogadóirodánál első. Van olyan iroda, ahol egy feltett euróra hármat fizetnek, ha ő nyer, de több olyan is akad, ahol mindössze 2 euró 75 cent a jussunk, ha az ő dala fut be. Ezzel toronymagas esélyes a 43 induló között.

Mint korábban is megfigyelhető volt, az eurovíziós nézők nem a zenei újszerűséget, a technikás, igényesnek mondott zenét, hangszeres tudást vagy különleges hangszínt díjazzák, itt inkább az a fontos, hogy az előadó legyen valamilyen: bármilyen, de ne olyan, mint a többi.

Így tudott nyerni tavaly a portugál Salvador Sobral az "Amar pelos dois" című dallal: szép melódia volt ugyan, de a fazon még különösebb, egészen kitűnt a tucatpopot játszó formációk közül. Mint egy zavarodott, félénk bölcsész, a két számmal nagyobb zakójában nagy érzelmeket átélve énekelt – különc is volt, szép dallal jött, a fogadóirodáknál is nagy esélyes volt, megérdemelten nyert.

Salvador Sobral, a tavaly nyertes Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Vladimir Shtanko

2016-ban Jamala sem nyert volna, ha nem erősen politikai töltetű a dala, és nem üt el teljesen a többségtől, 2014-ben sem futhatott volna be Conchita Wurst, ha nem polgárpukkasztó, ha nem úgy néz ki, mint egy szakállas nő. A dalára már senki sem emlékszik, de a figurára, karakterre viszont mindenki: ebből is látszik, mennyire nem a zene minősége, a sláger tartóssága vagy a képzett hang a perdöntő.

És itt jön a képbe Netta Barzilai és a "Toy". Az énekesnőnek ugyan jó a hangja, de nem egy szexideál. A dalverseny tele van bombanőkkel, akik szélgéppel szemben, lobogó hajjal, nagy beleéléssel éneklik a dalukat hosszú combokkal, csillogó miniszoknyában - mellettük a 25 éves, izraeli Netta Barzilai feltűnően más típus. Nézze meg a nagy esélyest, közel 19 millió megtekintésnél jár úgy, hogy el sem keződött a show:

És a magyar induló? A cikknek nincs vége, lapozzon!