Fizethetnek a magyar kocsmák a vébé közvetítéséért

A 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nézői Budapesten, a Szabadság téren
Vágólapra másolva!
A FIFA World Cup sportesemény - magyarul focivébé - közvetítésének kizárólagos jogát az MTVA, azaz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap az M4 Sportcsatornán gyakorolhatja Magyarország területén. A FIFA továbbá meghatározta azoknak – az elsősorban kereskedelmi és vendéglátóhelyeknek – a körét, akiknek díjfizetési kötelezettsége keletkezik, amennyiben a 2018-as futball-világbajnokság mérkőzéseit a nyilvánosság számára ki szeretnék vetíteni – közölte az MTVA.
Vágólapra másolva!

Négy éve az előző világbajnokság alatt nemzeti hatáskörben születhetett döntés a nyilvános vetítésekről, ez azonban mára már megváltozott. A 2018-as futball-világbajnokság nyilvános vetítése kizárólag abban az esetben ingyenes, amennyiben a felhasználóhelyhez nem kapcsolódik kereskedelmi tevékenység, vagy olyan üzemszerű sportkocsmáról van szó, amely napi szinten ad sportközvetítéseket, és az eseményhez kapcsolódóan egyéb aktivitást nem kezdeményez. Az egyéb, kereskedelmi tevékenységet folytató helyek nyilvános vetítéseire tarifát határoz meg a FIFA, így az MTVA-t a FIFA-val kötött szerződés kötelezi – közölte a közmédia.

A 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nézői Budapesten, a Szabadság téren Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A FIFA tájékoztatása szerint jótékony célokra fogja felhasználni a díjból hozzá befolyt összeget, tarifáinak meghatározásával egyben szponzorainak védelme érdekében is cselekszik.

Az MTVA, mint a FIFA hivatalos magyarországi műsorközvetítője lehetőséget biztosít a labdarúgótorna eseményeinek nyilvános kivetítésére. Az MTVA kéri, hogy amennyiben nyilvános vetítést terveznek, feltétlenül tájékozódjanak a [email protected] e-mail címen, mert a FIFA jogrendelkezése alapján a regisztráció kötelező, és a nyilvános kivetítések alkalmával a FIFA külön előírásai mellett a fenti feltételek esetén még jogdíjfizetési kötelezettség is felmerülhet - jelezte közleményben az MTVA.

Szankciók lehetnek

Szerződéses kötelezettsége értelmében az MTVA köteles a tudomására jutott jogosultság nélküli nyilvános vetítéseket jelenteni a FIFA felé. Ezért a kivetítéseket a jogtulajdonosok az esemény ideje alatt folyamatosan és országosan ellenőrizni fogják. Ezek után - ha jogérvényesítésre, szankcionálásra kerülne sor - azt már nem is az MTVA, hanem a FIFA végzi. Ugyanígy nagyon komoly szabályok vonatkoznak a kivetítőt üzemeltetők esetében a szponzorokra is, mert köztudomású, hogy a legtöbb nyilvános hely külön támogatókat keres a nyilvános meccsnézésekre, ilyen esetben ügyelni kell azonban a FIFA szponzorációs szabályaira.

Fentiek alapján az MTVA már megküldte tájékoztatását a korábbi sportesemények alkalmával regisztrált partnereinek, és folyamatosan várja a visszajelzéseket, illetve az esetleges új partnerek jelentkezését.