David Attenborough-nak egyetlen szabálya van, azt is megszegte a stáb

2010 Summer TCA Tour - Day 10 GettyImageRank2
BEVERLY HILLS, CA - AUGUST 06: Host Sir David Attenborough speaks during the "First Life With David Attenborough" during the Discovery Communications portion of the 2010 Summer TCA pres tour held at the Beverly Hilton Hotel on August 6, 2010 in Beverly Hills, California. Frederick M. Brown/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
David Attenborough sok évtizedes aranyszabályát új sorozata, a Dynasties forgatásán megszegte a stáb: megmentett a biztos haláltól egy pingvincsaládot.
Vágólapra másolva!

November 11-én mutatja be a BBC David Attenborough új sorozatát, a Dynasties-t – amelynek első előzetesét itt nézheti meg –, az egyik executive producer, Michael Gunton ennek kapcsán mesélte el, miként szegték meg a forgatáson a legendás természetfilmes aranyszabályát, miszerint a stáb soha nem avatkozhat be a természet rendjébe.

A történet lényege, hogy a sorozat munkálatai során az Antarktiszon megmentettek egy pingvincsaládot – pár újszülöttet és az anyjukat – a biztos haláltól, amit maga Attenborough valószínűleg nem tett volna meg: szerinte ugyanis a halál az élet része, amit meg kell mutatni a természetfilmekben is.

David Attenborough Forrás: AFP/2010 Getty Images/Frederic J. Brown

Pár éve így mesélt az Origónak arról, hogy miként tudja lefilmezni nyugodt szívvel, amint egy oroszlán széttép egy gazellát: „Ha valahogy sikerül is elkergetnem az oroszlánt, az pár kilométerrel arrébb úgyis talál magának egy másik gazellát. Ráadásul, ha csak azután kergetem el, hogy a gazellát megsebesítette, ugyanúgy talál másik állatot, miközben az én gazellám esetleg belehal a sérüléseibe – ez esetben máris megdupláztam az áldozatok számát. Nem lehet másként csinálni, egyszerűen el kell fogadni, hogy a gyilkolás, a halál a természet része.”

Más kérdés, hogy a négy évig forgatott Dynasties-ban állandó „szereplőkkel” dolgoztak, a szériában egy oroszlán, egy afrikai vadkutya, egy csimpánz, egy tigris és egy császárpingvin családját ismerhetjük meg – és persze nem jött volna jól, ha valamelyik kiesik a műsorból.