Tíz nem ismert tény a 80 éves Korda Györgyről

2019.01.04. 20:03

Mikor és hol tanult meg pókerezni? Sokat utazgatott a nagyvilágban? Miből vette meg első autóját a máig népszerű táncdalénekes, aki a Sziget Fesztiválon még egy több generációval fiatalabb közönséget is simán, lazán zsebre tett?

1. Volt hónap, amikor 30 nap alatt 110 fellépést teljesített. „Amikor a régi táncdalfesztiválok voltak, akkor sokat jártam az országot. Egy napon, a BNV-n reggel tíztől délután hatig volt vagy öt-hat előadásom, utána pedig beültem egy szervező kocsijába, akit Szikora Jenőnek hívtak. Ő Robi papája volt. 110 fellépést csinált még meg nekem abban a hónapban, igaz, hogy utána két hétig nem bírtam felkelni!” – mesélte egykor az Origónak.

Képgalériáért klikk a fotóra!Forrás: MTI/Zih Zsolt

2. Abból a turnéból meg is lett egy autó. „A gázsi magában nem volt túl nagy, ötszáz forint körüli, de a végére vehettem volna az összejött pénzből egy kocsit. Nem volt se APEH, se NAV, se adózás!” – emlékezett.

3. Nem dalszerző, hanem előadó. „Se zenét, se szöveget nem írtam, nem is próbálkoztam. Nem kell nekem mindent tudni! A Klári már írt szöveget: a Találd ki gyorsan a gondolatom az övé. Neki sem ez a profilja, de fantasztikus hangja van. Az én hangom reggel olyan, mint a repedtfazék, ő meg már kristálytisztán dalol” – mondta.

4. Békés ember, de ha kell, perel. A velencei házáról írt cikkek miatt jogi segítséget kért. „Egy újságnak van joga ahhoz, hogy leírja, hogy Korda György úgy mozog, akár egy talpas medve, de azt nem tűröm, hogy a becsületembe gázoljanak” – morgott.

5. Rengeteget utazott. „Ausztráliában legalább nyolcszor, Amerikában vagy harmincötször voltam. Moszkvában és Szentpéterváron is jártam énekesként, de az új arcukat nem ismertem. A legérdekesebb az ecuadori dzsungel volt, az orosz városok fejlődése okozta a legnagyobb meglepetést, legkedvesebb emléknek pedig Amszterdamot mondanám, de Kuba is jó volt.”

6. Jó régen, 50 éve tanult meg pókerezni. „Meszéna Miklós tanított meg pókerezni, a Fészek művészklubba jártunk, ott voltak a partik. Az eleje biztos volt, a vége soha.”

7. Úgy véli, hogy más az ember az életben, más az asztalnál. „Semmi köze az életben való hazugságnak a játékban való blöffhöz. Aki blöfföl az asztalnál, attól még lehet nagyon megbízható üzleti partner.”

Képgalériáért klikk a fotóra!Forrás: MTI/Mészáros János

8. Olyan kártyapartnerei voltak, mint Tordy Géza, Csurka István, Réz Pál, Réz Ádám, Meszéna Miklós, Csapó Gábor, többek közt.

9. 1990-re eladott lemezeinek száma elérte a kétmilliót, melyért abban az évben átvehette a gyémántlemezt. Minden eddig megjelent albuma aranylemez lett.

10. Korda György és Balázs Klári rendületlenül népszerű, sok céges bulira hívják őket, pár pohár bor után nyilván sokan énekelnék a Lady N-t a saleses kollégába kapaszkodva, vagy lötyögnének egyet a HR-es munkatárssal a Mamma Maria és a Találd ki gyorsan a gondolatom ismert dallamára. Kordáék 1-2 éve 400 ezer plusz áfáért voltak kaphatós egy egyórás murira.

Itt talál régi képeket is, ha nosztalgiázna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK