Látványos és hatásos A 22-es csapdája sorozatverziója

A 22-es csapdája
Vágólapra másolva!
Nem sajnálták a pénzt, ez világosan látszik.
Vágólapra másolva!

George Clooney és Hugh Laurie is ott a csapatban, a 22-es csapdájának sorozatverziójában, amelyet a Hulu mutat be hamarosan. A 22-es csapdája (eredetileg angolul Catch-22) Joseph Heller szatirikus történelmi regénye, az USA-ban 1961-ben jelent meg, itthon 1969-ben adta ki az Európa Könyvkiadó. Itt az előzetes:

De mi is az a 22-es csapdája, ami a magyar nyelvben is gyökeret vert? A 22-es csapdája valójában egy olyan kínos, kellemetlen helyzet, amelyből egyszerűen nem lehet győztesen kikerülni.

„Csak egy csapda volt, és ez a 22-es csapdája volt, amely leszögezte, hogy bárki, aki közvetlen és valós helyzetben saját biztonságára gondol, az döntésre képes elme természetes működéséről tesz bizonyságot. Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelését, de ha kéri a leszerelését, akkor nem lehet őrült, és

Orr lehet őrült, ha további bevetésekre megy, és lehet egészséges, ha nem megy. Ha egészséges, akkor viszont mennie kell. Ha megy, akkor őrült, és nem kell mennie; de ha nem akar menni, akkor egészséges, és mennie kell" – írta le a helyzetet Heller. Világos?