Tíz érdekesség a 85 éves Harkányi Endréről

Vágólapra másolva!
Születésnapja van a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznek, érdemes és kiváló művésznek, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjának. Pályája kezdetére emlékezünk ennek apropóján.
Vágólapra másolva!

1. Könyörgöm, akasszuk fel! - tizenegy évesen ezzel a vágyódó-izgatott mondattal kezdte meg színészi pályafutását a Valahol Európában című filmben. Az utcáról vitték be próbafelvételre Józsefváros valamelyik szűk és sötét mellékutcájából, és sem akkor, sem később a forgatás alatt sem jutott eszébe soha, hogy színész legyen. Pedig moziba sokat járt már korábban is; a Kun utca és Teleki tér sarkán levő fűrészporos-dob-kályhás moziba, főleg a Tarzan-filmeket imádták.

2. Színházba először a Valahol Európában forgatásakor megismert Gábor Miklós vitte el, a Nemzetiben a Szerelmi házasságot látta. „Ebben az előadásban láttam először Rátkai Mártont, aki óriási hatással volt rám. Azóta is olyan színész szeretnék lenni, mint ő... Maga a színház is felkavart: nem értettem, hogy amit a színpadon látok, az valóság-e vagy játék. Nagyon furcsán éreztem magam" – mondta egy korábbi interjúban.

3. A felszabadulás után árván maradt nyolcadik kerületi, szegény srác volt. Kifutófiú lett a New York jegyirodában, ami nem valami magas állás, de nemcsak másnak hordta ki a színházjegyeket, maga is beült sok előadásra.

4. Egyik nevelőotthonból ki, a másikba be, így teltek az évek, majd egy kollégiumban kötött ki. „Úgy éreztem, hogy sok mindent el akarok mondani az embereknek: ezért kezdtem verset mondani, színészkedni. A VIII. kerületi úttörőcsapatnak volt egy színjátszó köre." Akikkel ott összebarátkozott, azokkal sokáig tartotta a kapcsolatot.

5. Dolgozott ívhegesztőként, lakatosként, segédmunkás volt a Könyvterjesztő Vállalatnál.

6. 1952-ben fölvették a főiskolára. Rövidnadrágban, tornacipőben érkezett a felvételire, be sem akarták engedni, senki sem nézte tizennégy évesnél idősebbnek. Még a tanév kezdete előtt le kellett tennie a szakérettségit azokból a tárgyakból, amiket a főiskolán is oktattak. Ez volt a nyári programja akkor: tanulás reggel nyolctól este tízig.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

7. Főiskolai hallgató lett Pártos Géza osztályában. A színész-pedagógus-osztályfőnök mellett olyan nevek szerepeltek az indexében, mint Gellert Endre, Nádasdy Kálmán, Básti Lajos, Sulyok Mária. Lehetett tanulni, volt kitől.

8. Diplomás színészként Debrecen volt az első állomáshelye, abban a Csokonai Színházban jutott első szerepeihez, amelynek Szendrő József volt az igazgatója, ahol például Mensáros László, Soós Imre, Latinovits, Márkus László, Békés Rita, Hofi Géza játszott.

9. Debrecenből a Petőfi Színházba vitte az útja, oda hívta Szinetár Miklós, ott lett az első magyar musicalszínház egyik alapító tagja és oszlopa.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

10. Nagylemeze is megjelent, a Kép a tükörben, amelyen az Illés együttessel és Tolcsvayékkal együtt popzenét és gyermekdalokat adnak elő. „A gyerekek a legjobb partnerek: egyszerűen nem lehet hazudni, rosszul játszani, ha ők is ott vannak. Nekik, velük játszani a legnagyobb öröm" - vélekedett.

Sztankay Ádám nemrég hosszabb interjút készített a színésszel az Origóra, a cikket itt olvashatja.

Jelen cikk alapját a Film, Színház, Muzsika (1977) és az Új Tükör (1983) egy-egy írása adta.