Megéri néma törpének lenni - Fejezetek a magyar szinkronmúltból

Harkányi Endre interjú
Harkányi Endre interjú. 2017.09.20 Budapest, Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
Tordy Géza fia túlzottan beleélte magát egy filmbe, Detre Annamáriából elég hamar Isaura lett, Harkányi Endre pedig azért kapott pénzt, hogy naphosszat ücsörögjön a Pannónia Szinkronstúdió büféjében. Érdekes anekdoták a magyar szinkron történetéből, 4. rész.
Vágólapra másolva!

Új sorozatunkban a magyar szinkron kulisszái mögé indulunk. Az egykori Pannónia Szinkronstúdióban évekig működtek olyan belső kiadványok, amelyek a ház életével foglalkoztak. Közhíré tétetik címmel először csak a rajzfilmesekkel, majd a nyolcvanas években Pannónia Film Híradó, majd Szinkronika címen már a szinkronrészlegekkel is foglalkoztak. Ezekből a lapokból szemlézünk.

Harkányi Endre megkukult

A régi Pannónia Filmstúdió egy hatalmas közösségi térként működött, sokan szerettek oda bejárni, a büfében akár órákon át elücsöröghetett az ember anélkül, hogy unatkozott volna. A munka úgy zajlott, hogy a hangszóróba mindig bemondták az adott ember nevét, és a műterem számát, ahová be kellett fáradnia a felvétel idejére.

Harkányi Endre 2017-ben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Hófehérke és a Hét Törpe felvétele alatt Harkányi Endrét egy egész hétre kiírta a gyártásvezető a szerepére, azonban akárhányszor megjelent a stúdiónál, sosem hangzott el a neve. Ücsörgött a büfében, este pedig felvette a pénzt, és hazament. Ez így ment napról napra, egészen addig, míg rettenetesen megunta az előcsarnok látványát, és felkereste a gyártásvezetőt, munkára jelentkezve.

A csavar a történetben természetesen az volt, hogy szerep ugyan volt, csak szöveg nem: a kolléga nem vette észre, hogy hiába van hét törpe, közülük csak hatan tudnak beszélni.

Harkányi Endre nemrég volt 85 éves, itt írtunk róla hosszabban.

A néma szinkron

Verebes Károllyal is hasonló dolog történt. Behívták egy egyszerű kis tekercs felvételére, az ugyanis javításra szorult. A művész pontosan érkezett, minden sínen volt, kivéve egy lényeges dolog; hogy a munkájára semmi szükség nem volt.

Amikor Verebes a stúdióba lépett a rendezőasszisztens bűnbánó arccal közölte vele, hogy annyira gyorsan haladtak a munkával, hogy már fölvették valaki mással a tekercset, de persze ettől függetlenül Károly vegye fel a pénzt, ők pedig nagyon sajnálják a félreértést. Verebesnek először kicsit rosszul esett a dolog, hogy valaki mással helyettesítették az ő produkcióját, de nem lévén haragos ember, felvette a neki szánt 150 forintos szinkrongázsiját.

Verebes Károly, Sinkovits Imre, Tolnay Klári és Bitskey Tibor színművészek Forrás: Fortepan

Másnap azonban ismételten hívatták a színészt, mondván mégis föl kellene mondania a tegnap elszalasztott 216-os tekercset. Károly már előre ujjongott magában, hogy mégsem felelt meg a csereember a teszten, így mégiscsak ő lehet a nagy beugró a sztoriban, boldogan indult útnak a stúdió felé. Itt azonban ismételten csalódnia kellett, ugyanis megint közölték vele a rossz hírt: ma csak egy szerencsétlen véletlen miatt került behívásra, igazából nem kellett volna jönnie. Ismét fölvette a pénzt, elindult kifelé, azonban mosolygós arccal visszafordult az ajtóból: „Holnap mikorra jöjjek Balázskám?"

Legyen Isaura a falu neve?

Manapság rengeteg a szappanopera, telenovella a tévében (és persze száznál több a magyar nyelvű csatorna), de a nyolcvanas években még nem így volt. Az első telenovella, amely siker lett itthon, a brazil Rabszolgasors volt, amelynek főszereplőjét Detre Annamária szinkronizálta, felemás érzésekkel.

„A felvétel alatt nem hittem, hogy nagy siker lesz, mert azonkívül, hogy Leoncio folyamatosan üldözte szegényt, semmi különleges nem történt vele" – mesélte a Szinkronika hasábjain. Aztán a színésznőt hirtelen megismerték az utcán, sokan éppen Isaurának kezdték hívni. Egy szabolcsi faluban állítólag felmerült, hogy Isaura névre változtassák a település nevét (talán csak a kocsmában mondogatták), máshol a természetesen csak sorozatban létező rabszolga felszabadításra kezdtek pénzt gyűjteni (bár inkább csak egy városi legenda ez).

Detre Annamária Forrás: Fortepan

A művésznő élvezte a sikert, és annak is örült, hogy a Leonciót szinkronizáló Koroknay Gézának nem esett semmi baja. Még egy lemez is készült, amelyeken a sorozathoz írt dalokat énekelte, de a munkáért kapott gázsit jótékony célra ajánlotta fel.

Tordy Géza gonosz szinkronja

A kiváló művész egyik meghatározó gyerekkori élménye volt A bagdadi tolvaj című film, így amikor felnőttként megtudta, hogy készül a film szinkronja, bejelentkezett Hazai György szinkronrendezőnél: „Szeretném, ha a kisfiam az én hangomon hallhatná Conrad Veidtet, a főszereplőt!" – közölte.

Egri István és Tordy Géza Forrás: Fortepan

Amikor a bemutató közeledett, még egy színes televíziót is vásárolt, ami akkor nem volt olcsó. Elkezdődött a film, Tordy izgatottan ült a fia mellé. Menetközben figyelte a reakcióit is, aki egyszer csak hatalmas sírásban tört ki. Tordy riadtan érdeklődött a fiánál, mi a baj. „Gonosz vagy, tudod! Nem szeretlek!" – csattant fel a gyerek, és zokogva kirohant a szobából.

Lapozzon, van még sztori!