Felicity Huffman és Lori Loughlin is vádlott az amerikai elit egyetemek körüli vesztegetési ügyben, előbbi már bűnösnek is vallotta magát. De vajon mennyit segített ez a büntetése mérséklésében, mennyi börtönre számíthat a kolléganőjéhez képest?

A Született feleségek egykori Lynette Scavója, Felicity Huffman bűnösnek vallotta magát a bíróságon, elismerte, hogy 15 ezer dollár kenőpénzt adott azért, hogy a lánya bejusson egy elit egyetemre.

A színésznő azt mondta, tisztában van a cselekedete súlyával, és vállal minden felelősséget – amivel alapból jobb helyzetbe került, mint a szintén előállított Lori Loughlin, aki eddig nem ismerte be a bűnösségét.

Loughlin amúgy is nagyobb összeggel, 500 ezer dollárral vesztegetett, ráadásul őt pénzmosásban való részvétellel is vádolják, vagyis ő jóval súlyosabb büntetésre számíthat, mint Huffman.

Felicity Huffman a bíróságra menetForrás: AFP/Joseph Prezioso

A People szerint Huffman – a beismerő vallomása után – 9 pontnál áll az amerikai igazságszolgáltatás 1-től 43-ig tartó pontozási rendszerében, amivel a bűntettek súlyosságát mérik.

A jelenlegi 9 pont 4-10 hónap börtönnek felel meg, a színésznő ügyvédei azonban azon dolgoznak, hogy ügyfelük értékelését mérsékeljék 7 pontra, amivel maximum 6 hónapot kaphatna – egyéves próbaidő és 20 ezer dollár pénzbírság mellett. 

A People által megkérdezett ügyvéd szerint Loughlin már 3-5 év börtönt is kaphat, és az ügyének az sem tesz jót, hogy úgy jelenik meg a bíróságon, "mintha az Oscar-gálára menne". 

Lori LoughlinForrás: Full Picture Agency/FPA/Fpa

Az már korábban kiderült, hogy az ügyészség vádalku, vagyis a bűnösség beismerése esetén is kérne valamennyi börtönbüntetést a színésznőkre, nem szeretnék, ha a bíróság kivételezne velük – de persze a bíró szava lesz majd a döntő.