Mennyi börtönre számíthatnak a vesztegetéssel vádolt színésznők?

TOPSHOTS Horizontal ARRIVAL COURTHOUSE
Actress Felicity Huffman exits the courthouse after facing charges for allegedly conspiring to commit mail fraud and other charges in the college admissions scandal at the John Joseph Moakley United States Courthouse in Boston on April 3, 2019. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)
Vágólapra másolva!
Felicity Huffman és Lori Loughlin is vádlott az amerikai elit egyetemek körüli vesztegetési ügyben, előbbi már bűnösnek is vallotta magát. De vajon mennyit segített ez a büntetése mérséklésében, mennyi börtönre számíthat a kolléganőjéhez képest?
Vágólapra másolva!

A Született feleségek egykori Lynette Scavója, Felicity Huffman bűnösnek vallotta magát a bíróságon, elismerte, hogy 15 ezer dollár kenőpénzt adott azért, hogy a lánya bejusson egy elit egyetemre.

A színésznő azt mondta, tisztában van a cselekedete súlyával, és vállal minden felelősséget – amivel alapból jobb helyzetbe került, mint a szintén előállított Lori Loughlin, aki eddig nem ismerte be a bűnösségét.

Loughlin amúgy is nagyobb összeggel, 500 ezer dollárral vesztegetett, ráadásul őt pénzmosásban való részvétellel is vádolják, vagyis ő jóval súlyosabb büntetésre számíthat, mint Huffman.

Felicity Huffman a bíróságra menet Forrás: AFP/Joseph Prezioso

A People szerint Huffman – a beismerő vallomása után – 9 pontnál áll az amerikai igazságszolgáltatás 1-től 43-ig tartó pontozási rendszerében, amivel a bűntettek súlyosságát mérik.

A jelenlegi 9 pont 4-10 hónap börtönnek felel meg, a színésznő ügyvédei azonban azon dolgoznak, hogy ügyfelük értékelését mérsékeljék 7 pontra, amivel maximum 6 hónapot kaphatna – egyéves próbaidő és 20 ezer dollár pénzbírság mellett.

A People által megkérdezett ügyvéd szerint Loughlin már 3-5 év börtönt is kaphat, és az ügyének az sem tesz jót, hogy úgy jelenik meg a bíróságon, "mintha az Oscar-gálára menne".

Lori Loughlin Forrás: Full Picture Agency/FPA/Fpa

Az már korábban kiderült, hogy az ügyészség vádalku, vagyis a bűnösség beismerése esetén is kérne valamennyi börtönbüntetést a színésznőkre, nem szeretnék, ha a bíróság kivételezne velük – de persze a bíró szava lesz majd a döntő.