Bács Ferenc csak egy kis szünetet kért, várták vissza

SZEMÉLY Közéleti személyiség foglalkozása színész FOTÓ KÉPKIVÁGÁS laza arckép, portré Kossuth-díjas
Budapest, 2015. április 17. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Bács Ferenc színművész a budapesti Normafánál 2015. április 17-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A 82 éves korában elhunyt Bács Ferenc közszeretetnek örvendett kollégái körében. Nemcsak a színházban vagy filmen, de a szinkronban is szívesen dolgozott vele mindenki.
Vágólapra másolva!

A Klinika, a Micimackó, A Gyűrűk Ura, A hobbit mellett rengeteg filmben és sorozatban hallhattuk a hangját több mint három évtized alatt. Magyarországra érkezése után hamar felfedezték szép orgánumát, és gyorsan közkedvelt szereplője lett a frissen készülő szinkronoknak.

Számos kitüntetés mellett 2017 őszén megkapta a SZIDOSZ Szinkron Életműdíját is, amelyet nem tudott személyesen átvenni, de Mihályi Győző elnök eljuttatta hozzá és családjához. „Nagyon örülök, hogy megköszönhettük neki azokat az alakításokat, amelyekkel évtizedekig kényeztette a hazai televíziónézőket, moziba járókat” – mondta Mihályi Győző.

Bács Ferenc Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

„Úgy gondolom, hogy Bács Ferencnek elévülhetetlenek az érdemei a magyar szinkron hazai sikerében, így személyesen is fontosnak tartottam, hogy külön kiemelhettük a munkáját. Személyesen a szinkronban nem találkoztunk, mivel az utóbbi években már kevesebb munkát vállalt, de szerencsém volt vele színpadon együtt dolgozni” – mesélte.

A régi iskola híve volt

„A Bálint András vezette Radnóti Színház állította színpadra Márai Sándor: Kaland című színdarabját, amelyre Bács Ferencet hívták főszereplőnek. Amikor megkérdezték, hogy kit szeretne partnernek, ő engem kért, ami már akkor is nagy megtiszteltetés volt. A próbák jó hangulatban teltek, és a régi iskola képviselőjeként igyekezett minden apró részletre alaposan odafigyelni. Nagyon szerethető, és nagyon precíz kolléga volt” – tette hozzá.

„Nekem szmokingban kellett a darab jelentős részében játszani, és ezt már a próbákon is elkezdtem viselni. Mivel sokat volt rajtam, így néha előfordult, hogy zsebre tettem a kezem. Ilyenkor Bács Ferenc határozottan rám szólt, hogy ne tegyem, mert szmokingban nem állunk zsebre tett kézzel. Próbáltam szabadkozni, de hamar beláttam, hogy igaza van, és azóta mindig figyelek erre, ha ilyen öltözéket viselek” – emlékezett a kollégára.

Kis szünetre vágyott

Bács Ferenc egyik utolsó szinkronfőszerepének szinkronrendezője Vági Tibor volt, aki szintén nagy tisztelettel emlékszik a művészre.

„Nagyon pontosan, és fegyelmezetten dolgozott. Minden mondatra, megszólalásra alaposan odafigyelt. Fontos volt számára, hogy a magyar nyelv szépségét a szinkronokon keresztül is tudja követni” – mesélte Vági Tibor.

Amikor befejezték az utolsó munkákat, úgy érezte, hogy egy kicsi szünetre van szüksége, hogy a hangja visszanyerje a régi fényét. Úgy köszöntek el egymástól, hogy amint lehet, újra jelentkezni fog. De végül, hosszan tartó, súlyos betegség után kedden meghalt Bács Ferenc. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész 82 éves volt.