Egy eltűnt doktornőt kerestünk a dzsungelben Bear Grylls társaságában

Bear Grylls a You vs. Wild promóképén: segít neki?
Vágólapra másolva!
Kalandoztunk kicsit Bear Gryllsszel új, interaktív sorozatában, egyszer sikerült is kificamítanunk a bokáját, több alkalommal azonban sikerrel végrehajtottuk vele az aktuális küldetést. A You vs. Wild-ban a cselekmény bizonyos pontjain a nézők dönthetnek arról, hogy a túlélőművész mit csináljon, merre menjen, milyen eszközt használjon – vagyis tulajdonképpen az ő kezükben van az élete. De mihez kezdhetnek vele?
Vágólapra másolva!

Bear Grylls egy hidroplánon ül, és mielőtt kiugrik belőle a folyóba, már csak egy dolgot tehet a hátizsákjába: egy hegymászáshoz használható csáklya, vagy a vadállatok elijesztésére alkalmas csúzli legyen az? Így kezdődik a túlélőművész új, interaktív sorozata, a You vs. Wild, amely a Netflixen játszható, a távirányító vagy az egér gombját megnyomva minden néző maga választhat, hogy Grylls melyik eszközt vegye magához.

Bear Grylls a You vs. Wild promóképén: segít neki? Forrás: Netflix

A landolás után arról kell döntenünk, hogy a folyóban gázolva vagy a dzsungelen átvágva haladjon-e tovább – előbbi gyorsabb, utóbbi biztonságosabb. Egyértelműen jó vagy rossz döntés persze a későbbi három-négy fordulópontnál sincs – legfeljebb utólag lehetünk okosak –, viszont optimális esetben nagyjából negyed óra alatt teljesíteni lehet az első küldetést, adott esetben azt, hogy megtaláljunk egy eltűnt doktornőt egy latin-amerikai dzsungel közepén.

A második epizódban a doktornő által adott gyógyszereket kell eljuttatnunk egy eldugott faluba, a harmadik rész viszont már a svájci Alpokban játszódik, ott egy elkóborolt bernáthegyit kell felkutatnunk. A nyolc epizód alatt aztán sivatagos helyszínre és Wales partjaihoz is eljutunk, történet azonban nem mindegyik részben van, néha „csupán" annyi a feladatunk, hogy a legszélsőségesebb körülmények között is életben tartsuk Gryllst.

Megölni így sem lehet

Az alkotók előre figyelmeztettek, hogy Gryllst nem lehet megölni, vagyis nincs olyan történetszál, amely a halálával végződne – legfeljebb megsérül, és hívnia kell a mentőcsapatot, esetleg belátja, hogy nincs tovább, és kijelenti, hogy a küldetésnek vége. Ilyenkor a Netflix visszavisz minket az előző döntési ponthoz, és elég csak a másik utat választanunk, hogy folytathassuk – a játék azonban így sem válik unalmassá, a két lehetőség ugyanis a legtöbb esetben további két-két lehetőséget tartogat, így, ha van időnk és türelmünk, rengeteg kombinációt kipróbálhatunk.

Az első epizódnak is többféleképpen a végére érhetünk, úgy is, ha a folyón, úgy is, ha a dzsungelen keresztül indulunk a doktornő nyomába, előfordul azonban, hogy a szükségesnél több kitérőt kell tennünk, vagy épp olyan helyzetben találjuk magunkat, hogy jól jönne egy csáklya vagy egy csúzli – de mi pont a másikat tettük el a legelején.

Grylls egyébként mindent végigcsinál, amit kérünk tőle, mármint látjuk is, amint felmászik a fára, átvág a jégmezőn, belegázol a folyóba, nem csak egy vágóképpel oldják meg a helyzetet a készítők. Persze védjegyétől, a mindenféle gusztustalan dolgok megevésétől most sem szabadulhat, medveürülékből kibányászott mogyorót is etethetünk vele – úgyis fogunk annál a pontnál –, egyszer pedig arról dönthetünk, hogy termeszeket vagy egy jókora kukacot egyen-e meg.

Mennyi van az interaktív tévézésben?

A You vs. Wild a Netflix második komolyabb próbálkozása az interaktív tévézés terén, miután tavaly év végén kiadta a Black Mirror-sorozathoz kapcsolódó kísérleti filmjét, a Bandersnatch-et. Ott egy játékfejlesztő zseni kalandjaiba szólhattunk bele: a sztori komplexebb volt, mint Grylls sorozata, több rétege és több kifutási lehetősége is volt, állítólag volt olyan rejtett befejezése, amit még az alkotó sem talált meg a végső, Netflixre került verzióban.

Több hangulati elemet is csempésztek bele – arról is dönthettünk például, hogy a főhős milyen zenét hallgasson –, Grylls története pedig inkább célközpontú: vagy sikerül benne a küldetés, vagy nem. Ilyen értelemben a Bandersnatch még mindig emlékeztet egy tévés produkcióra, míg a You vs. Wild már inkább videojátékként fogható fel – de hogy ez baj-e vagy sem, azt mindenki döntse el maga.