Vágólapra másolva!
Csak a részt vevő országokból, Izraelből, Spanyolországból és Franciaországból lehet ma voksolni – például Pápai Jocira. Itthonról, magyar vezetékes vagy mobilszámról nem lehet a magyar előadóra szavazni, ahogy például a lengyelek sem tudnak a lengyel versenyzőre.
Vágólapra másolva!

Ma elrajtol a látványos, zenés őrület, az idei Eurovíziós Dalfesztivál. Ezúttal is két elődöntő lesz, egy nagy fináléval: Pápai Joci, aki már másodszor méretteti meg magát, az első show-ban lép fel. Amennyiben továbbmegy, amiben persze nagyon bízunk, újra láthatjuk szombat este. A csütörtöki adás is érdekes, látványos lesz, de magyar jelenlét nélkül.

Forrás: Pápai Joci / Insta

Ma este 17 ország énekesei, zenekarai lépnek fel, 10 megy tovább, logikusan hét esik ki. Ciprus kezd, majd jön Montenegró, Finnország. Pápai Joci a hetedik előadó lesz Az én apám című dallal, ő a cseh után, a belorusz fellépő előtt lesz a színpadon. A görög és a San Marinó-i produkció zárja a sort, szavazni viszont csak abból a 17 országból lehet, amely résztvevő, illetve az automatikus döntősök közül Izraelből, Spanyolországból és Franciaországból is érvényesek a voksok.

Forrás: MTI/AP/Sebastian Scheiner

Ahogy lenni szokott, saját előadóra nem lehet szavazni – ez a szabály azért van, mert ha lehetne, értelemszerűen a 67 millió lakosú Franciaország lényegesen nagyobb esélyekkel indulna, mint mondjuk a parányi San Marino.

Forrás: Pápai Joci / Insta

Fontos tudni, hogy nem csak a tévézők szimpátiája dönt. Egy-két éve megváltozott a korábbi rendszer, és bevontak úgynevezett szakmai zsűrit is – tavaly például egészen másképp látták a zenészek a show-kat, és egészen másképp pontoztak, mint a nézők. Hogy ez jó vagy rossz Pápainak, azt még nem tudjuk, mindenesetre tagnap a zsűri végignézte a fellépőket, lepontozta őket, és 50%-ban ez számít majd. 2018-ban furcsán pontozott az európai zsűri, erről itt olvashat bővebben.

Forrás: MTI/AP/Sebastian Scheiner

Ma este tehát a Duna TV-re érdemes kapcsolni 20.30-tól, jön az első elődöntő. Joci 2017-ben már vitézkedett ezen a nemzetközi dalversenyen, akkor simán továbbjutott, és 8. lett a végén: most is bízzunk abban, hogy bejut a fináléba, és ott jól szerepel.

Itt megnézheti a legesélyesebb előadókat, itt pedig kvízzel tesztelheti, mire emlékszik a korábbi évekből.