Görbe Nóra, azaz Linda még időutazásra is vállalkozott

Linda sorozat
Vágólapra másolva!
Egy képregényt kellett folytatnia a rajongóknak 1987-ben, a győztes pályaműben a vagány rendőrlány a három testőrrel találkozott.
Vágólapra másolva!

A Linda ötlete annak a Gát Györgynek a fejéből pattant ki, aki később az Angyalbőrben és a Família Kft. című sorozatokkal is szórakoztatta a nézőket. A sorozat hamar népszerűvé is vált, annak ellenére, hogy a Magyar Televízió eleinte kételkedett a sikerében. Gátnak emiatt három próbaepizódot is le kellett forgatnia (amikhez még főcím sem készült), mire az MTV áldását adta a műsorra, és megrendelte a teljes szezont. Erről itt írtunk hosszabban.

A sorozat hamar kedvelt lett, hatására ezrek fordultak a küzdősportok felé, Görbe Nóra pedig országos sztárként mosolygott a címlapokon. Amit kevesen tudnak, hogy 1986-ban egy különleges képregény jelent meg, amely épp Lindáról szólt. A történetben a talpraesett rendőrlány Bélafalvi professzor elrablói után nyomoz: a tudós nem mellesleg legújabb találmányán, egy időgépen dolgozott. Ceglédi, a professzor asszisztense, még a szerkezet kipróbálása előtt meg akarja kaparintani a találmány leírását, ezért raboltatta el a professzort.

Linda mindvégig követte Ceglédit, míg eljutott a professzorhoz, majd a találmányhoz. Ám, mielőtt elfoghatta volna a rossz útra tért fickót, belépett az időgépbe, melyet az asszisztens bekapcsolt, és Linda már utazott is. Hogy hová, az nem derült ki, mert innen kellett folytatnia az olvasóknak írásban vagy képregény formában. A Pif és a Pajtás pályázatára több száz írásmű, illetve rajz érkezett 1987-ben.

A feje még zúgott az utazástól

A bírálóbizottság tagjai Linda, azaz Görbe Nóra és a képtörténet írói: Coper András, Gát György (később Família Kft.) és Rozgonyi Ádám (később Barátok közt) voltak. A zsűrinek legjobban tetsző befejezést Dián Tamás írta Tatabányáról. Alább egy részlet belőle:

„Linda nem valami megnyerő pózban térdelt. A feje még zúgott az utazástól. Ám amint felpillantott, elállt a szava. Káprázó szemei előtt három alak sziluettje bontakozott ki. Felállt hát és megtörölte sáros kezeit a farmerja hátsó részében.
— Ki vagy te, legény? — kérdezte az elöl álló magas, göndör hajú muskétás. Linda csak most eszmélt rá, hogy a három testőr egyike (hiszen ki más lehetne?) franciául beszél. Összeszedte kevés francia nyelvtudását és válaszolt:
— Veszprémi Linda vagyok, rendőr hadnagy...
— Helyben vagyunk... — hagyta rá a kérdező testőr, bizonyára Athos. — A mi D'Artagnanunk is hadnagy, valahol neki is itt kell lennie.
Linda kezdett kétségbeesni.
— De hát most hol vagyunk?
— A Bastille-ban fiam, ha nem tudnád — felelte Porthos. Lindának eszébe jutott az iskolai történelem-könyve a Bastille kínzókamrájával.”

Szamurájoktól tanult karatézni?

Később Linda összefut a gazfickóval, Ceglédivel, aki egy gyorsabb időspirálon érkezett Párizsba, mint a rendőrlány. 15 éve élt már ott, és mindenki úgy tudta, hogy ő Richelieu. Ettól Linda nem hatódott meg, nekiállt, hogy lekaratézza, de ellenfele is kiképezte magát.

„Elfelejti, hogy én itt kedvemre bolyonghatok az időben. Többek között ennek köszönhetem a hatalmamat is. S ha kedvem szottyan egy kirándulásra a régi Kínába vagy Japánba, a szamurájok korába, hát veszek néhány leckét” – mondta arcoskodva az emberrabló, de Linda ügyesebb volt, persze, hogy legyőzte.

MTV

Linda eztán visszakerült a saját idősíkjába, találkozott a kollégákkal, akik muskétás ruhában álltak a szoba közepén, és mindegyikük előtt egy szövegkönyv volt: épp a Három testőrt próbálták.

-------------------------

A fentiek alapján talán nem nagy baj, hogy ebből a különös sztoriból végül nem lett sorozatepizód, eléggé kilógott volna a többi közül. A győztesnek persze 32 év távlatából is gratulálunk!

A sorozatról ebben a Görbe Nóra-interjúban olvashat hosszabban.