26 évesen halt meg a tragikus sorsú szupermodell

Gia Carangi
Vágólapra másolva!
Gia Carangi a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legsikeresebb, legkeresettebb szupermodellje volt, de pályája csúcsán összeomlott: rászokott a kokainra, amit később heroinra cserélt, majd AIDS-es lett. Mindössze 26 évet élt, nagy sikerei ellenére a temetésén a divatvilág egyetlen képviselője sem vett részt.
Vágólapra másolva!

Gia Carangi 1960. január 29-én született Philadelphiában harmadik gyerekként, és állítólag nem volt túl fényes a gyerekkora. Szülei közt állandó volt a vita, veszekedés, nem kapott elég szeretetet a családtól. Ötéves korában szexuális zaklatás áldozata lett, és csak tizenegy éves volt, amikor az anyja elhagyta őket.

Az ismerősök, akkori barátok szerint ez a nehéz gyerekkor is közrejátszott abban, hogy felnőttként pszichésen instabillá vált, és a drogok rabja lett. Többen azt mesélték róla, hogy tetteivel mindig fel akarta hívni magára az anyja figyelmét, azt akarta, hogy újra visszataláljon hozzá. Érdekes, hogy élete végén, a halálos ágya mellett csak az édesanyja ült ott, és senkit nem engedett lánya közelébe.

Forrás: Flickr

Karrierje kezdetén, 17 évesen szerepelt pár újsághirdetésben, és azonnal felfigyeltek rá a híres divatfotósok. Mikor a nyolcvanas években kezdett egyre ismertebbé válni a modellvilágban, a modellek többsége szőke volt, Gia Carangi sötétbarna hajával igazán különlegesnek számított köztük.

Megjelenésével teljesen új korszak nyílt a szakmában.

A fotósok visszaemlékezései szerint első nagy sikerét akkor érte el, amikor egy fotózás végén egyedül maradt a stúdióban, és vállalta, hogy megszabadul a ruháitól, és teljesen meztelenül áll modellt a kamerának.

Forrás: Getty Images/Andrea Blanch

Rengeteg felkérést kapott, többször ott volt a Vogue és a Cosmopolitan címlapján, és a legnagyobb márkák versengtek érte, dolgozott számos márkának és divattervezőnek. Itt a teljes lista: Giorgio Armani, Bloomingdale's, Citicorp, Cutex, Christian Dior, Perry Ellis, Diane Von Furstenberg, Lancetti, Levi Strauss & Co., Maybelline, Yves Saint Laurent, Vidal Sassoon, Gianni Versace.

Forrás: Getty Images/Andrea Blanch

Ekkoriban még nem volt húszéves, az élete pedig csupa siker volt és csillogás – legalábbis a külső szemlélők szerint. Utólag lehet tudni, hogy belül szenvedett, magányosnak érezte magát, és úgy érezte, hogy senkitől nem kap valós szeretetet.

Út lefelé

Wilhelmina Coopert, az ügynökét érezte egyedüli barátjának, aki 1980-ban váratlanul meghalt, a modell élete pedig elindult a lejtőn. Először csak alkalmanként nyúlt a drogok után, majd egyre durvább szereket kezdett használni – a hatalmas fizetéseket is mind kokainra, majd heroinra költötte.

Forrás: Getty Images/Andrea Blanch

A Vogue magazin 1980-as novemberi számában megjelent képeken állítólag a retusálás után is jól látszottak a karján lévő tűnyomok,

ekkor már teljesen magával ragadta káros szenvedélye, hiába járta meg többször az elvonót.

A munkái száma erősen visszaesett, megbízhatatlansága és fura, lázadó viselkedése miatt egyre kevesebb divattervező és fotós akart vele együttműködni. Foglalkoztatottsága és egészsége egyszerre, folyamatosan romlott, egy év alatt teljesen leépült fizikailag.

Rejtegette a tűnyomokat

Francesco Scavullo divatfotós készítette róla az utolsó képeket a Cosmopolitannek 1982-ben – ezeken a fotókon el kellett dugnia a kezét, mert a tűnyomokat nem tudták volna máshogy eltakarni, és a fotós később azt is elárulta, hogy hosszan kereste azt a pózt, amiben el tudta fedni a modell arcának puffadtságát.

Forrás: Photographer: Francesco Scavullo

1986. november 18-án, 26 éves korában halt meg AIDS-betegként. Bár a szakma évekig rajongott érte, temetésén a divatvilág egyetlen képviselője sem vett részt. Ha nem így alakul az élete, ma valószínűleg ott lenne a neve a világ legismertebb modelljei közt, akár Naomi Campbellé, Linda Evangelistáé és Cindy Crawfordé.

Az első szupermodell?

Úgy szoktak hivatkozni rá, mint az első szupermodell, bár ezt a címet mások – Dorian Leigh, Jean Shrimpton, Janice Dickinson – is megkapták.

Gia Carangi életéből két emlékezetes elemet szoktak kiemelni: egyrészt forradalmasított egy teljesen új típusú nőalakot a modellvilágban, másrészt az első fiatal nők egyike volt, akik az AIDS miatt haltak meg. Emlékét többek között az HBO 1997-es filmje, a Kifutó a semmibe őrzi, ahol Angelina Jolie alakította a szupermodellt.