Felnőtt formában feltámad gyerekkorunk egyik kedvence, a Frédi és Béni

Vágólapra másolva!
Felnőtteknek szóló animáció lesz, bármit is jelentsen ez. Mit kell tudni a nagy klasszikusról, sok magyar gyerek egykori nagy kedvencéről?
Vágólapra másolva!

Az Ew.com és a Variety információt megerősítette a gyártó Warner Bros. TV és a Brownstone Productions, visszatér a The Flintstones, amely itthon Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki címen vált ismertté.

Elképesztő hazai népszerűségének két oka volt. Az egyik, hogy Romhányi József írta a magyar szöveget, és szemben az eredetivel, szinte végig rímekben beszélnek a mókás kinézetű, szerethető figurák („kilyukad a végbelem... és ég velem”). A másik ok, hogy remek színészeket kerestek meg a szinkronnal, Csákányi László szólaltatta meg Frédit, Psota Irén Vilmát, Márkus László Bénit és Váradi Hédi Irmát. Egyidőben tartotta magát az a városi legenda, hogy az amerikaiaknak annyira tetszett a rímekbe szedett magyar szinkron, hogy új hangokkal, más szöveggel, versbe szedve vették fel az angol nyelvű verziót is, ez azonban nem történt meg.

Sajnos több epizódnak elveszett az eredeti szinkronja valahol az MTV-ben, sok-sok évvel ezelőtt. „Szívesen nézem vissza édesapám rímjeivel a Frédi és Béni-epizódokat, hiszen annak idején egy egész országgal együtt mulattunk rajtuk. Sajnos még a családi archívumban sem találtunk rá néhány rész eredeti szinkronjára” – mondta 2005-ben Romhányi Ágnes, Romhányi József lánya.

A klasszikus szinkron értékét emelte, hogy olyan színművészek szólaltak meg mellékszerepben, azaz voltak hajlandóak pár mondatért betérni a stúdióba, mint Bujtor István, Csala Zsuzsa, Esztergályos Cecília, Hacser Józsa, Haumann Péter, Kautzky József, Kern András, Náray Teri, Pápai Erzsi, Rátonyi Róbert, Szabó Ottó vagy Szombathy Gyula.

Új hangok jöttek

Az elveszett hangok miatt lehetett, hogy az 1990-es években újabb szinkronváltozatot készített az akkori forgalmazó. Mivel ebben nem voltak benne Romhányi szellemes rímei, és a már megszokottat nehezen cseréli le a tévéző egy újra, ez a verzió nem lett olyan kedvenc – hiába volt benne Kránitz Lajos, Kocsis Mariann, Kerekes József és Jani Ildikó. Ezzel nem volt vége a szinkronos kavarásnak, mert évekkel később a Cartoon Networkön egy újabb szinkronváltozatot tűztek műsorra, amelyet a Mafilm Audio Kft. készített. Frédit, Vilmát, Bénit és Irmát Papp János, Für Anikó, Mikó István és Pogány Judit szólaltatta meg.

A most visszatérő sorozat „felnőtteknek szóló széria” lesz, bármit is jelentsen ez: kicsit félő, hogy elvész a gyermeki bája, a kedves, ártalmatlan hangulata a sorozatnak. Kereskedelmi szempontból érthető, hogy nem a mai gyerekeket célozzák be ezekkel a karakterekkel, ott túl nagy lenne a verseny, viszont a mai negyvenes-ötvenes korosztály még talán leül megnézni egy részt az újból, hogy megtudja, mivé lett egykori kedvence.

Közel 60 éve indult

Eredetileg az amerikai ABC adta 1960 és 1966 között, William Hanna és Joseph Barbera neve biztos mindenkinek ismerősen cseng. Az USA-ban a családfő Fred, a feleség Wilma, a kislány Pebbles volt, a család kedvence pedig Dino. A szomszéd, baráti család neve Rubble volt, Barney, Betty, és a kisfiú Bamm-Bamm szinte minden sztoriban feltűntek.

Sok évvel a The Flintstones tévés sikerei után az animációs karakterek hús-vér figurákká váltak, 1994-ben kijött A Flintstone család című mozifilm, a főbb szerepeket John Goodman, Rick Moranis, Elizabeth Perkins és Rosie O'Donnell kapta. Mondani sem kell, a régi rajzfilmek szerelmesei nem ájultak el az élőszereplős verziótól, csak 4,9 ponton áll az IMDb-n, tízes skálán.

2012 körül aztán Seth MacFarlane került a képbe, olyan sorozatok köthetők hozzá, mint a Johnny Bravo, a Dexter laboratóriuma, a Cleveland-show, 330 Family Guy-epizód, 280 Amerikai Fater-rész, vagy újabban az Orville. A szakmai lapok megírták, hogy ő dolgozik egy Frédi és Béni-folytatáson, egyfajta reboot lett volna, de aztán nagy csend lett a projekt körül, nem valósult meg. Állítólag a FOX szórakoztató műsoraiért felelős főnöke elolvasta a pilot epizód sztoriját, „tetszett neki, de nem szerette meg”, úgyhogy Seth MacFarlane úgy döntött, hogy nem áll neki még egyszer, teljesen nulláról, hanem mással foglalkozik

Alább pár érdekesség a sorozatról:

1. A TV Guide minden idők második legjobb animációs sorozatnának hozta ki, közvetlenül a Simpson család mögött, amely a 2010-es években mindenféle rekordot megdöntött.

2. Hat évad, 166 rész készült, és száznál több mellékszereplő bukkant fel benne.

3. Ez volt az első amerikai rajzfilm, amelyben férfi és nő egy ágyban aludt, ez 1960 előtt nem volt jellemző animációban (bár volt, amikor külön ágyban tértek nyugovóra).

4. Az első két évadot a Winston cigarettamárka szponzorálta, ennek fejében a készítők átengedték a karaktereket az akkori, fekete-fehér cigireklámokba.

5. Hogy mennyire nem a véletlenek szülik a karaktereket – hanem a kereskedelmi szempontok –, arra itt egy sztori. A harmadik évadra Hanna és Barbera úgy döntött, kell egy kisgyerek is, méghozzá egy fiúcska a családba. A marketingosztály vezetője azonban meggyőzte a készítőket, hogy Frédi és Vilma mellé inkább egy kislány érkezzen, mert a játékboltokban a kislány babafigurák jobban fogynak, mint a kisfiúk. Úgyhogy 1963 januárjában Vilma bejelentette, hogy babát vár, majd megjött Enikő.

6. Frédi és Vilma kislánya megszületése után a stílus, a hangnem, a sztori egyre inkább a gyerekeket szolgálta ki, fiatalosabb lett, ezzel azonban együtt járt a felnőtteknél tapasztalható nézettségcsökkenés.

7. Mivel a nézőközönség érthetően fiatal volt, sok gyerek nézte a sorozatot, a cigarettamárka kivonult mellőle, helyette a Welch Foods Inc. lett a főszponzor, ez a cég főképp gyümölcslevekben utazott.

8. Az utolsó részt az USA-ban 1966. április 1-jén adták le, ez több mint 53 éve volt!

9. Különféle folytatások születtek, ilyen volt a The Pebbles and Bamm-Bamm Show (1971–72), a The Flintstone Comedy Hour (1972–73), a The Flintstone Comedy Show (1973–74) vagy a Fred Flintstone and Friends, de az eredeti sikerét persze meg sem közelítették.

10. Ha valaki Flintstones-témájú vidámparkban szeretne lazítani, az USA-ban megteheti, ott a Bedrock City (Custer, Dél-Dakota), vagy egy másik park Valléban, Arizona államban. Az arizonai Bedrock City, amelyet Flintstone Park néven is ismertek, nemrég bezárt, erről 2019 januárjában lehetett olvasni. Kaliforniában is van Flintstone House, az alábbi, friss, idei képen mutatjuk.

Forrás: AFP/2019 Getty Images/Justin Sullivan