Petőfi Zenei Díjat kap az év akusztikus koncertje

Vágólapra másolva!
2019. augusztus 20-án adják át a Petőfi Zenei Díjakat a hazai könnyűzenei élet legnépszerűbb előadóinak a STRAND Fesztivál nyitónapján. A népszerű férfi és női előadók, illetve a zenekarok mellett az év akusztikus koncertjét is megválasztják.
Vágólapra másolva!

Bagossy Brothers Company - 2018. 11. 05.

A zenekar 2013 májusában alakult Gyergyószentmiklóson, több éve együtt zenélő tagokból. Nevét a Bagossy testvérpár – Bagossy Norbert (gitár/ének) és Bagossy László (basszusgitár/vokál) – családneve ihlette, hozzájuk csatlakoztak zenésztársaik, Bartis Szilárd (dobok), Tatár Attila (gitárok, vokál) és Kozma Zsombor (hegedű, harmonika, billentyűk).

Forrás:Bagossy Brothers Company

Az indie/alternatív/folk hangzásvilág az előző évek tapasztalatai alapján kialakult és újragondolt zenei irányvonal eredménye. Első EP-jük 2013 decemberében készült el, "Ha rólad szólna" címmel. 2014 végén, a Cseh Tamás Program nyerteseként rögzítették első nagylemezük anyagát. A 2015 márciusában megjelent első nagylemezük, az "Elviszlek", az első héten Deezer romániai és magyarországi toplistájának élén debütált.

2016 tavaszán a zenekar újabb anyaggal jelentkezett a "Vakít a kék" című EP formájában, a NagySzínPad tehetségmutatóban pedig a döntőig jutott. A 2016-os esztendőben állandó szereplői voltak a legfontosabb magyar- és erdélyi fesztiváloknak, zenei rendezvényeknek. 2017 márciusában jelent meg a zenekar második nagylemeze "A Nap felé" címmel. 2017-ben a zenekart jelölték a Fonogram Díjra (az év felfedezettje kategóriában) és a Petőfi Zenei Díjra (az év felfedezettje és az év dala kategóriában). 2018-ban szintén jelölték őket a Petőfi Zenei Díj év zenekarának díjára.

Blahalouisiana - 2019. 01. 14.

A Blahalouisiana 2012 nyarán alakult a nagykiadós Jacked legénységéből, egy gyönyörű hangú énekesnővel, Schoblocher Barbarával kiegészülve. A zenekar első single-je, a 'The Wanderer' három héten keresztül őrizte helyét az MR2 top 30-as listájának dobogóján, de a csapat életében az áttörést „Ahol összeér" című számuk – és az ahhoz készült merész klip – hozta meg 2015 tavaszán (a klip ma több mint 1 millió megtekintésnél jár).

Az elmúlt 5 évben meghódították az összes kis- és nagy hazai klubot (egyebek mellett a Kobuci Kert, az A38 Hajó és az Akvárium Klub visszatérő fellépői) és fesztivált, a jubileumi 10. Fishing on Orfű fesztiválon harmadik alkalommal álltak a nagyszínpadon, de a Sziget, Campus, VOLT, EFOTT, Fezen és Strand fesztiválok fellépőinek sorában is kiemelt helyük van. A zenekar nemcsak határon innen, külföldön is szerencsét próbált: koncerteztek már Erdélyben, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, de a Tallin Music Weeken és Hágában is bemutatkoztak.

Forrás: Batori Gabor

A Blahalouisiana tavaly megjelent első nagylemeze után 2017 október közepén új, 10 számos koronggal jelentkezett „Alagutak, fények, nagymamád jegenyéi" címmel, amelyen helyet kapott a Petőfi Rádió TOP 40-es slágerlistáját hetekig uraló „Túl távol, elég közel" és a legújabb klipes dal, a „Ha élni felejtek" is. A november 3-i telt házas A38-as lemezbemutató után a következő mérföldkő a 2018. január 16-i, szintén telt házas Müpás koncert volt, ahol a zenekar slágerei szimfonikus hangszerelésben szólaltak meg. 2018 elején a Blahalouisiana az új lemezt mutatta be országszerte az „Alagutak, fények" turné keretein belül.

Most szeptemberben pedig érkezik a harmadik album, melynek már három előfutár dala is van, a Nekem az nem elég, a Nem vagyok egyedül és a mostani, a Testemnek, ha engedem, amihez videoklip is készült. A legújabb szerzemény érdekessége, hogy a zenekar Prágában rögzítette az anyagot, mindenféle számítógépes technológia nélkül, szalagra, teljesen analóg módon. A rögzítési munkálatokban az a Milan Cimfe és Pavel Karlík is részt vett, akik korábban dolgoztak már együtt a Linkin Parkkal, David Bowie-val vagy Joss Stone-nal.

Margaret Island - Karácsonyi Akusztik - 2018. 12. 24.

A Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alapította Margaret Island az egyik legsikeresebb pályakezdő zenekar a hazai könnyűzenei palettán. Mindössze hároméves fennállásukat követően születésnapjukat Budapest legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén, a Budapest Parkban ünnepelték meg, több mint négyezer rajongóval együtt.

Forrás: Margaret Island

A fiatal csapat népszerűsége töretlenül ível felfelé: "Eső" című daluk 2016-os berobbanását követően mára a legnagyobb hazai fesztiváloknak, vidéki kluboknak és rádiós toplistáknak is állandó színfoltjává váltak.

Az elmúlt évek igen mozgalmasak voltak a zenekar életében: "Egyszer volt" című aranylemezüket követően kiadták második albumukat "Bakancslista" címmel, többször zenéltek külföldön, JumoDaddy-vel és Felcser Mátéval közreműködésben ők írták az EFOTT-himnuszt, "Veled minden" című daluk heteken át vezette a Petőfi Rádió toplistáját. A számos díjjal kitüntetett csapat a siker ellenére máig az őszinte örömzenélésben hisz.

Paddy and the Rats - 2018. 05. 14.

A Paddy and the Rats ír punk rock kocsmazenét játszó miskolci zenekar, akik a 2000-es évek végén alakultak. A banda zenéjében az ír és kelta népzenei motívumok mellett felfedezhetünk orosz és polka elemeket is.

Forrás: MartonNagyPhoto - NMP/Nagymarci

2010-ben jelent meg első albumuk, Rats on Board címmel, amely nemcsak hazánkban, de külföldön is óriási sikert aratott. Második albumuk 2011 tavaszán látott napvilágot, Hymns For Bastards címmel. A legnagyobb hazai fesztiválok rendszeres fellépői, külföldre is gyakran hívják őket. Azóta számos lemezük piacra került már, többek között a Tales From The Docks, a Lonely Hearts' Boulevard és a Riot City Outlaws.

Pál Utcai Fiúk - 2019. 01. 07.

Az 1983-ban alakult Pál Utcai Fiúk zenekar egy szigetszentmiklósi garázsból nőtte ki magát egy országosan ismert, immáron 25 éve koncertező zenekarrá. Az egykor pénzfeldobással hangszert választó utcai kölyökbandából verbuválódott zenekar 1990-ben adja ki első lemezét, majd 1994-ig folyamatosan jelennek meg az albumok: Ha jön az álom, Bál, A nagy rohanás, Szerelemharc, Szajhák és Partizánok. A PUF ekkor már sztárzenekarként önálló koncertet ad a Budapest Sportcsarnokban.

Tagcseréket követően alább hagy az évekig tartó lendület, és a 90-es évek második felében a zenekar a nagyszínpadról visszatér a klubok félhomályába. A PUF továbbra is aktívan koncertezik, majd alkotó energiákat hozó újabb tagcseréket követően 2000-ben jelenik meg a Ha jön élet című album, amellyel az immáron 18 éves zenekar felnőtté válik.

Forrás: Pál Utcai Fiúk

A húszéves jubileumot követő egyéves csendes pihenő után a zenekar újra alkotni és koncertezni kezd, mígnem végre 2008 tavaszára ismét stúdióba vonulnak. A 2008-ban 25 éves Pál Utcai Fiúk zenekar friss energiákkal és lendülettel újabb fejezetet nyit történetében a Legelő című nagylemezével. A lendületes, pörgős, ám néhol lírai alkotás méltán emeli magasra ismét a PUF zászlaját.

Élőben a Petőfi TV-n!

A Petőfi Zenei Díj gálát az M2 Petőfi TV és a PetőfiLive.hu élőben közvetíti, illetve a gálát megelőző időszakban rengeteg érdekességet, izgalmas kulisszatitkot láthatnak a csatorna nézői az Instagramon és a Facebookon.