Ákos, Rúzsa Magdi és a Halott Pénz is nyert a Petőfi Zenei Gálán

2019.08.20. 22:12

Idén is Zamárdiban, a STRAND Fesztivál nyitónapján, augusztus 20-án rendezték meg a IV. Petőfi Zenei Díj átadóját, ahol nagyszabású, 120 perces élő show keretében, 11 kategóriában díjazták a hazai könnyűzenei élet legnépszerűbb előadóit. Az év női előadója Rúzsa Magdi, a férfi előadó Ákos lett, az év akusztikus koncertjét a Bagossy Brothers Company adta. Életműdíjat kapott Nagy Feró, díjat adott át Fábry Sándor. A Follow The Flow a Nem tudja senki című videoklip díja miatt örülhetett, a legjobb zenekar pedig a Halott Pénz lett. Az eseményt élőben követtük. Képeket itt talál nagy mennyiségben.

A Petőfi Zenei Díj megalapításával az volt a cél, hogy egy olyan nívós zenei eseményt hozzanak létre, ahol méltó módon megünnepelhetjük a legsikeresebb dalokat és a legnépszerűbb hazai előadókat. Tavaly a gála új helyszínre, a Balaton partjára költözött, és a STRAND Fesztivál nyitó napján tartották meg, az új helyszín pedig tökéletesnek bizonyult, így nem is volt kérdés, hogy idén is itt vehetik majd át díjaikat a kategóriák győztesei.

Forrás: Polyak Attila

100 fős szakmai csapat választott

A Petőfi Zenei Díj nominálásának alapját a Petőfi Rádió 2018. március 1. és 2019. március 1. között legtöbbet játszott 100 magyar dala képezte. Idén is egy 100 fős, elismert zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló Akadémia tagjai választották ki a kategóriák 5-5 jelöltjét. A döntés minden évben nehéz, rengeteg kiváló dal készül, és ezekből, illetve az előadóik közül kellett választaniuk, így volt, ahol csak pár szavazaton múlt, ki jutott be a top 5-be. 

A jelöltekre június 18. és augusztus 12. között a Petőfi Zenei Díj oldalán szavazhatott a közönség,  és az Akadémia tagjai is újra voksolnak. A végeredményt az Akadémia és a közönség szavazatainak összessége adja majd, amely 50-50%-ban befolyásolja az eredményt. A Petőfi Zenei Díj szobrát a következő kategóriákban vehették át az első helyezettek: az év zenekara, az év női és férfi előadója, az év videóklipje és az év akusztikus koncertje.

Két kategória már eldőlt korábban 

Két kategóriában már korábban kiderültek a győztesek: az év felfedezettje az Acoustic Planet, míg az év dala Pápai Joci Az én apám című száma lett. Ők szintén extra produkcióval érkeztek a gálaműsorba.

Emellett további négy új kategóriában - az év szövegírója, az év gitárosa, az év ütőhangszerese és az év billentyűse - a Petőfi Rádió által összeállított 5-5 fős shortlistből a korábbi életműdíjasok - Bereményi Géza, Demjén Ferenc és Tátrai Tibor választották ki a győzteseket. 

A PETŐFI ZENEI DÍJ 2019 JELÖLTJEI VOLTAK:

AZ ÉV ZENEKARA:
Bagossy Brothers Company
Follow the Flow
Halott Pénz
Margaret Island
Vad Fruttik

AZ ÉV FÉRFI ELŐADÓJA:
Ákos
Bagossy Norbert
Caramel
Marsalkó Dávid
Mező Misi

AZ ÉV NŐI ELŐADÓJA:
Lábas Viki
Palya Bea
Rúzsa Magdi
Schoblocher Barbi
Sena

AZ ÉV VIDEÓKLIPJE:
FOLLOW THE FLOW - NEM TUDJA SENKI
IRIE MAFFIA/MARSALKÓ DÁVID - HAJNALI KÖR
KOWALSKY MEG A VEGA/LOTFI BEGI - LEHETETLEN NINCS
RANDOM TRIP - BENNED A FÉNY
VAD FRUTTIK - JOBB LESZ HOLNAP

AZ ÉV AKUSZTIKUS KONCERTJE:
Bagossy Brothers Company - 2018.11.05.
Blahalouisiana - 2019.01.14.
Margaret Island-Karácsonyi Akusztik - 2018.12.24.
Paddy and the Rats - 2018.05.14
Pál Utcai Fiúk - 2019.01.07.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK:

Fotó: Mudra László - Origo

20.03. Akrobatikus elemekkel teli, látványos, táncos műsorral elrajtolt a show. Rókusfalvy Lili és Harsányi Levente a műsorvezetők, sokan vannak a színpad előtt. Előbbi csillogó, ezüstös ruhában, magas szárú csizmában, utóbbi feketében, pólóra húzott zakóban. Elsőnek az év női előadóját választják meg.

Fotó: Polyák Attila - Origo

20.09. Rúzsa Magdi lett az év énekesnője. Mivel épp koncertezik, videoüzenetben köszönte meg az elismerést. A felvétel után képernyőn a Halott Pénz. 

Fotó: Mudra László - Origo

20.20. Sok százan énekelték a Halott Pénz slágereit, sokan táncoltak a színpad előtt. Harsányi is megénekelteti a rajongókat. 11 kategória még hátravan, jönnek a klipek.

Képeket itt talál nagy mennyiségben.

IV. Petőfi Zenei Díj átadója 2019Fotó: Polyák Attila - Origo

20.24. Nyertes a Follow The Flow, a Nem tudja senki című videoklip miatt kapta a díjat. A csapat röviden megköszönte a színpadon, most Papai Joci énekel. 

Fotó: Mudra László - Origo

20.30. Az év dala Pápai Jocitól Az én apám. Ezzel indult Magyarország az idei Eurovíziós Dalfesztiválon.

Képeket itt talál nagy mennyiségben.

Fotó: Mudra László - Origo

20.40. Az év férfi előadója van soron, Ákos lett az ünnepelt. Ő épp nyaral, videóban köszönt be.

Fotó: Mudra László - Origo

20.44. Színpadon az USNK, szereti a közönség.

20.52. Füstös Bálint, Gálos Ádám, Szebényi Dániel is kaptak díjat, mint az év zenészei. Az év szövegírója Szepesi Mátyás lett.

USNKFotó: Mudra László - Origo

20.54. Jó kis magyar metál, az AWS zúz a színpadon. 2018-ban részt vettek a Duna A Dal című műsorában, amit megnyertek, így ők képviselték Magyarországot a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválon Viszlát nyár című dalukkal. Be is jutottak a döntőbe.

Fotó: Mudra László - Origo

21.00. Ha valaki szunyókálni mert volna a díjátadó alatt a Balaton partján, mondjuk egy spontán délutáni fröccsözés következtében, az most biztosan felébredt, mert az AWS rövid, de hatalmas bulit csapott, volt erő, dinamika a fiúkban.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Fotó: Mudra László - Origo

21.10. A Hiperkarma zenélt az elmúlt percekben.

21.16. A Margaret Island Road Movie-t nézhette meg a közönség.

HiperkarmaFotó: Polyák Attila - Origo

21.18. Az év felfedezettje az Acoustic Planet lett, ez már korábban eldőlt, de most fel is lépnek. Jön a Nyári zápor című dal.

Fotó: Mudra László - Origo

21.27. Életműdíjat kapott Nagy Feró. A díjat nap közben átadták neki, őt felvételről láthatták most a Strand Fesztivál látogatói. „Látjátok? Így jár, aki megöregszik" – kommentálta az ősi Bikini és a Beatrice frontembere.

21.35. „Ha újraszületnék, táncosnő ruhája szeretnék lenni" – viccelődött Harsányi Levente, miután Rókusfalvy Lili egy tollas dresszben táncolt az elmúlt percekben. A Follow the Flow produkciója van képernyőn, sokan éneklik a dalokat. Képeket itt talál nagy mennyiségben.

21.44. Fábry Sándor egy fogpiszkálós sztorival kezdett, majd végigpuszilta a táncosnőket. A showman jelentette be az év akusztikus koncertje kategória nyertesét, nyert a Bagossy Brothers Company. „Azért barátkozom veletek annyira, mert szeretném, ha eljönnétek a műsoromba" – rázott kezet a díjazottakkal Fábry.

21.45. Képernyőn a USEME, ők a Szigeten is a Nagyszínpadra kerültek. 

21.57. A legjobb zenekar a Halott Pénz lett!

Tűzijáték a Petőfi Zenei Gálán (drónfelvétel)Fotó: Kálló Péter

22.00. „Soha nem hittük, hogy ez a sztori eddig fog jutni. Köszönjük, hogy nem hagytátok, hogy feladjuk" – örvendezett Marsalkó Dávid. Ezzel véget is ért a show, de még jön a tűzijáték és az Ofenbach.

Képeket itt talál.