Tíz ember ébredt egy tengerparton, semmire nem emlékeznek

Vágólapra másolva!
A Lost volt minden rejtélyes-szigetes sorozat kvintesszenciája, a széria, amely 2004-ben, ha nem is reformálta meg teljesen a tévés képi világot, olyat mutatott, amit előtte kevesen. Ennek a sorozatnak érkezett most egy trónkövetelője, de 2019-ben elég ez? Szeptember 12-én volt a The I-Land premierje: egy rész alapján már kiütközött pár hiba.
Vágólapra másolva!

A Netflix új sorozata a The I-Land, amely az előzetesek alapján egyszerre lehetett volna a már kultikus Lost sorozat, a DiCaprio-féle A part, a Kétévi vakáció, a Legyek ura és a Survivor reality valamilyen örököse. Egy epizód alapján nem vagyunk meggyőzve: visszatérünk a folytatásra, de bőven van hiba ebben a sorozatban. Nem a The Crown, a Stranger Things, a Narcos, a House of Cards, az Ozark, a Mindhunter szintje, hogy csak a netflixes szériákhoz mérjük, de ezért nézhető.

Netflix

Pedig a kezdet még izgalmas, ígéretes is. Szemben a Losttal, ahol a főszereplők túléltek egy repülőszerencsétlenséget, így tudják, hogy kerültek a gyönyörű trópusi szigetre (a zuhanó roncsból kiesve vagy onnan kimászva), itt felébred tíz ember egy pálmákkal benőtt, homokos parttal rendelkező, szépséges földdarabon, de teljes amnéziában. Gyönyörű a partvidék, szinte várjuk, hogy a háttérben megcsillanjon a napfény egy drága, hófehér jachton, vagy egy modellt fotózzon egy kis stáb a hullámzó víz mellet, a homokban térdepelve.

Netflix

Egymástól egyforma távolságra, 39 lépésnyire térnek magukhoz, ami alapvetően gyanús, de nem az óceán mosta ki őket a partra, annál tisztább a ruházatuk. Mindegyik fehér ingben van, a nyakba varrt címkéről azonosítják magukat, mert amúgy azt sem tudják, ki honnan jött, mivel foglalkozott, vagy épp mi a saját neve. Csupa rejtély, egy szétesett puzzle az egész.

A kés előkerül két perc után

Ha tíz embert kitesznek egy parton, és előtte gondosan kimossák az agyukat, törlik az emlékeiket, nyilvánvaló, hogy lesznek konfrontációk: itt a készítők várhattak volna az első (egyelőre verbális) összecsapással, nem kellett volna a második percben egymás ellen küldeni a két főszereplőt. A sorozat pilotja építkezhetett volna lassabban is, indokolatlan kapkodásnak tűnt az eleje.

Forrás: Netflix

A néző sorra megismeri valamennyire a karaktereket, és nyilvánvalóvá kezd válni, hogy ez részben thriller, dráma, amúgy egy sci-fi, mert a tíz figura egy bekamerázott emberkísérlet része. Mind mellett van egy tárgy is, kés, elsősegélyláda, ilyenek – ők maguk is sejtik, hogy nem egy hajószerencsétlenség túlélői, hanem valami felsőbb hatalom játékszerei csak, fehéregerek a laboratóriumban, tán valami reality szereplői, anélkül, hogy bárki erről megkérdezte volna őket (persze lehet, hogy aláírtak valamit, de törölték már a memóriájukat).

Kate Bosworth roppant idegesítő,

ellenszenves karaktert kapott, jól játssza. A szintén számos korábbi produkcióban látott Natalie Martinez is jó a szerepben, kevésbé irritáló, mint az ellenfelének szánt nő. Ronald Peet már megmutatta magát itt-ott korábban, most az első részben súlytalan volt. Alex Pettyfer kapta a nemi erőszakkal próbálkozó figurát, sokat szerepelt, nyilvánvalóan őt szánták a készítők az ügyeletes rosszfiúnak, egyben sármőrnek. Ha Chase karakterének megfelelője Kate a Lostból, akkor az itteni Brody simán lehet James 'Sawyer' Ford, ugyancsak a Lostból.

Pár zavaró részlet

Banális, elkerülhető, bosszantó hibák akadnak: nem gondolt senki arra a színészek közül, és pláne nem a stábból, hogy félárnyékban nem lehet egy nagyító és egy üvegszilák segítségével tüzet előállítani? Nem volt annyi eszük, hogy odébb menjenek pár métert, a napra? A dögevő keselyű megjelenése nem túl direkt, nem lehet az ilyesmit finomabban? Miért történik nemierőszak-kísérlet egy órával az érkezés után, ha a férfi látja, hogy a nő amúgy is rokonszenvez vele, és oda is adná magát pár napon belül, önként s dalolva?

The I-Land Netflix

Több kérdés motoszkál tehát a nézőben az első – amúgy képileg igen szép – rész után. Bár akad két-három tisztességes alakítás, már most látszik, hogy nem az év sorozata lesz, de talán még feltámadhat a hirtelen bekapott hármas alá osztályzat után, és talán értelmes, logikus válaszok is jönnek.