Kiestek, de Gáspárék újra az Ázsia Expresszben: igazságos ez?

Gáspár Zsolt, Gáspár Evelin
Vágólapra másolva!
Sokszor volt már magyar csatornákon olyan reality, ahol valaki kiesett, de visszakerült, nem különleges Gáspár Zsolt és Gáspár Evelin esete.
Vágólapra másolva!

Legutóbb Gáspár Zsolt és Gáspár Evelin esett ki az Ázsia Expresszből, de csak temporálisan: mire a legviccesebb páros búcsúján épp elszomorodott volna sok tévéző, a Liu-testvérek felajánlották, hogy visszalépnek a versengéstől, és a megmaradt helyüket átadják Gáspáréknak, akik amúgy három héten át derekasan küzdöttek, csak a nagyon fontos Hajszán buktak el. Az esetről itt írtunk.

Gáspár Zsolt, Gáspár Evelin Forrás: Instagram

Ilyenkor természetes reakció sok tévéző és több, Ázsia Expresszben próbálkozó, rivális páros részéről, hogy értetlenkednek, felháborodnak, mivel egy már kiesett ember kap még egy esélyt – mintha az életben nem lennének második vagy harmadik esélyek. Amit azonban sokan elfelejtenek, hogy ez nem az ötezer méteres gyorskorcsolya-váltó olimpiai döntője (hogy a Liu-testvéreknél maradjunk), nem is a férfi síkfutás százméteres döntője, ahol egy diszkvalifikáció után nem indulhat újra az adott élsportoló, hanem egy szórakoztató tévéshow.

Ezek tévés reality-k, valóságshow-k, sajátos működés mechanizmussal,

ezek önálló rendszerek, gyakran menet közben változó szabálykönyvvel: nem szabad úgy nézni őket, mintha egy hivatalos, nemzetközi szervezet által kontrollált versenyt látnánk. Itt az alapvető cél a néző szórakoztatása, képernyő előtt tartása, így belefér, hogy egy kiesett játékos kapjon új esélyt. Nézzünk is pár példát csak a hazai kereskedelmi tévézés múltjából!

Gáspár Laci

Gáspár Laci 2003-ban

2003-ban tökéletesen ismeretlen volt itthon, de jelentkezett a Megasztárba. Sokan elfelejtik, hogy ő nem is rendesen jutott a 12-es döntőbe, mint Dér Heni, Tóth vera vagy Oláh Ibolya, hanem vigaszágról keveredett az élő show-ig. Lehet, ha nincs a második esély, akkor felhagy a zenei karrierrel, és a piacon ládákat pakol vagy buszt vezet. Ma már az egyik legnépszerűbb hazai popzenész, vagyonokat keres, de csak egy kicsin múlt 16 évvel ezelőtt.

Huszti Katalin

Huszti Kata TV2

Ugorjunk egy nagyot az időben! Az Exatlon Hungary győztesét sokan ünnepelték 2019 áprilisában, tényleg nagyon ügyes, kitartó, szívós volt. Sokan talán már elfelejtették, hogy egyszer kiesett, és más sérülése miatt kapott újabb lehetőséget. „A negatív kommentek száz százaléka arról szól, hogy Dorka sérülése miatt kerülhettem vissza a játékba, mint a legjobb statisztikájú kieső. Teljes mértékben megértem az embereket, de ez egy tévéműsor, az Exatlon, ahol bármi megtörténhet" – mondta akkor.

Hódi Pamela, Bereczki Krisztián

Hódi Pamela Forrás: Hódi Pamela - Instagram

Ha már Gáspárékat emlegettük a cikk elején, érdemes kitérni arra, hogy nem ők az elsők, akik elvileg kiestek az Ázsia Expressz második évadjából, de a reality visszavette őket. Ez történt Hódival, aki az első körben hullott el, és ez esett meg az erőemberrel, aki a második hét végén kényszerült búcsúra. Egy szó, mint száz, ha ilyet látunk, jusson eszünkbe a Cseh Tamás énekelte, Bereményi Géza írta sor: „volt már ilyen és lesz ilyen még."