25 dolog, amit nem tudott a 25 éves Vészhelyzetről

ER 1990s 1994-1995 Color Drama Gallery Indoor Medical NBCU P topics topix bestof toppics toppix. Vészhelyzet
ER -- SEASON 1 -- Pictured: (l-r) Noah Wyle as Doctor John Carter; George Clooney as Doctor Doug Ross; Julianna Margulies as Nurse Carol Hathaway; Eriq La Salle as Doctor Peter Benton; Anthony Edwards as Doctor Mark Greene; Sherry Stringfield as Doctor Susan Lewis -- Photo by: NBCU Photo Bank
Vágólapra másolva!
25 éve, 1994 szeptemberében indult a Vészhelyzet, amely aztán tizenöt évadot ért meg, a kórházas sorozatok műfajára is nagy hatást gyakorolt. De tudta például, hogy Carter doktor vagy dr. Kovac honnan kapta a nevét? Hogy eredetileg ki játszotta volna dr. Bentont? Vagy hogy kinek köszönhette Julianna Margulies, hogy benne maradt a sorozatban? És hogy min múlott, hogy Anthony Edwards el tudta vállalni dr. Greene szerepét? Mindjárt kiderül minden.
Vágólapra másolva!

1. Michael Crichton már 1974-ben írt egy forgatókönyvet a saját tapasztalatairól, amiket medikusként szerzett a sürgősségi osztályon, ebből azonban sokáig nem lett semmi – húsz év múlva vették csak elő a Vészhelyzet-hez.

2. A Vészhelyzet eredetileg mozifilmnek készült, miután Steven Spielberg az író egyik regényét, a Jurassic Park-ot már megfilmesítette. Amikor elkezdték azonban az újabb közös munkát, hamar rájöttek, hogy a sztoriban jóval több van két óránál, így az eredeti forgatókönyvet csak a pilothoz használták fel.

A Vészhelyzet kezdeti csapata Forrás: NBC

3. Az alkotóknak az induláskor nem volt sem idejük, sem pénzük felépíteni egy komplett díszletet, így egy 1990-ben bezárt Los Angeles-i kórházban, a Linda Vista Hospitalban kezdtek el forgatni. Később Burbankben építették fel a díszletet, amit a Los Angeles megyei kórházról mintáztak.

4. Miután a történet Chicagóban játszódott, a stáb minden szezonban kétszer Chicagóba utazott, hogy felvegye a külső jeleneteket, ahol a város jellegzetességei is látszottak. Általában vasárnap kora reggel forgattak, hogy elkerüljék a nagy forgalmat és a tömeget.

5. Az írók a Los Angeles környéki kórházakba jártak ötletekért, így valódi balesetek is bekerültek a sorozatba, némileg dramatizált formában. Egy korai epizódban például egy csecsemőnek akadt a torkán egy vállfa, amivel az alkotók tényleg találkoztak a sürgősségin: amíg azonban a valódi orvosok könnyen ki tudták szedni a vállfát, addig a szériában komolyabb volt az eset, a baba vérzett is.

Többen a sürgősségin Forrás: NBC

6. Az első négy epizód mind azzal indult, hogy felébresztették valamelyik főszereplőt, aki épp a nyolcas vizsgálóban szundikált: a pilotban dr. Greene volt az ügyeletes, utána Susan, Benton és Carter is hirtelen ébredt, a kezdeti főszereplők közül csak Doug Rosst nem láttuk aludni.

7. Spielberg egy év után kiszállt a sorozatból, egy fontos döntés azonban mindenképp az ő nevéhez fűződik: megtartotta Carol Hathaway nővér karakterét, aki eredetileg már a pilot végén meghalt volna – így viszont ő lett az egyik alapszereplő, Julianna Margulies alakította egyébként.

Julianna Margulies és Anthony Edwards a Vészhelyzet első évadjában Forrás: NBC

8. Chrichton 2008-as haláláig maradt a sorozat producere, de még a 2009-es, utolsó szezonban is kiírták a nevét a stáblistán.

9. Carter doktor a Tarzan-t is jegyző Edgar Rice Borroughs sci-fi regénysorozata, a John Carter of Mars után kapta a nevét, és a történet szerint napra pontosan egy évvel korábban született, mint az őt alakító Noah Wyle.

10. Goran Visnjic maga nevezte el a karakterét, miután az alkotók sehogy sem tudtak egy hiteles horvát névvel előállni. A figura Luka Kovac lett, Visnjic az unokaöccse, illetve a legjobb barátja kereszt- és vezetéknevét gyúrta össze.

Lapozzon, a következő oldalon folytatjuk!