Kudlik Júlia és Kissné Akli Mária kapta az NMHH díját

2019.11.11. 18:25

A legendás műsorvezetőt, Kudlik Júliát, valamint az európai műsorszórás egyik hazai szaktekintélyét, Kissné Akli Máriát tüntette ki a színes televízió feltalálójáról, Goldmark Péter Károlyról elnevezett életműdíjjal Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke.

Az NMHH közleménye szerint a budapesti díjátadón Karas Monika azt mondta: „A média szerepe olyan, mint egykor a tűzhelyé: ott van életünk közepében, körülötte gyűlünk össze. Kitörölhetetlen nyomot hagy kultúránkon, identitásunkon, ezért szakmai hatóságként feladatunk, hogy megbecsüljük azokat, akik saját személyiségük nyomaival gazdagítják azt.

Kissné Akli Mária, az NMHH Médiafrekvencia-tervezési és -Koordinációs Osztályának vezetője 1996-ban csatlakozott a hatóság jogelőd szervezetéhez. Munkájának gyümölcseként az egyre növekvő igényeknek megfelelő frekvenciaátrendezések, -felszabadítások születnek, és

több mint húsz éve példaértékűen képviseli hazánkat a nemzetközi szakmai szervezetekben.

Kiemelkedő sikereket ért el a digitális műsorszórás bevezetéséhez szükséges tervezésekben, koordinációkban - írták róla.

Kudlik JúliaForrás: Magyar Televízió/Archív

Kudlik Júlia neve egybeforrt a magyar televíziózással, műsorain nemzedékek nőttek föl, több mint negyven éven át volt a Magyar Televízió meghatározó alakja. Emblematikus arca volt a Delta ismeretterjesztő műsornak, volt házigazdája a Táncdalfesztiválnak és számos népzenei vetélkedőnek is.

Az 1990-es években a Juli Sulival meghonosította a főzős és életmódműsorok műfaját.

Mindeközben olyan közhasznú műsorokat is vezetett, mint az Állatok védelmében vagy a Gazdit keresünk.

A Goldmark Péter Károly-díjat 2015 óta adományozhatja az NMHH elnöke olyan szakembereknek, akik a média területén, a műsorszórás és a médiaszolgáltatások fejlődéséért folytattak kimagasló színvonalú tevékenységet, valamint több évtizeden át végeztek kiemelkedő munkát.