79 éves korában meghalt René Auberjonois, az amerikai tévésorozatok egyik sztárja vasárnap.

René Auberjonois leginkább a Benson és a Star Trek: Deep Space Nine című sorozatokból ismert, de emlékezetes alakított a MASH című sorozatban is.

A színész vasárnap délután, Los Angelesben lévő otthonában halt meg tüdőrákban, 79 éves korában.

Auberjonois elsősorban karakterszínészként vált elismertté, már az 1960-as években. Akkoriban még színházban dolgozott. Az 1970-es évektől lett több amerikai tévésorozatnak is a sztárja, majd sitcomok szereplője. "Valamennyi karakter én vagyok, és szeretem, hogy ez így van" – mondta egy interjújában 2011-ben.

René AuberjonoisForrás: AFP/Getty Images/Ethan Miller

René Auberjonois New Yorkban született, művészcsaládban. Édesapja svájci író-újságíró, nagyapja – akit szintén René Auberjonois-nak hívtak – ismert svájci impresszionista festőművész volt. Édesanyja révén Bonaparte Napóleon francia császárt mondhatta rokonának. Auberjonois Pittsburghben szerzett egyetemi diplomát, majd 1968-ig vándortársulatokkal járta az Egyesült Államokat. 1968-ban egyszerre három szerepet is kapott a Broadway-n, ahol többek között sikeresen alakította William Shakespeare Lear király című darabjában a Bolond szerepét. Több színházi produkcióban vett részt, majd hét esztendőn keresztül alakította Odót a Star Trek: Deep Space Nine című televíziós sorozatban.

1970-ben a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Tony-díjjal ismerték el a Coco Chanelről készült Coco című musicalben nyújtott alakítását, majd ezt követően még háromszor jelölték Tony-díjra.

A művész ismert volt szinkronszínészként és rendezőként is.