Ettől a 10 sorozattól végleg elbúcsúzunk 2020-ban

Homeland
Vágólapra másolva!
Minden sorozat véget ér egyszer, nincs ebben semmi meglepő. Idén pár kultszéria is eltűnik a képernyőről: az alábbiak közt van kémes thriller, fontos kamaszsorozat, heti krimi, animáció, szuperhősös sorozat, sci-fi és komédia egyaránt.
Vágólapra másolva!

Homeland

Szenzációs első évaddal startolt, amit egy kiváló második évad követett. Olyan mesteri módon adagolták a feszültséget a készítők, hogy a tévéző néha elfelejtett levegőt venni, és mivel egy epizódon belül több fordulat is volt, a végén már a figyelmes néző összezavarodott, nem tudta, ellenséges ügynök-e Brody, vagy épp nagyszerű hazafi. Aztán már eltűnt Nicholas Brody, meghalt Peter Quinn, és a széria is fáradt, de ettől még Claire Danes karaktere, Carrie Mathison fontos tévétörténeti figura marad.

Blindspot

Forrás: NBC

A főszereplőt Jaimie Alexander alakítja, karaktere a Times Square-en tér magához egy nagy táskába gyömöszölve. Pucér, tele van tetoválva, és semmire nem emlékszik a múltjából. A tetoválások rejtjeles üzenetek, az egyik világosan elvezet egy FBI-ügynökhöz (Sullivan Stapleton), aki roppant szigorúan tud nézni, és olyan kemény, hogy nem lennénk vele kettesben a vallatószobában. A titokzatos múltú nő is kőkemény kiképzést kapott a múltban, darabokban jönnek vissza az emlékei – így kezdődött öt éve, 2015-ben. Az utolsó évad 13 része jön, idén érkezik.

13 okom volt

Forrás: Netflix

Eddig három évad, 39 rész készült a Netflix kamaszdrámájából, igen nagy visszhangja volt, főképp az első évadnak. 2017-ben startolt, súlyos, tinédzsereket érintő problémákat mutatott be, és arra mindenképp jó volt, hogy ráébresszen kamaszokat és szülőket, mennyire fontos megbeszélni a dolgokat, mennyire nagy baj tud lenni, ha fájó sebekkel megyünk tovább az életben. 2019 áprilisában jelentette be a Netflix, hogy jön még egy negyedik évad 2020-ban, és utána vége.

The 100, A visszatérők

Forrás: 2019 The CW Network,

Még egyszer visszatérnek A visszatérők, és utána nincs tovább. A The 100 is egy regényen alapul, a története Kass Morgan azonos című regényét dolgozta fel, persze jelentős változtatásokkal. Posztapokaliptikus sci-fi, a Földön játszódik nagy részben. Amikor indult, nem úgy tűnt, hogy hét évadig húzza, de a sok fordulat és karakteres figura miatt kialakult körülötte egy erős bázis.

A zöld íjász

Forrás: The CW Network

Ez esetben sem gondoltuk volna induláskor, hogy ebben nyolc évadnyi sztori van, de sikerült idáig elhúzni. Kapott egy testvérsorozatot, spinoffot The Flash címen, amely ugyanebben az univerzumban játszódott, majd 2015-ben jött a Vixen, a Supergirl, 2016-ban a Legends of Tomorrow, és így tovább, de még 2019-ben is érkezett új szuperhősös sorozat, a Batwoman. Amúgy az Arrow, A zöld íjász címéből lett az Arrowverse kifejezés, amely lefedi ezt a fikciós világot – és nyilván nem szűnik meg a névadó kimúlásával.

Bojack Horseman

Január 31-én érkeznek a Netflixre az évad utolsó részei, a hatodik évad második fele, és ezzel búcsúzik is a tévékritikusok egyik kedvence. A több díjat nyert animációt az Indiewire minden idők legjobb rajzfilmjének nevezte, a Time és a Vanity Fair is feltette a listáira. A BBC szerint a BoJack Horseman a 21. század legjobb animációs sorozata.

Gyilkos elmék

Azt hitte, soha nem lesz vége, nem lehet kifogyni a sorozatgyilkosokból? Mégis lezárják, a 15., egyben utolsó évad január 8-án startolt. 317 résznél tart a mindenféle emberi gonoszságot felvonultató, elég sötét sorozat: egykoron még 13 millióan nézték hetente az USA-ban, de egy ideje ráuntak, leesett 5 millió alá a nézettség.

Dark

Ha a Gyilkos elmékről azt írtuk, hogy sötét sorozat, akkor a német Dark már egyenesen éjfekete. 2019 júniusában jött ki az időutazós thriller, sci-fi második etapja, és már tavaly nyáron nekiláttak az utolsó évad forgatásának. A showrunner ezzel tökéletesen elégedett, szerinte egy hosszú utazás utolsó szakasza jön, és amikor kitalálták az egész koncepciót, már akkor eleve három évadban gondolkodtak.

Goliath

Billy Bob Thornton és az Amazon sorozata négy évad után ér véget, ezt még 2019 őszén jelentette be a streaming szolgáltató. Billy Bob Thornton 2017-ben még Golden Globe-díjnak örülhetett, de idén új munka után nézhet.

The Good Place

Mi nem voltunk elájulva az első pár résztől, de főleg az amerikai közönségnek tetszett. A nézettség amúgy nem esett jelentősen, az első évad 5,7 milliójából lett a harmadik évadra egy 4,5 milliós átlag. Kristen Bell sorozata az 50. résznél jár, a negyedik évad után vége.

----------------------

Természetesen nem csak tíz sorozat búcsúzik eben az évben, a Mr. Robot, a Modern család, a Star Wars: The Clone Wars, a Válaszcsapás is a végét járja, úgyhogy hamarosan jövünk egy második résszel.