Nagy Feró: Több nagy zenésznek kellene megmérkőzni a fiatalokkal

A Dal Nagy Feró A Dal 2020-as első elődöntője Varga Szabolcs Nagy Bogi
A Dal 2020-as első elődöntője
Vágólapra másolva!
Lement A Dal 2020 első válogatója, az ott látott tíz produkció közül hat jutott tovább az elődöntőbe. Többek között a tavaly a legjobb négybe is bekerült Nagy Bogi, illetve a 2012-es The Voice és a 2014-es Sztárban sztár győztese, Pál Dénes is meggyőzte a zsűrit és a közönséget, őket is láthatjuk még a műsorban – velük és az egyik zsűritaggal, Nagy Feróval beszélgettünk közvetlenül az adás után.
Vágólapra másolva!

Február 1-jén elindult A Dal 2020, ahol Magyarország legjobb dalát keresik, csak magyar nyelvű számok versenyeznek – a tét óriási, a győztes ugyanis összesen 75 millió forint értékű nyereményt fordíthat a zenei karrierjére.

Nem muszáj csak a szerelemből táplálkozni

A díj egyik várományosa a 17 éves Nagy Bogi, aki már tavaly is ott volt a legjobb négyben, idén ráadásul a párja, Varga Szabolcs is bejutott az elődöntőbe. „Nem számítottam a továbbjutásra, most álltam úgy először színpadra, hogy nem terveztem semmit. Vagy sikerül, vagy nem. Szabi már taktikázott, hogy miként lehetne minél nagyobb követőtáborra szert tenni, én viszont úgy voltam vele, hogy csak énekelni szeretnék. Ilyen most volt velem először" – mondta az énekesnő, hozzátéve, hogy a barátja sikerének is nagyon tudott volna örülni, ha csak ő jut tovább.

Nagy Bogi Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagyon erős a mostani mezőny, durvább, mint tavaly, ráadásul a szavazási rendszer megváltozása is próbára teszi az énekeseket.

Idegölő az egész, anyukám is úgy jött le a nézőtérről az adás végén, hogy ezt nem fogja tudni minden alkalommal végigcsinálni" – mesélte Bogi, akinek egyébként nincs különösebb rituáléja fellépés előtt, de most egy pszichológiai könyv hatására elkezdte sulykolni magának, hogy jó lesz a színpadon, szereti önmagát és amit csinál.

Szeretne így is egy kicsit jobban énekelni a következő fordulóban, de sok mindent nem változtatna a produkcióján. És hogy mit szól ahhoz, amit Nagy Feró mondott neki az értékeléskor? Hogy ráférne még egy-két fájdalmas szakítás, hogy sírni is tudjon a színpadon? „Az élet többi területén is érheti az embert csalódás, nem muszáj csak a szerelemből táplálkozni. Velem is történtek már olyan dolgok, amik más 17 évessel talán nem, ha azok által is tudok szomorúságot és csalódottságot átadni a színpadon, akkor nem szeretném elhagyni a párom."

Nagy Feró beszélget Nagy Bogival és Varga Szabolccsal Forrás: Polyák Attila - Origo

Nagy Feróval amúgy igen jóban vannak, tavaly még – az azonos vezetéknév miatt – azt hitte sok kommentelő, hogy ő a nagyapja. „Az előbb idejött hozzám, én meg egyből kérdeztem tőle, hogy mi van, Papi? Gratulált, nagyon szurkol nekem" – mondta az énekesnő, aki tavaly meg is nyerte volna a versenyt, ha Nagy Ferón múlik, a zsűritag ugyanis őt tartotta a legjobbnak a döntőben.

A neves zenészeknek is meg kéne mérkőzniük a fiatalokkal

„Bogi egy varázslatos csaj, és ugyanazt tudom elmondani róla, amit az adásban is: ahhoz, hogy az ember szenvedélyről, vagy egy világméretű csalódásról beszéljen, el kell, hogy érje az a csalódás. Felmész a színpadra, és sírsz. Én nem vagyok jó színész, de sírni bármikor tudok: ezzel a közönséget ugyan becsapom kicsit, mert a sírás nem arról szól, amiről éppen énekelek, de ez nem baj" – mondta a másik oldalról Feró.

A zsűritag abban már egyetért Bogival, hogy az idei versenyzők nagyon jók: „Már amikor kiválasztottuk a harminc versenydalt, akkor mondtam, hogy idén erősebb a mezőny. Nem merem azt mondani, hogy azért, mert most magyar dalt keresünk, és nem kell megfelelnünk egy trendnek, de én nagyon örültem annak, hogy magyarul énekel minden versenyző."

Nagy Feró Fotó: Polyák Attila - Origo

De hogy ezzel változtak-e az értékelési szempontok is? Valamelyest igen. „Keressük most a prozódiai hibákat is, és hiszek abban, hogy a zenekarok hosszú távon kijavítják azokat a hibákat, amikre felhívjuk a figyelmet. Mert ilyenkor

és azt mondja magában, hogy jövőre ő is jelentkezik. A következő adásban két nagy sztár is lesz, és jó lenne, ha jelentkezne több igazán neves zenész is, méressék meg magukat ebben a fiatal közegben! Ha itt nem tudjuk a fiatalokat legyőzni, akkor végünk van" – vélte Feró.

„Eszméletlen nagy a verseny jutalma is, amikor meghallottam, hogy 75 millió forint, majdnem hátraestem a széken. Reklámot kapnak, a Petőfi éjjel-nappal játssza őket, és végre arra is lesz pénzük, hogy vegyenek egy rendes gitárt. Ha a mi korunkban lett volna ilyen! Nekünk nem jutott, csak Erdős Péter" – zárta a rocksztár.

Pál Dénes kislánya már felismeri a neki írt dalt

A harmadik helyen továbbjutott Pál Dénes azt mondta, nem a győzelemért versenyez, de persze szeretne minél több időt tölteni a műsorban. „Elsősorban nem a nyeremény motivál, az adott produkcióból szeretnék minél többet kihozni, és hál' istennek azt látom, hogy a többiek is így gondolkodnak – de nyilván nem akarok az ő nevükben beszélni. Nekem van egy elképzelésem, amit szeretnék, ha a színpadon megvalósulna, ezt persze felülírhatja az izgalom, az élő helyzet, de ennek is megvan a varázsa."

Pál Dénes Fotó: Polyák Attila - Origo

„2014-ben, amikor legutóbb szerepeltem A Dal-ban, még méregettük egymás között az erőviszonyokat, de mára annyira eklektikus lett a mezőny, olyan sokféle zene képviselteti magát, hogy ennek már nincs értelme. Ennek én egyébként örülök, a közönség is egy sokszínűbb repertoárral találkozik. Nekem pedig mindig azon a lépcsőfokon kell helytállnom, ahol épp vagyok, ha ezen sikerrel túljutok, akkor jöhet a következő" – mondta Dénes, aki a Muriel kiesését sajnálta a legjobban, szerinte ők voltak az egyik legprofibb előadók az indulók között.

„Mindenképp abban bíztam, hogy sikerül ezen a megmérettetésen túljutni, és később elő tudom adni még egyszer a dalomat. Az az igazság, hogy nagyon sok dolog előzi meg a színpadra lépést, nagyon sok mindenre kell figyelni.

Nyilvánvalóan van még előttem egy fejlődési, készülési szakasz, szeretnék azért még újat és jobbat mutatni" – értékelte a produkcióját, hozzátéve, hogy a koreográfiával ezúttal nem tud variálni, de az előadás még lehet stabilabb.

Pál Dénes Fotó: Polyák Attila - Origo

„Ha majd visszahallgatom a produkciót, fogom tudni, hogy melyek azok a pontok, ahol biztosabb lehetnék, erősíthetném a dalt" – mondta. A Készen állsz című szerzeményt egyébként a kislánya ihlette, aki még nincs kétéves, de már felismeri a számot: „Amikor hallja otthon, hogy ezt gyakorlom, vagy meghallja ezt a dalt bárhol, azonnal felkapja a fejét, és mondja, hogy apa. Felismeri a hangomat, tudja, hogy én vagyok, aminek nagyon örülök: nem tudom, hogy ezt már rajongásnak lehet-e mondani, de nem rohan ki a szobából, ha meghall, ez már jó jel."