Alakul A Dal elődöntője, megvannak a továbbjutók

A Dal 2. adás 2020.02.08.
Vágólapra másolva!
Volt rockzene, lassú melódia, tiszta popmuzsika és érzelmes, őszinte ballada: a változatos zenéket hozó, szórakoztató estén továbbjutott az elődöntőbe a Nene zenekar, Wolf Kati, Takács Nikolas, Nági, Molnár Dániel és a Kies zenekar.
Vágólapra másolva!

A Dal 2020 második válogatóján is tíz előadó állt a színpadra, tíz új, magyar szerzeménnyel. A versenyzők mellett A Dal egy korábbi zsűritagja is feltűnt vendégfellépőként, Rúzsa Magdi és zenekara játszott.

Mint korábban írtuk, magyar zenés tévéműsorban nem volt még ekkora tét, mint A Dalban idén: a 75 millió forint összértékű zenei nyeremény a győztes fellépő zenei karrierjét alapjaiban befolyásolhatja.

A Dal 2020 első helyezettje felléphet a legnevesebb hazai fesztiválokon,

így például a Volt Fesztiválon és a Strand Fesztiválon. Az MTVA számos egyéb megjelenéssel is támogatja az előadót, és így a magyar könnyűzene fejlődését, többek között azzal, hogy a győztes egyik fesztiválos koncertjéről tévéfelvételt készít. Emellett a nyertes a zenei produkciójának fejlesztésére fordítható támogatásban részesül, kiemelt reklámlehetőséget kap a Petőfi Rádióban, és megkapja az év dalának járó Petőfi Zenei Díjat is.

Ma az alábbi előadók dalai voltak:

Kies – Az egyetlen
Nene – Későre jár
Molnár Dániel – Ábránd
Mocsok 1 Kölykök – Szerelem
Konyha – Még csak szavak
Arany Timi – Hurrikán
Takács Nikolas – Csendbeszéd
Wolf Kati – Próbáld még
Patikadomb – Rólad
NÁGI – Freedom - Felszállok a gépre

Elindult a show

Pély Barna elmondta az adás elején, hogy óriási lehetőség ez a műsor annak, aki megnyeri. Nagy Feró saját stúdiót vett volna 75 millió forintból, Vincze Lilla pedig az Interpop Fesztiválra emlékezett, amit a Napoleon Boulevarddal nyert meg: akkor nem járt ekkora támogatás a győztesnek. Apáti Bence közölte, hogy már készül saját dallal, amivel jövőre indul a főnyereményért – persze nem gondolta komolyan.

Forrás: MédiaKlikk/Duna TV

Minden zenés tévéshow-t praktikus dinamikus, gyors dallal nyitni, így történt most is, a Konyha a Még csak szavak című dallal érkezett. Apáti Bence korrekt, tiszta előadást hallott, szerinte olyan hangulata volt, mintha valaki egy kocsival suhanna Toszkánában. Vincze Lilla szerette a hangszerelést, a szöveget erősnek tartotta, de több szenvedélyt várt. Pély Barnának eleinte kicsit monotonnak tűnt, de nagyon tetszett neki, Feró is dicsérte a szöveget.

Forrás: MédiaKlikk/Duna TV

NÁGI dalának címe Freedom - Felszállok a gépre, a szabadságról énekelt. Vincze Lilla nem volt elragadtatva tőle, Feró szerint a refrén olyan, mint egy hippidal, aminek a refrénjét beszívva írták. „Beférne a Hairbe is... de nem olyan jó a nóta" – közölte, nem is szórta meg a zsűri sok ponttal a lányt.

Forrás: MédiaKlikk/Duna TV

A Kies következett Az egyetlen című dallal. „Feszes volt, irigykedve néztem. Igazi, mai, friss rockzene" – lelkendezett Feró, Pély Barnának ez amerikai progresszív pop-rock volt, szerette, dallamtapadása lett. „Király volt, kösz" – zárta az értékelést Apáti Bence. Három kilencest is bezsebelt a banda.

Forrás: MédiaKlikk/Duna TV

Pély szerint minden nehezítő tényezőt bevállalt Arany Timi, neki „sok" volt a dala, a Hurrikán: bravúros dolgok vannak benne, de nem marad benne természetes energia, vélekedett. Apáti Bencének tetszett alapvetően, de a táncosokat kritizálta. „Nagy energiával táncoltak, de voltak tévesztések" – közölte, és hét pontot adott, de Feró csak hatot.

Forrás: MédiaKlikk/Duna TV

A Patikadomb érkezett a színpadra, nagyon úgy tűnt, mintha csak egy refrénből állt volna a nóta. „Picit átéltem a saját fiatalságomat, meseszerű volt, varázslat volt benne" – mosolygott Vincze Lilla, neki egyedi és eredeti volt. Feró szerint jól zenélnek, de a szövegvilág szörnyű. „Neked tetszik? Igénytelen vagy" – szállt vitába Lillával. „Át kellene nézni, hogy szóljon valamiről" – javasolta.

Forrás: MédiaKlikk/Duna TV

A kalapos énekes következett, Takács Nikolas, először indul ezen a dalversenyen. „Ez nagyon jó dal, de lelket leheltél bele, és szuper dal lett! Nem hittem el, hogy Nikolas ilyen jó... pedig tudtam" – lelkesedett Feró. Apáti Bence szerint kristálytiszta volt a hang, bődületesen jót énekelt. „Köszönöm, hogy itt lehettem" – fűzte hozzá. Két nyolcas, két kilences lett a jussa.

Forrás: MédiaKlikk/Duna TV

„Hatalmas díva vagy! Elképesztőek az átmenetek, szívből gratulálok" – lelkesedett Vincze Lilla Wolf Kati hallatán. Apáti Bence szerint olyan volt, mintha zeneipari tudósok rakták volna össze, minden a helyén volt, bár a szövegben talált egy zavaros részt. Wolf Kati négy darab kilencest kapott, ennek láthatóan nagyon örült, és nem is véletlenül: 36 pontot még nem osztott ki ezen az estén a zsűri, és ő már a hetedik fellépő volt.

Forrás: MédiaKlikk/Duna TV

A Mocsok 1 Kölykök előadását izgalmasnak találta Apáti Bence. „De nem tudtam, mit akar mondani a költő" – kritizálta a szöveget. Pély Barnának tetszett, ő kiosztott egy kilencest, a többiek 8-8 pontot adtak erre a rockos Szerelemre.

Forrás: MédiaKlikk/Duna TV
Forrás: MédiaKlikk/Duna TV
Forrás: MédiaKlikk/Duna TV

A 2017-ben alakult Nene zenekar volt soron. Pély igen lelkesnek tűnt: „Tíz pont, ennyi az üzenet!" – vigyorgott, és Lillától, Apáti Bencétől is megkapták a maximumot. Némi móka után a Beatrice frontembere is megadta a legmagasabb pontszámot, ezzel a fiatal együttes automatikusan továbbjutott.

Forrás: MédiaKlikk/Duna TV

Molnár Dániel az Ábránd című szép, lassú nótával zárta mai versenydalokat. Vincze Lilla szerint megállt az idő, gyönyörű volt, Feró kis félelmet talált az énekes hangjában, de biztatta. Pély is bátorította, hogy még hatásosabb legyen. Apáti Bence szerint nem könnyű ilyen személyes dalt, fájdalmas érzést kitenni tévézők százezrei elé. „Te megcsináltad, köszönjük szépen" – zárta az értékelést.

Forrás: MédiaKlikk/Duna TV

Fellépett Rúzsa Magdi, majd kiderült, hogy a Nene, Wolf Kati és a Kies kerül a zsűrilista élére, Nági, a Patikadomb és Arany Timi kapták a legkevesebb pontot a négy zsűritagtól. Utóbbi nem csak a zsűrinél volt utolsó, a közönség sem szerette különösebben, kevés szavazatot kapott, első kieső lett. A Patikadombot viszont a zsűri ejtette ki – noha Feró jelezte, hogy ezzel nem ért egyet. Mivel a Nene már elődöntős, még hét formáció vagy énekes reménykedhetett abban, hogy megcsípi a maradék öt továbbjutó helyet.

A változatos zenéket hozó, szórakoztató estén továbbjutott az elődöntőbe a Nene zenekar, Wolf Kati, Takács Nikolas, Nági, Molnár Dániel és a Kies zenekar.