Nem hitte el A Dal meglepetéscsapata, hogy mindenkit megelőzött

2020.02.09. 17:14

A Dal 2020 második válogatójában könnyen továbbjutott a két favorit, Wolf Kati és Takács Nikolas, a nagy meglepetést viszont a nem annyira ismert Nene együttes hozta: csak ők kaptak négyszer tíz pontot, automatikusan jutottak az elődöntőbe, nem kellett izgulniuk a nézői szavazatok miatt sem. De hogy értékelték a továbbjutást?

„Nem térek magamhoz, nem hiszem el. Nagyon jó érzés, az életemben nem volt ilyen" – mesélte lelkesen a Nene zenekar énekesnője, Orsovai Renáta Katalin. Azon gondolkodtak csak korábban, hogy meglesz-e a továbbjutás, de az, hogy a maximális 40 pontot megkapják, nekik is döbbenetes volt.

Képgalériáért klikk a fotóra!Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Kies zenekar is az elődöntőbe került. „Nagyon rákészül mindenki erre a három percre, de gyorsan vége az egésznek" – magyarázták A Dal 2020 utáni kábaságot, amikor csak ácsorogtak, nem ünnepeltek látványosan. „Írtunk egy dalt, amit reméltünk, hogy bejön másnak is, nem csak nekünk... ennyi" – mesélték a tagok, akik egyáltalán nem elemezgették korábban az esélyeket. A show után sorra kapták a gratulációkat. „Felrobbant mindenkinek a telefonja, szétforrósodik teljesen" – viccelődtek.

Képgalériáért klikk a fotóra!Fotó: Hirling Bálint - Origo

Két nagy favorit volt ebben a második tízes mezőnyben, ők továbbjutottak. Wolf Kati A Dal Kulissza című műsorban elmondta, hogy végig izgult, hiszen a színpadon mindenki azonos feltételekkel, a nulláról indul. Teljesen mindegy, hogy ismert, rutinos előadó vagy fiatal, kezdő zenész. „Nagyon izgultunk egymásért, de megnyugtatott, amikor a színpadra lépésem előtt még Nikolas produkcióját hallottam" – emlékezett vissza. „Minden dalomat szeretem, de a Próbáld még című különösen kedves számomra, mivel a zenéjét részben én szereztem,  saját gyermekemként tekintek rá" - tette hozzá az énekesnő, aki mindig irigyelte a szerző-előadókat, akik maguknak írnak dalt. Örül neki, hogy megtapasztalhatta ezt a szerepet, hiszen, mint mondta, így biztos, hogy olyan dal születik, ami őt jellemzi. „Az alkotás minden pillanatát szerettem, most nemcsak magamért izgulhattam, hanem a dalomért is" – mesélte Wolf Kati.

Képgalériáért klikk a fotóra!Fotó: Hirling Bálint - Origo

Takács Nikolas is izgult annak ellenére, hogy neki is tízéves profi zenei múltja van. „Nem lehet megszokni ezt a helyzetet, amikor veled szemben ül a zsűri, és szeretnéd, hogy a végén jót mondjanak és szavazzon rád a közönség. Igyekeztem élvezni, hogy a színpadon lehetek, énekelhetek, és hogy jó a zene. Abban a néhány percben nem foglalkoztam semmi mással. Az utóbbi időben én rengeteg dalt szereztem zenésztársaimmal, az utolsó öt nagylemezemen majdnem mind saját szerzemény volt, így most szerettem volna kimozdulni egy kicsit a konfortzónámból, ebben Heincz Gábor Biga és Szepesi Matyi segítettek, most először dolgoztunk együtt, de nagyon élveztem a közös munkát. Nehéz dal lett annak ellenére hogy nem tűnik annak, nagyon szeretem a mondanivalóját is" – mondta az énekes.

Két zsűritag is értékelt

A Dal 2020 győztese 75 millió forint összértékű nyereménnyel építheti tovább zenei karrierjét. Apáti Bence A Dal Kulisszában elmondta, hogy nagy felelősség ez számukra, mert kezdők és profik is jönnek, és fontos, amit a zsűri mond nekik. A szövegekre kiemelten figyel: „Publicisztikákat írok, írással is foglalkozom, és azt gondoltam, hogy az hiteles, ha a három profi zsűritársam mellett én másra hívom fel a figyelmet. Ilyen a mozgás, a színpadi megjelenés, a dalszövegek." Mint mondta, igyekszik segítő szándékú kritikai észrevételeket tenni, de ha izgalmas, értékes gondolattal találkozik, azt is megjegyzi. A Nene dala nagyon erős volt, fiatalos, slágeres, hihetetlen energiával adták elő, egy csiszolatlan gyémánt a zenekar – vélekedett.

Vincze Lilla szerint az a jó, hogy a muzsikáról sokféleképpen lehet gondolkodni. „Néha elvisz a dal ereje, de vannak itt szempontok is" – tette hozzá. A Nene zenekart ő is dicsérte, szerinte új zenei világot adtak, tökéletes technikát hallott tőlük.

A második show-ról itt olvashat hosszabban, itt pedig megnézheti az összes fellépő produkcióját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK