Elmarad a legnagyobb európai tévés vásár, a MIPTV, sorra jelentik be a fesztiválok és díszbemutatók elhalasztását, több film és sorozat forgatása is leállt a koronavírus terjedése miatt. 

A koronavírus terjedése nemcsak a turizmusra, de a szórakoztatóiparra is komoly negatív hatással van, világszerte mondanak le tévés és filmes eseményeket a járvány miatt. 

Legújabban Európa legnagyobb televíziós vásárának, a cannes-i MIPTV-nek a szervezői jelentették be, hogy a március 30. és április 2. között tervezett rendezvény idén elmarad – természetesen az összes társrendezvénnyel, a MIP Formatsszal, a MIP Dockal és a Canneseriesszel együtt.

A MIPTV helyszíne, a cannes-i fesztiválpalotaForrás: AFP/Yann Coatsaliou

"A jelenlegi helyzetben sok ügyfelünk aggodalmát fejezte ki az utazás miatt, a MIPTV újraszervezése a következő hónapokban nem lenne megvalósítható, így elmarad az egész rendezvény" – mondta a szervező cég ügyvezető igazgatója, Paul Zilk. A következő MIPTV-t így 2021 áprilisára hirdették meg, a Canneseries pedig várhatóan beleolvad az októberben rendezendő MIPComba.

A MIPTV nemcsak Európa, de a világ egyik legnagyobb televíziós vására, ahová 1964 óta a világ minden tájáról érkeznek a gyártók, a producerek és a tévécsatornák képviselői, tavaly összesen nagyjából tízezren. A rendezvényről bővebben itt olvashat, 2016-ban ugyanis az Origo is tudósított egy ottani magyar sikerről.

Londonban sem jobb a helyzet

A Disney már hamarabb lemondta a Disney+ európai bemutatóját, amely március 5-én zajlott volna Londonban, több iparági kulcsszereplő részvételével. Elmarad emellett a londoni könyvvásár is, a világ egyik legnagyobb nemzetközi irodalmi eseménye, amelyen nagyjából 25 ezer szerző, kiadó és ügynök vett volna részt március 10. és 12. között.

A londoni könyvvásár 2018-banForrás: NurPhoto/Dominika Zarzycka/NurPhoto/Dominika Zarzycka

Egyelőre úgy néz ki, hogy az austini SXSW filmes, zenei és technológiai fesztivált még megtartják március 13-tól, de már több komoly cég jelezte, hogy idén nem lesz jelen a rendezvényen: az Apple, az Amazon, a Facebook és a Twitter nélkül fog lemenni az idei kiadás.

Miamiban a 21 éve minden évben megrendezett elektronikus zenei fesztivál, az Ultra Music Festival marad el; Thesszalonikiben dokumentumfilmes fesztivál, Svájcban pedig az emberi jogok filmes fesztiválja nélkül telik majd el a március – miközben Franciaországban már közel 40 mozi bezárt, a Sony Pictures Entertainment is bezárta londoni és párizsi irodáját március 4-én, a BTS és a Green Day pedig lemondta európai és ázsiai turnéját.

Sorra állnak le a forgatások 

A filmes vagy tévés forgatások leállásához – főleg a hosszabb produkciók, sorozatok esetében – komoly indok kell, legutóbb talán a kaliforniai tűzvész miatt volt olyan, hogy tömegesen függesztették fel a produkciók felvételét. A koronavírus terjedése is aggodalomra ad okot, a legtöbb produkciónak otthont adó Kaliforniában ráadásul már vészhelyzetet hirdettek, így várhatóan még több forgatás fog szünetelni.

Mission Impossible 6 - a 7-re még várni kellForrás: UIP-Duna Film

Azok a produkciók sincsenek jobb helyzetben, amelyekhez a legsúlyosabban fertőzött európai országban, Olaszországban vettek volna fel jeleneteket. A Mission Impossible 7 stábja három hétig forgatott volna Velencében, a The Bachelorette című párkereső műsor is Olaszországba vitte volna a szereplőit, ezekből nem lett semmi – ahogy Dwayne Johnson új, netflixes projektje, a Red Notice is egyelőre áll, pár jelenethez ők is új forgatási helyszínt keresnek Olaszország helyett.

A The Amazing Race, vagyis Versenyfutás a világ körül című reality is bajban van, hisz a műsor lényege pont az, hogy a játékosoknak lehetőleg egzotikus helyszínen, de legalábbis teljesen ismeretlen környezetben kell helytállniuk, eljutni A-ból B-be. A következő, 33. évadból három epizódot már felvettek Angliában és Skóciában, utána azonban nem kockáztatták a versenyzők egészségét, inkább visszavitték őket az Egyesült Államokba.

The Amazing Race, Versenyfutás a világ körülForrás: CBS

A 25. James Bond-film, vagyis a Nincs idő meghalni premierjét is elhalasztották hét hónappal, várhatóan csak novemberben mutatják be. Az élőszereplős Star Wars-sorozat, a The Mandalorian munkálatai egyelőre folynak, a közönségkedvenc karakter, a bébi Yoda plüssváltozatára azonban még várni kell, miután a gyártók egy részénél szünetel a munka – jelentette be a Hasbro.

Több mint 95 ezer fertőzött van

A Kínából indult koronavírusnak eddig közel 96 ezer regisztrált fertőzöttje van világszerte, közel 3300-nál jár a halálos áldozatok száma, több mint 53 ezernél a gyógyultaké. Magyarországon két fertőzöttről, két iráni diákról tudunk, de náluk is enyhék a tünetek, jelenleg karanténban vizsgálják őket és a velük egy háztartásban élő párjaikat is.