Milyen hatással lesznek a karanténban töltött hónapok a tinédzserekre?

számítógép lány Az e-sport és a kamaszok, avagy videojátékozás mesterfokon
Vágólapra másolva!
Az április 14-i Egyenlítő Home Office három témával készül az Ozone TV-n, délután ötkor és este tizenegykor.
Vágólapra másolva!

A műsor elején arról lesz szó, hogy az Óbudai Egyetem tömeg-lélegeztetőgépet fejleszt a koronavírusos betegek ellátására. Dr. Haidegger Tamás docenst a MassVentil projektről kérdezték, arról, honnan ered az ötlet, hogyan zajlik egy ilyen volumenű fejlesztés, és persze, miképpen kell elképzelnünk a berendezés működési mechanizmusát. A konkrét, fejlesztés alatt álló műszer ezrek életét mentheti meg, a nemzetközi áttekintésből viszont egy példaértékű összefogás is körvonalazódni látszik, ami a járvány megállítását, enyhítését illeti.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A következő téma Kína és a járvány. Pár hónappal ezelőtt sokan még csak legyintettek rá, noha minden csak róla szólt, Kínáról, azon belül is, a bizonyos vuhani piacról, ahonnan a koronavírus származik. Dr. Salát Gergely sinológussal az ilyen és ehhez hasonló vadpiacokról beszélgettek, hogy megértsék, mi és hogyan zajlik egy olyan helyen, ahol már a második koronavírus-járvány bontakozott ki. A pandémia eredete után pedig szót ejtenek magáról az országról, hogy Kína népére hogyan hatott, és milyen szempontok érvényesültek a fertőzés visszaszorításában.

A karantini generáció a harmadik téma,

ez a kifejezés a tinédzser éveiket most töltő generáció gyűjtőneve. Jópofa név, ami valójában egy súlyos problémát, de legalábbis ellentmondásos helyzetet fest le, hiszen az egyébként is mobilfüggő Y és Z generációk a korábbi családi, társadalmi tiltások ellenére most végképp az online térbe, a kisebb-nagyobb képernyőkbe költözött. A generációs élményükről és identitásukról, a digitális lét okozta szociális hatásokról, valamint az egyetemes kommunikáció átalakulásáról kérdezték dr. Aczél Petra kommunikációkutatót.