A hazai könnyűzenészek színe-java beállt a Petőfi Rádió kezdeményezése mellé, és dalokkal buzdítják otthonmaradásra az embereket. Ember Márk a Van miért! című dalával csatlakozott a Marajd otthon! mozgalomhoz: úgy érzi, előadóművészként ahhoz kapott tehetséget, hogy másokat ösztönözzön. Az Origónak egyéb jelenlegi munkáiról és arról is mesélt, hogy mivel tölti idejét az otthoni karanténban.

A Petőfi rádió a hazai médiumok közül elsők között ismerte fel, hogy a koronavírus-járvány terjedése kapcsán nagyon fontos felelőssége van abban, hogy a hallgatókat ösztönözze az otthonmaradásra. A kampányhoz több mint 50 hazai zenész csatlakozott üzenetével, a legnépszerűbb dalok közt szerepel Ember Márk új szerzeménye is.

Hogy született a dal, miért érezte fontosnak, hogy ebben a helyzetben megszólítsa az embereket?

Azt éreztem, kötelességem megszólalni. Én nem tudok emberéleteket menteni, nem tudok online oktatást tartani, nem tudok home officeolni. Mondhatni, beteljesült a legnagyobb félelem, a vírus megjelenésével fölösleges lettem a társadalom számára. Nem hagyott nyugodni ez a gondolat. És akkor arra jutottam, hogy van egy dolog, amihez talán mondhatom, kaptam tehetséget. Ez pedig mások ösztönzése. Ekkor született a Van miért! Ekkor kezdtem napi 30 percben felolvasni.

Forrás: Ember Márk/Instagram

Más művek is születtek ebben az időszakban?

Lengyel Tamás, kollégám, barátom indított egy új oldalt, ahova művészek tartalmakat, produkciókat tölthetnek fel, ezeket 200-300 forintos adományokért lehet megtekinteni, ide írtam egy új dalt Nem esek szét címmel. Ennek a dalnak a bevételét a Színházi Szolidaritási Alapnak ajánlottam fel. Kálomista Gábor és Schell Judit alapítványa sok bajba jutott kollégámon segít. Ez a dal, pont ezért, a karantén ideje alatt, csak itt lesz elérhető. Szóval keresem most a lehetőségeket, hogy hasznos legyek. Nem sok, amit tehetek, de sok kicsi sokra megy.

Mit szólt, hogy az új dal bekerült a Petőfi Rádió legnépszerűbb dalai közé?

Nagyon nagy öröm, megtiszteltetés. A 14 éves Ember Márk, most biztos pacsikat adna nekem, nagy álma volt, hogy egyszer a dalai a Petőfin menjenek. Mégis azt kell hogy mondjam, bár ne kellett volna megírni... Bár ne kellene otthon maradni.

Forrás: Ember Márk/Instagram

Mivel tölti a hirtelen jött sok szabadidőt?

Ha már ez van, igyekszem kreatív lenni. Furák Peti barátommal elkezdtünk írni egy musicalt, a barátnőmmel szépítgetjük a lakást, főzni tanít, szóval próbálok rendszert keresni ebben a vákuumállapotban, és reménykedem, hogy nemsokára vége.