Pély Barna: Ez egy láthatatlan ellenség, a szüleimért aggódom - videó

Pély Barna
Vágólapra másolva!
Pély Barna – aki a Petőfi rádió kezdeményezéséhez csatlakozott - nem bízik abban, hogy nyáron koncertekre mennek majd az emberek, de szerinte ősszel talán fellendülhet a zeneipar. Az Origónak elmondta, hogy telnek a napjai a karanténban, és kikért aggódik igazán.
Vágólapra másolva!

A Petőfi rádió a hazai médiumok közül az elsők között ismerte fel, hogy a koronavírus-járvány terjedése kapcsán nagyon fontos felelőssége van abban, hogy a hallgatókat ösztönözze az otthonmaradásra, a speciális szabályok betartására és az egymásra való odafigyelésre. A vészhelyzet kihirdetésének napján, két óra alatt több mint ötven hazai zenész csatlakozott üzenetével a népszerű zenei rádiócsatorna Maradj otthon! kampányához, majd újabb pár nap alatt közel 100 olyan zenei alkotás született, melyekben a hazai előadók dalban is az otthon maradásra buzdítottak.

A példátlan összefogást látva a rádió úgy döntött, hogy a hagyományos üzeneteit egytől egyig lecseréli a zenészek üzeneteire, és az otthonmaradásra buzdító dalok közül is minden órában műsorra tűz egyet az óra végén. Itt meghallgatható Pély Barna dala:

A járvány persze a zenészek mindennapjaira is nagy hatással van; Pély Barnát kérdeztük, hogy éli meg ezeket a különös napokat.

Hogy bírja a karantént? Mit csinál, ha nem zenél, nem komponál?

Zenészként alapvetően sokat vagyok itthon, és sok olyan tevékenységem van, amihez nem kell máshova elmenni. Hangszerelés, videóvágás, saját testsúlyos edzés, de még a gyakorlás is, hiszen egy személyes zenekarként játszom a koncertjeimet egy lábdobbal, egy gitárral és egy looper pedállal, amire fel tudom venni élőben a hangszercsoportokat.

Pély Barna Forrás: Hevesi Norbert

Kikért aggódik leginkább?

Leginkább a szüleimért. 79 és 82 évesek. Ők a leginkább veszélyeztetett generációba tartoznak. Ezért is született az „Én vigyázok Rád" című dalom, amit Évivel, a párommal írtunk. Nehéz meggyőzni az idősebbeket arról, hogy ez egy láthatatlan ellenség. Sokan köszönetet mondtak nekem ezért a dalért a közösségi oldalamon, mert ezzel győzték meg a szüleiket az otthonmaradásról.

Mit vár a nyártól? Lesz koncertélet? Vagy csak ősszel?

Szerintem nyáron biztosan nem, de ha ősszel összejönne, az nagy szerencse lenne, mert ez a helyzet nagy érvágás a zeneiparnak. Én azt gondolom, hogy előbb-utóbb lesznek koncertek, de ne annak az árán legyen bármi, hogy azzal egymást veszélyeztetjük. Én itthon maradok, mert nem tehetek mást, és dalokat írok. Időszakonként pedig a Facebookon élő koncertet adok. Legközelebb pont a vasárnapi, anyák napi koncertemre készülök, ami este 8-kor lesz. Mindenkit szeretettel várok a telefonok és számítógépek elé!

Itt meg lehet nézni legújabb dalát is, a Rólunk szól című alkotást: