Fatal Error: Volt közülünk, aki elköltözött otthonról a járvány miatt

A Dal, 4. adás, A Dal 2020 negyedik élő adás, 2020.02.22., Fatal Error
Vágólapra másolva!
A hazai könnyűzenészek színe-java beállt a Petőfi Rádió kezdeményezése mögé, és dalokkal buzdítják otthonmaradásra az embereket. A Maradj otthon! kampányhoz A Dal-ban látott fiatal csapat, a Fatal Error is csatlakozott, amelynek egyik tagja a járvány alatt el is költözött otthonról, hogy ne veszélyeztesse a szülei egészségét. Az Origónak a többiek is elmondták, hogy mivel töltik az idejüket az önkéntes karanténban, és hogy milyen változásokat várnak a zeneiparban.
Vágólapra másolva!

A Petőfi Rádió a hazai médiumok közül az elsők között ismerte fel, hogy a koronavírus-járvány terjedése kapcsán nagyon fontos felelőssége van abban, hogy a hallgatókat ösztönözze az otthonmaradásra. A Maradj otthon! kampányhoz több mint ötven hazai zenész csatlakozott üzenetével, a legnépszerűbbek között szerepel A Dal-ban is látott Fatal Error aktuális szerzeménye:

A zenekart arról kérdeztük, hogy miként viselik a kialakult helyzetet, az önkéntes karantént, a bezártságot, amire Rónai Dávid gitáros válaszolt az Origónak, a többiek nevében is.

Hogy bírják a karantént? Mivel töltik az időt, mit csinálnak, ha nem zenélnek, nem komponálnak?

Mindannyiunknak van polgári foglalkozása, a csapat nagy részének szerencsére olyan munkája van, ami otthonról is végezhető, tehát a hétköznapok továbbra is munkával telnek. Ezen kívül próbálunk olyan tevékenységeknek is időt szentelni, amelyekre eddig nem volt idő, például sport, filmek, sorozatok.

A Fatal Error A Dal kulisszái mögött Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kikért aggódnak a legjobban a járvány alatt? Kikért maradnak otthon?

Természetesen a szüleinkért és az idősebb rokonainkért, szeretteinkért, volt közülünk, aki otthonról el is költözött, hogy a szülei egészségét a legminimálisabban se tudja kockáztatni. Azt még hozzátennénk, hogy amikor március közepén még csak korlátozva voltak a rendezvények, mi már akkor is

Aztán rövid időn belül már be is lett tiltva az összes rendezvény.

Mit gondolnak, mikor térhet magához a zeneipar? Mikorra várnak újabb koncerteket?

Sajnos most már hivatalos, hogy augusztus 15-ig tilos tömegrendezvényeket tartani. Őszintén szólva erre számítottunk, hiszen láttuk, hogy világszerte sorra mondják le a nagy fesztiválokat, a szuperprodukciók nyári turnéit. Néhány hazai fesztivál már tudatosan áttette augusztus végére/szeptember elejére az időpontját, mi tényleg

Az biztos, hogy ahogy minden más ágazat a világban, a zeneipar is óriási kihívás elé néz, hiszen senki nem látja előre, hogy pontosan mikor gyulladhat ki az a bizonyos zöldlámpa, éppen ezért időpontot mi sem tippelnénk, de bízunk benne, hogy a zenekarok kitartásával, és a közönség lojalitásával minél hamarabb túlléphetünk ezen is.