Sztárok, akik kapcsolatban álltak a maffiával

Frank Sinatra
(FILES) Legendary US singer Frank Sinatra in file picture taken 26 May 1992 in London performs on the stage at the Albert Hall. / AFP PHOTO / PA / ADAM BUTLER
Vágólapra másolva!
A maffiának egy időben Hollywoodban, illetve a szórakoztatóiparban is jelentős befolyása volt, több sztár kapcsolatba került velük, volt olyan, akinek a karrierjét is ők egyengették. Hogy Frank Sinatra milyen szálakkal kötődött hozzájuk, arról számtalan történet – pletyka, legenda is – kering, de például A keresztapa színészének is egy valódi gengszter a legjobb barátja, egy sorozatsztár pedig még egy véres leszámolásnak is tanúja volt. Íme, pár régebbi sztori hírességekről és a szervezett bűnözés világáról.
Vágólapra másolva!

Frank Sinatra

Forrás: AFP/Adam Butler

A legendás énekesről az a hír járta, hogy pénzfutárként dolgozott is a maffiának, és hogy a karrierje elindításában is szerepe volt egy New Jersey-i gengszternek – ezeket az anekdotákat azonban nem feltétlenül kell készpénznek venni. Annyi biztos, hogy Sinatra Las Vegasban rendszeresen fellépett, így a várost irányító alvilággal is érintkezett: a Vegas keresztapjának hívott John Rosellivel együtt bulizott, a chicagói család fejével, Sam Giancanával pedig közeli barátok voltak az FBI dokumentumai szerint. A szövetségi iroda számára nyilvánvalók voltak az énekes maffiakapcsolatai, de nem tudtak (vagy nem akartak) rábizonyítani semmit.

Wayne Newton

Forrás: AFP/2019 Getty Images/Ethan Miller

Az énekesnek Mr. Las Vegas a beceneve, az ottani alvilággal neki is kellett találkoznia – róla azonban kétféle pletyka is keringett a hetvenes, nyolcvanas évek fordulóján: az egyik szerint az Aladdin Hotel tulajdonosaként a maffia kirakatát védte, a másik szerint pedig pont, hogy adatokat szolgáltatott a bűnözőkről a rendőrségnek. Az biztos, hogy Guido Penosival, a New York-i Gambino család egyik gengszterével egy ideig jó barátságban voltak, bírósági feljegyzések szerint még a születésnapja is be volt jelölve a naptárában. Newton viszont később azt állította, nem tudott semmit Penosi maffiakapcsolatairól, egy későbbi perben ellene is tanúskodott.

Jerry Orbach

Forrás: Getty Images/AFP/2004 Getty Images/Paul Hawthorne

Az Esküdt ellenségek-ben tizenhárom évig látott színész jó barátságban volt Joe Gallo New York-i gengszterrel, akiről a Kattant Joe című, 1974-es film szól, és akit Martin Scorsese is megidézett Az ír című filmjében. Orbach akkor is ott volt, amikor Gallót kivégezték egy olasz étteremben, sőt ő volt az egyetlen szemtanú, aki azonosítani is tudta volna az elkövetőket – ezt azonban 2004-es haláláig nem tette meg. Az ügyben nyomozó rendőr szerint inkább a karrierjét féltette, nem a megtorlástól tartott.

James Caan

Forrás: NurPhoto via AFP/Dennis Van Tine/Photoshot/NurPhoto/Dennis Van Tine

A színész többször játszott maffiózót, elég csak A keresztapa-beli szerepére, Sonny Corleonéra gondolni, amiért Oscar-díjra is jelölték – és mint kiderült, tudott is honnan meríteni az alakításához. Caan 2011-ben nyilvánosan védett meg a sokadik letartóztatásakor egy New York-i maffiózót, Andrew Russót: „A barátságunk 35 éve tart, mindig is a lehető legjobb barátja volt a családomnak is, nem csak nekem. Ő a fiam, Scott keresztapja. Mindig ő volt az első, akit hívtunk, ha valaki a családból megbetegedett vagy bajba került, és ő mindig úgy bánt velem, mintha testvérek lennénk" – mondta róla akkor.

Lapozzon, van még pár sztorink!