Sztárok, akik sorsukra hagyták az alkalmazottaikat a járvány idején

Vertical WOMAN FASHION HEADSHOT BUST
British fashion designer Victoria Beckham poses on the red carpet upon arrival to attend the British Fashion Awards 2018 in London on December 10, 2018. - The Fashion Awards are an annual celebration of creativity and innovation will shine a spotlight on exceptional individuals and influential businesses that have made significant contributions to the global fashion industry over the past twelve months. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS
Vágólapra másolva!
A járvány miatti korlátozásokat a sztárok is mind másként élték meg, volt, aki kimondottan segíteni akart az átlagembereknek, például ételt szállított a kórházakba, netán mindenki bevásárlását állta az idősek számára fenntartott sávban a szupermarketben. Néhány tévésztár saját zsebből fizette a körülötte dolgozó stábot is, amíg állt a produkciója – mások azonban egyáltalán nem törődtek az egyébként állandó csapatukkal, lényegében sorsukra hagyták a dolgozni épp nem tudó alkalmazottaikat. Lássuk, kiktől nem számíthattak sok segítségre a háttérembereik.
Vágólapra másolva!

Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneres Forrás: AFP/2015 Getty Images/Jason Merritt

A műsorvezető rengeteget jótékonykodik, egyik mondása pedig a „Legyünk kedvesek egymáshoz!", ehhez képest a csapatának tagjai legalább egy hónapig hiába várták, hogy a producerek tájékoztassák őket bármiről is. Amikor DeGeneres újra felvette a munkát és elkezdett a villájában forgatni, egy független, szakszervezeten kívüli céget bízott meg a műsorkészítéssel, a közeli stábjából, nagyjából harminc főből mindössze négyet hívott vissza a produkcióba. Ráadásul a karantént sem viselte jól, állandóan arra panaszkodott, hogy unatkozik, és hogy börtönben érzi magát, pedig luxuskörülmények között teltek a napjai.

Gordon Ramsay

Forrás: AFP/2019 Getty Images/Ethan Miller

A sztárszakács a családjával Cornwallban, négymillió fontot érő tengerparti birtokán szigetelte el magát a járvány idejére, miközben az éttermeit bezárta, a séfekből, pincérekből és más dolgozókból álló, körülbelül ötszáz fős csapatát pedig szélnek eresztette. Március 21-én zárt be, április közepéig volt hajlandó kifizetni az alkalmazottait – de azt is közölte velük, hogy fogalma sincs, hány embert tud majd visszavenni, ha újraindul az élet. A döntése annak fényében még inkább felháborította a dolgozókat és a rajongókat, hogy a zárás bejelentésekor még azt írta az Instagramon, hogy „nem tudjuk, mikor fogunk újranyitni, azt viszont tudjuk, hogy támogatni fogjuk egymást ezekben a különösen nehéz időkben".

Bobby Flay

Forrás: AFP/2019 Getty Images/Mark Sagliocco

Egy másik sztárszakács – akit alkalmi színészként láthattunk például a Különleges ügyosztály-ban vagy a Törtetők-ben is – azzal haragította magára sok rajongóját, hogy a GoFundMe oldalon szervezett gyűjtést az alkalmazottainak. Hiába volt a szívhez szóló szöveg, a kitűzött 100 ezer dollárból máig csak 11 ezer jött össze – aminek az lehet az oka, hogy a séf egyébként elképesztően gazdag: a nettó vagyona 60 millió dollár körül mozog, egyébként egyetlen nyilvános szereplésért megkapja azt a 100 ezer dollárt, amire olyan nagy szüksége lett volna az éttermeiben dolgozók megtartásához.

Victoria Beckham

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az egykori énekesnőt is hasonló okból kritizálták sokan, amikor a divatcége 120 brit alkalmazottjából 25-től megvált, kihasználva a munka nélkül maradtak állami támogatását. Többek között Piers Morgan műsorvezető is kikelt magából, amikor hallott a döntésről, nem értette, Beckhamnek miért van szüksége az adófizetők pénzére, hisz zsebből ki tudná fizetni minden dolgozóját. A Beckham házaspár együttes vagyona valóban tekintélyes, nagyjából 450 millió dollár lehet – amiből a járvány közepén jutott 24 millió egy álomlakásra is Miami tetején.

Moby

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Rich Polk

„Itt állok biztosítás nélkül egy világjárvány közepén, csak mert egy multimilliomos megszüntette az egészségbiztosításomat" – panaszkodott a Little Pine nevű Los Angeles-i vegán étterem egyik alkalmazottja, aki ráadásul nem volt egyedül a problémájával, hisz a hely minden főállású dolgozójának hirtelen megszűnt a munkaviszonya egy hónap bizonytalanság után. Az éttermet 2015-ben alapította Moby, akinek akkor 30 millió dollár körül mozgott a nettó vagyona, így a hellyel szerzett bevételét állítólag teljes egészében jótékonysági célra, főként állatvédelemre fordította – a neki dolgozó embereket azonban már nem védte meg.