Sztárok, akik sorsukra hagyták az alkalmazottaikat a járvány idején

2020.06.01. 07:03

A járvány miatti korlátozásokat a sztárok is mind másként élték meg, volt, aki kimondottan segíteni akart az átlagembereknek, például ételt szállított a kórházakba, netán mindenki bevásárlását állta az idősek számára fenntartott sávban a szupermarketben. Néhány tévésztár saját zsebből fizette a körülötte dolgozó stábot is, amíg állt a produkciója – mások azonban egyáltalán nem törődtek az egyébként állandó csapatukkal, lényegében sorsukra hagyták a dolgozni épp nem tudó alkalmazottaikat. Lássuk, kiktől nem számíthattak sok segítségre a háttérembereik.

Ellen DeGeneres

Ellen DeGeneresForrás: AFP/2015 Getty Images/Jason Merritt

A műsorvezető rengeteget jótékonykodik, egyik mondása pedig a „Legyünk kedvesek egymáshoz!", ehhez képest a csapatának tagjai legalább egy hónapig hiába várták, hogy a producerek tájékoztassák őket bármiről is. Amikor DeGeneres újra felvette a munkát és elkezdett a villájában forgatni, egy független, szakszervezeten kívüli céget bízott meg a műsorkészítéssel, a közeli stábjából, nagyjából harminc főből mindössze négyet hívott vissza a produkcióba. Ráadásul a karantént sem viselte jól, állandóan arra panaszkodott, hogy unatkozik, és hogy börtönben érzi magát, pedig luxuskörülmények között teltek a napjai.

Gordon Ramsay

Forrás: AFP/2019 Getty Images/Ethan Miller

A sztárszakács a családjával Cornwallban, négymillió fontot érő tengerparti birtokán szigetelte el magát a járvány idejére, miközben az éttermeit bezárta, a séfekből, pincérekből és más dolgozókból álló, körülbelül ötszáz fős csapatát pedig szélnek eresztette. Március 21-én zárt be, április közepéig volt hajlandó kifizetni az alkalmazottait – de azt is közölte velük, hogy fogalma sincs, hány embert tud majd visszavenni, ha újraindul az élet. A döntése annak fényében még inkább felháborította a dolgozókat és a rajongókat, hogy a zárás bejelentésekor még azt írta az Instagramon, hogy „nem tudjuk, mikor fogunk újranyitni, azt viszont tudjuk, hogy támogatni fogjuk egymást ezekben a különösen nehéz időkben".

Bobby Flay

Forrás: AFP/2019 Getty Images/Mark Sagliocco

Egy másik sztárszakács – akit alkalmi színészként láthattunk például a Különleges ügyosztály-ban vagy a Törtetők-ben is – azzal haragította magára sok rajongóját, hogy a GoFundMe oldalon szervezett gyűjtést az alkalmazottainak. Hiába volt a szívhez szóló szöveg, a kitűzött 100 ezer dollárból máig csak 11 ezer jött össze – aminek az lehet az oka, hogy a séf egyébként elképesztően gazdag: a nettó vagyona 60 millió dollár körül mozog, egyébként egyetlen nyilvános szereplésért megkapja azt a 100 ezer dollárt, amire olyan nagy szüksége lett volna az éttermeiben dolgozók megtartásához.

Victoria Beckham

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az egykori énekesnőt is hasonló okból kritizálták sokan, amikor a divatcége 120 brit alkalmazottjából 25-től megvált, kihasználva a munka nélkül maradtak állami támogatását. Többek között Piers Morgan műsorvezető is kikelt magából, amikor hallott a döntésről, nem értette, Beckhamnek miért van szüksége az adófizetők pénzére, hisz zsebből ki tudná fizetni minden dolgozóját. A Beckham házaspár együttes vagyona valóban tekintélyes, nagyjából 450 millió dollár lehet – amiből a járvány közepén jutott 24 millió egy álomlakásra is Miami tetején.

Moby

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Rich Polk

„Itt állok biztosítás nélkül egy világjárvány közepén, csak mert egy multimilliomos megszüntette az egészségbiztosításomat" – panaszkodott a Little Pine nevű Los Angeles-i vegán étterem egyik alkalmazottja, aki ráadásul nem volt egyedül a problémájával, hisz a hely minden főállású dolgozójának hirtelen megszűnt a munkaviszonya egy hónap bizonytalanság után. Az éttermet 2015-ben alapította Moby, akinek akkor 30 millió dollár körül mozgott a nettó vagyona, így a hellyel szerzett bevételét állítólag teljes egészében jótékonysági célra, főként állatvédelemre fordította – a neki dolgozó embereket azonban már nem védte meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK