A Walker, a texasi kopó új változata, Superman és Lois - ezek a sorozatok lesznek a tévében a járvány után Amerikában

Filthy Rich
Vágólapra másolva!
A világjárvány miatt – sok más ágazat mellett – az amerikai tévéipar is átalakult, hiszen a korlátozások nemcsak a már zajló forgatásokat érintették, de az új sorozatok megrendelésére is hatással voltak. Tavaly az országos csatornák még hatvannál is több pilotot, bemutatkozó epizódot forgattak, idén egyetlenegyet sikerült befejezniük, vagyis gyakorlatilag nincs, ami alapján eldönthetnék, hogy mely történetekből kérik a teljes évadot. De akkor hogyan készülnek majd új szériák? Mire számíthatunk a 2020-2021-es tévés szezonban?
Vágólapra másolva!

A világjárvány az amerikai televíziózásra is komoly negatív hatással volt, a legtöbb sorozat forgatása egy időre leállt, számos premier is csúszott, netán végleg elmaradt. Természetesen az új sorozatok megrendelése szintén akadozott, az évtizedek alatt kiépített, jól bejáratott folyamat idén teljesen átalakult, jelentősen formálva az egyébként újdonságokra épülő őszi műsorrendet, a következő tévés évadot.

Lesz így is tévés kínálat (Maarten Baas installációja, illusztráció) Forrás: AFP/Miguel Medina

Hagyományosan az írók és producerek több száz sorozatötletet adnak be a csatornákhoz, de ezeknek csak kisebb részéből rendelik meg a forgatókönyvet, majd az írásoknak szintén csak egy részéből készül el a pilot – vagyis a bemutatkozó epizód, amely alapján a csatornák eldöntik, hogy kell-e nekik a teljes sorozat, vagy sem.

A pilotokat általában januárban, februárban rendelik meg, és utána kezdik el forgatni, idén azonban a világjárvány miatt gyakorlatilag elmaradt a pilotszezon. Amíg tavaly az öt országos amerikai csatorna, az ABC, a CBS, a Fox, az NBC és a CW összesen több mint hatvan pilotot készített, addig idén mindössze egyet sikerült befejezniük, mielőtt életbe léptek a korlátozások: ez volt a B Positive című komédia a CBS-től.

A fenti csatornák közül a legkisebbnél, vagyis a CW-nél idén már nem is érkeznek új szériák, ősszel jórészt forgatókönyv nélküli műsorokat, realityket és vetélkedőket fog adni, illetve újonnan vásárolt – de korábban készített – tartalmai közül is elindít párat.

A többi adó nagyobb költségvetéssel dolgozik, többet is kockáztathat, így jobb híján átállt a korábban csak ritkán alkalmazott, „straight-to-series" megrendelésekre, azaz a pilot nélkül, látatlanban rendelte meg több sorozat teljes első évadját. Lássunk is pár érdekesebbet ezek közül: íme, néhány ígéretes produkció, amely a 2020-2021-es, szokatlan tévés évadban érkezik.

Lapozzon a konkrét projektekért, a következő oldalon folytatjuk!