Régi, nagy sorozatok támadnak fel - de minek?

Minden lében két kanál
Vágólapra másolva!
Mint korábban írtuk, feltámasztják a Minden lében két kanál sorozatot, amelyre sok millió magyar emlékezhet, aki élt már a hetvenes-nyolcvanas években. Ugyancsak új verzió jön a Walker, a texasi kopóból. Ennek apropóján megnéztük, mire mentek a mostanában feltámasztott sorozatok, amelyek egy – már ismert – nevet használnak fel, a legtöbbször egészen más szereplőkkel. Roger Moore, Tony Curtis, Chuck Norris karizmája nélkül mi értelme elővenni régi szériákat?
Vágólapra másolva!

Steve Coogan összeállt Hart Hansonnal, a Dr. Csont kreátorával, executive producerével, hogy feltámasszák a The Persuaders című sorozatot, amely itthon több generáció kedvence volt, Minden lében két kanál címen. A sorozatot eredetileg az ITV adta Nagy-Britanniában, 1971-ben és 1972-ben,

a milliomos playboy főszereplők Roger Moore és Tony Curtis voltak.

Akkoriban éveket kellett várni, mire a hazai nézők is megnézhettek egy külföldi sorozatot, de a Magyar Televízió ebben az esetben gyorsan lépett, 1972-ben már a magyar tévéken is futott: Roger Moore-t Láng József, Tony Curtist pedig Sztankay István szinkronizálta.

Minden lében két kanál

A legtöbb régi, sikeres film, sorozat esetében előfordul, hogy valaki kitalálja, hogy mennyire jó lenne a címet, a koncepciót, a hangulatot átvenni, és fiatal(abb) színészekkel eljátszatni. A márka, a brand megvan, ezzel együtt a hírverés is, még le sem forgatják az első jelenetet, de már cikkek ezreiben írnak róla a világ minden pontján: ha ugyanazokkal a színészekkel teljesen új történet jönne, egészen új címen, negyedannyi figyelmet sem kapnak, mintha egy régi, kedvelt címbe kapaszkodik a produkció. Coogan ennek megfelelően már 2004-ben elővette ezt a sorozatot, már akkor szeretett volna egy remake-et, akkor ő vette volna át Moore karakterét, Brett Sinclairt, Ben Stiller pedig Curtis figuráját, Danny Wilde-ot kapta volna.

Az új Walker szellemirtó volt

A Walker, a texasi kopó is visszatér, várhatóan 2021 januárjában. A klasszikus sorozat középpontjában - ki ne tudná - egy kemény, harcművészetekben is jártas ranger áll, aki a vadnyugat szellemében teszi a dolgát a modern világban. Az alapötlet Chuck Norris 1983-as filmjéből, a Magányos farkas-ból származik, melyben a színész szintén egy texasi rendfenntartót alakított. Az itteni sztorit bővítette ki sorozattá Leslie Greif és a Fraser és a farkas-t is jegyző Paul Higgis, akikhez különböző producerek csatlakoztak.

A széria végül 1993 áprilisában került képernyőre, és már az elején tízmilliós nézettséget hozott az Egyesült Államokban, ami később csúcsosodott ki: összesen nyolc évad készült, ebből a harmadiktól a hatodikig a sorozat minden évben bekerült a harminc legnézettebb amerikai műsor közé. A széria sikerének a kulcsa kétségkívül Chuck Norris volt, aki nemcsak a különféle harcművészeteket népszerűsítette a produkcióban, de - talán kevesen tudják - ő adta elő az Eyes Of The Ranger című főcímdalt is.

Ezt a klasszikust szintén feltámasztják,

Az X-akták-ban Mulder és Scully főnökét, Skinnert játszó Mitch Pileggi is állandó szereplő lesz az új Walker, a texasi kopó-ban, a címszereplő apját, Bonham Walkert fogja alakítani. A színészt például az Odaát-ban is láthattuk több epizódban, most az egyik ottani főszereplővel dolgozik együtt, hisz az egykor Chuck Norris által játszott Walker rangert az új változatban Jared Padalecki formálja meg. Walker ezúttal női partnert kapott, akit A visszatérők-ből ismert Lindsey Morgan alakít, mellette Keegan Allen (Hazug csajok társasága) csatlakozott még a projekthez.

Perry Mason is feltámadt

Erle Stanley Gardner gyermeke, szüleménye Perry Mason, nyolcvannál több regényben és novellában bukkant fel. A karakter igen népszerű lett, a könyvek, folyóiratok után rádiójátékban tűnt fel, majd a CBS készített Perry Mason címen sorozatot, ez 1957–1966 között futott, a főszerepet Raymond Burr játszotta. Eztán jött egy The New Perry Mason című széria, Monte Markham vitte a karaktert. 1973-ban és 1974-ben. Ezzel nem volt vége, mert 30 tévéfilm érkezett 1985 és 1995 között, ebben Burr visszavette Mason szerepét – pontosabban csak 26 filmben, mert 1993-ban meghalt.

Perry Mason

Az Erle Stanley Gardner karakterei alapján készült sorozat tehát Perry Masonnek, Amerika leghíresebb fiktív védőügyvédjének az eredettörténetét meséli el, és a napokban az HBO Go is bemutatta az új verziót, amelyben a főszereplő Matthew Rhys. Őt az elmúlt évek legmenőbb kémes sorozatából, az Americans-ből ismerhetjük, többek közt, ebben fikciós feleségével együtt szovjet kémet alakított a Reagan korszak alatti Amerikában, Washingtonban. Feszültséggel teli, izgalmas széria volt, Matthew Rhys remekelt benne,

megérdemelt tehát egy főszerepet.

Mellette John Lithgow, Tatiana Maslany, Juliet Rylance, Chris Chalk, Shea Whigham, Stephen Root, Gayle Rankin, Nate Corddry, Veronica Falcon, Jefferson Mays, Lili Taylor, Andrew Howard, Eric Lange és Robert Patrick játszik még az új verzióban.

Boszorkányos visszatérés

A Charmed, azaz Bűbájos boszorkák is kultsorozat volt egykor, a The WB adta, és első része 7,7 millió nézőt érdekelt, ezzel a csatornán rekordot állított fel, nem volt korábban ilyen kimagasló szám premier esetében. Nagyon eltalálták a fiatalabb nézők ízlését, mert nyolc évadon át húzták a történetet, 178 epizódot forgattak, Shannen Doherty, Holly Marie Combs, Alyssa Milano és Rose McGowan voltak a főbb szereplők 1998 és 2006 között.

Bűbájos boszorkák Forrás: The WB

2018-ban azonban feltámadt a széria, benne Macy (Madeleine Mantock), Mel (Melonie Diaz) és Maggie (Sarah Jeffery). A nézettség megfelelő volt a tulajdonosnak, a The CW csatornának, mert 2019 januárjában megrendelte a második évadot, amely annak rendje és módja szerint el is rajtolt 2019 októberében.

Az is korrekt számokat hozott,

mert jött a harmadik évados megrendelés, azonban közbejött a koronavírus-járvány, mint sok ezer másik produkció esetében, nem lehetett forgatni hónapokon át. Most úgy néz ki, hogy 2021 januárjában láthatják az új boszorkák hívei a folytatást.

A Knight Rider falnak csapódott

Glen A. Larson producerkedése mellett az NBC adta 1982 és 1986 között, David Hasselhoff alakította Michael Knightot benne. Mivel itthon is éveken át ment, több csatornán is, nem sok olyan magyar ember van, aki ne látott volna legalább egy fél részt ebből a sorozatból. Még gyermekded viccekbe is bekerült KITT és a főhős, főképp a KITT név és a „kit?" kérdőszó összecsengése miatt.

Knight Rider, az eredeti

Nem volt kétséges, hogy egy ilyen kultsorozatot előbb-utóbb feltámasztanak, és ez persze be is következett: Justin Bruening alakította benne Michael Traceurt, azaz Michael Knight II-t, ő volt az eredeti Michael Knight és Jennifer Traceur fia, aki a sztori szerint gyerekkorában nem is tudta, ki az apja.

A nézők viszont azt nem tudták, hogy mi értelme volt feltámasztani

ezt a brandet a karakteres (mára inkább kissé ripacs) Hasselhoff nélkül, így elfordultak a sorozattól, amely mindössze egy évadot kapott, és szerény 5,6 ponton áll az IMDb-n.

Fargo: lassan jön a negyedik évad

A Knight Rider tehát inkább rombolt egy televíziós márkát, nem úgy, mint a Fargo, amely az 1996-os kultfilm hangulatában igényes, élvezhető sorozattá lett. Főképp az első évad volt erős, 2014-ben, olyan szereplőkkel, mint Billy Bob Thornton (ebben a szerepben vérfagyasztó, félelmetes) vagy a szintén remeklő Martin Freeman. A későbbi évadokban Kirsten Dunst, Patrick Wilson, Ted Danson, Ewan McGregor is felbukkant, a minőség nem romlott.

Lorne Maalvo, Fargo: a hajánál csak a természete volt félelmetesebb Forrás: IMDb

Mint korábban írtuk, a világ filmiparát és a tévésorozatokat is erőteljesen visszavetette a járvány, három hónapig szinte tetszhalott állapotba került a sorozatipar több országban, de ez sem lehet magyarázat arra, hogy miért nem érkezik három éve folytatás a Fargóból – amikor a kritika istenítette és a közönség is szerette. A negyedik évadban amúgy Chris Rock lesz a főszereplő, és Kansas Cityben játszódik majd. Úgy volt, hogy áprilisban érkezik, de hiába telt el bő 1100 nap az előző évad vége óta, még várni kell a folytatásra.

Ez nem az a MacGyver, de szeretik

A MacGyver eredetileg 1985 és 1992 között futott az ABC-n, majd 1994-ben két tévéfilm készült még belőle. A maga idejében kultsorozat volt, annak ellenére, hogy sokan már akkor is inkább csak röhögtek rajta. (A stáblista szerint több epizódot rendezett például Alan Smithee, "akit" a rendezők akkor szoktak felírni maguk helyett, ha nem akarják az igazi nevüket adni a produkcióhoz.)

A sorozat mégis siker lett, hét évadon át futott.

A címszereplőnek, Richard Dean Andersonnak ez az alakítás hozta meg a nemzetközi sikert: később a Csillagkapu első sorozatában láthattuk, ahol több mint száz epizódon keresztül játszotta Jack O'Neill tábornokot.

Az új Angus "Mac" MacGyver Forrás: CBS/©2016 CBS Broadcasting, Inc. All Rights Reserved/Annette Brown/Cbs

Volt szó egy spinoffról Young MacGyver címen az Odaát színészével, Jared Padaleckivel, de ez nem jött létre (érdekes, hogy ő lesz az új Walker, ebben a cikkben már előkerült a neve). Az új színészekkel felálló MacGyver 2016. szeptember 23-i nyitánya átlagosan 10,9 millió amerikait érdekelt, ezzel a 18–49-es célcsoportban meg is nyerte azt a műsorsávját. Utána csökkent ugyan a nézettség, ahogy az új sorozatok nagy részénél, de hamar megrendelte a teljes első évadot a csatorna. Az átlagnézettség 10 millióról 7,5-re esett időközben az USA-ban, ezzel együtt ez egy sikeres projekt, négy évad, 79 rész készült eddig.

------------------

Természetesen még számos olyan sorozat van, amely egy erős tévés brandre épített inkább, és azt modernizálva, átalakítva került a képernyőre, egyfajta remake-ként. Talán a feltámasztott Charlie angyalaival, az új Magnummal, a Csillagközi rombolóval, az Alkonyzónával, 24-gyel majd egy későbbi cikkben foglalkozunk – mert hosszú a sor, és mindig lesznek folytatások, remake-ek, feldolgozások. Vannak ezentúl folytatások, eredeti szereplőkkel (mint a Twin Peaks, A szökés vagy a Dallas), de ez már másik cikk témája lesz.