Nem tűnődött sokáig, amikor megkereste a TV2 sorozata, a Mintaapák, hogy ezután ő alakítsa a nőcsábász, cinikus ügyvédet, de nem is ő ajánlkozott a szerepre. A színész elmesélte az Origónak, hogy töltötte a két hónapos karantént, elmondta, milyen volt együtt lakni sok évvel ezelőtt Száraz Dénessel, aki szintén új főszereplő a szériában.

Egy nőcsábász karaktert kapott, milyennek találja?

Nem olyan, mint én, de színészként az a dolgom, hogy eljátsszam. A karakter amúgy épp furcsa helyzetben van: volt valamilyen, amilyennek megismerték a nézők az első évadban, de most, hogy belekerültem, épp 180 fokos fordulat következett. Hősszerelmes lett, összejött Emmával, akinek mindig drukkoltunk. Ebben a helyzetben van tehát a figura, Szabi elkezdi komolyan venni a dolgokat. Amikor eljátszottam az első jelenetet ebben a karakterben, olyat kellett tennem, ami távol állt eddig tőle. De nem hiszem, hogy spoiler, ha elmondom, hogy néha még visszatér azért Szabolcs régi énje.

 

Mintaapák-képgalériáért klikk a fotóra!TV2

Egyből az ügyvéd szerepére hívták, a másik kettő nem merült fel?

Egy ilyen nagy produkciónál alaposan átrágják ezeket a kérdéseket, a döntések nem gyorsan jönnek. Nem tudom, mi volt a háttérben, miért pont erre a szerepre hívtak. Mivel karantén volt, hagyományos castingot nem is tartottak, videós anyagokat kellett elküldeni a neten, otthoni felvétel után. Amikor már ki lehetett mozdulni, volt közös próbajelentünk Kuna Katával, de főleg a többi sráccal néztek meg minket. A szakállal is hosszan ment a variálás.

Hogyan?

Megnéztek úgy, nagy szakállal, majd kérték, nyírjam le. Oké, utána legyen borosta. Majd legyen formázva, aztán ne legyen. Legyen kicsit hosszabb...a vége egy ma divatos, rendezett borosta lett.

Mintaapák-képgalériáért klikk a fotóra!TV2

Milyen a ruhatára?

Itt a Mintaapákban 35-40 öltönyöm van és egy darab pizsamám. Mindössze ebben a két ruhafélében láthatnak.

Könnyű lesz összeegyeztetni a színházi munkát a többhetes forgatással?

A vírushelyzet miatt a színházaknál bizonytalanság van. Mindenki azt tervezi, hogy beindul rendesen az évad, de a helyzet nem egyértelmű. Most, nyáron könnyű összeegyezetni a tévésorozatot és a színházat, de új színházi feladatot nem vállaltam. Így is hét darabban lennék ősszel, ezek futnak már. A legtöbben nagyon sok a szövegem, akárcsak itt.

Másképp tanul szöveget itt, mint egy színdarab esetében?

Teljesen más metódus ez, nem olyan, mint a színházban. A Mintaapáknál elolvasom az összes forgatókönyvet, ezért ismerem a teljes történetet. Egészen más figyelemmel olvasom, mint a színházi szöveget. Megjegyzem a helyzet dramaturgiáját, azt, hogy ki mikor van felül, mikor alul. Onnantól kezdve az van, hogy bemegyünk, összemondjuk kétszer-háromszor a szöveget, és mehet, tudom, honnan hová kell eljutni, teljesen értem a szituációt.

Mintaapák-képgalériáért klikk a fotóra!TV2

A rendezők nem szólnak szövegtévesztésnél?

Nem, sőt. Mondták, hogy nyugodtan alakítsuk a szöveget, de ha megtesszük, akkor az összes többi felvételnél ugyanazt mondjuk. Ez azért fontos, mert egy jelenetet legalább kétszer-háromszor felveszünk. Ez a sorozat azonban az apákról szól, és az nem baj, ha minden apának megvan a stílusa, és átalakítja kicsit a szöveget. A lényeg, hogy az értelme maradjon meg.

Volt, akit nem ismert a színészek közül?

Inkább olyan van, akivel még nem dolgoztam. Kamarás Ivánnal például rendszeresen összefutottunk sok helyen, például színházi fesztiválon, de – bármennyire is ismerős a másik - rájöttünk, hogy nem dolgoztunk együtt. A Ruben Brandt, a gyűjtőben két főszereplő hangját adtuk, de soha nem találkoztunk. Volt már olyan produkció, amiben mindketten megfordultunk, de nem volt közös jelenetünk. Száraz Dénes pedig osztálytársam volt a Színiakadémián, együtt is laktunk.

Ez afféle bohém színészalbérlet volt, bulikkal, nagy jövés-menéssel?

Éltem én bohém módon, de életem egy másik szakaszában. Dénes sokkal fegyelmezettebb srác volt már akkor is, volt, hogy napokig nem is találkozunk, pedig együtt laktunk egy kis lakásban. Ő beült a kis odújába, zenét hallgatott, olvasott, ahogy én is. Bulikba nem mehettünk sokat, mert minden reggel 8-ra mozgásórára mentünk, este 11-re estünk haza, majd másnap reggel megint óránk volt.

A gyerekszereplőkkel milyen dolgozni?

Pék Ádámmal vagyok a legtöbbet, vele nagyon jó a kapcsolatom, cuki, édes gyerek és igen profi. Eleven, pörög a stúdióban, felmászik a fejemre, megpróbál lebirkózni, de amint azt mondják, hogy felvétel van, megáll, és profin csinálja, amit kell - elképesztő.

Megbeszélték, hogy most új apukája lesz, napi pár órában?

A gyerekkel nehéz beszélni erről, amúgy pedig az apja meg ugyanaz neki. Aki változott, az a játszótársa. Ő az ilyesmit könnyebben veszi, mint mi.

A távozó szereplőkkel beszélt?

Valakivel igen, valakivel nem. De ez érthető, mert a kérdések ott vannak az ember fejében.

Mintaapák-képgalériáért klikk a fotóra!TV2

Sokat gondolkodott, amikor felkérték?

Nem. Itt jött egy kész helyzet, amire nem lehetett azt mondani, hogy nem vállalom. A családdal is megbeszéltem a döntést. Nem volt ebben sok kérdés, tétovázás, inkább csak annyi, hogy meg tudjuk-e oldani, hogy a gyerekeket közben eljuttassuk ide-oda, tornára, úszni, teniszezni, megy-e a családon belüli logisztika, ha én minden nap forgatok. Amúgy pedig vannak helyzetek, amikor a szakmában aláígér másnak, és elvállal olcsóbban valamit, de engem világéletemben kivert ettől a víz. Kommentben olvastam ilyet magamról, felháborított, ezt kategorikusan visszautasítom. A szakmát járatja le, aki ilyet tesz. De mindegy is, adódott ez a helyzet, idejöttem, és nem bántam meg, nem nézett rám senki csúnyán.

A karantén alatt milyen kedélyállapotban volt?

Nem voltam borúlátó. Tulajdonképpen jól éltem meg, noha senki nem volt felkészülve erre a helyzetre. A távoktatás nálunk nem volt teljesen rendben, egyik gyerekünknél tökéletesen működött, a másiknál meg egyáltalán nem. Én élveztem, hogy otthon lehetek, de sok más emberrel szemben annyiban jobb a helyzetünk, hogy van egy nagy kertünk, és oda bármikor kimehettünk. Több generáció lakik együtt: nem léptünk ki szinte az utcára, úgyhogy nem tudtunk megfertőződni, és így nem fertőztük meg az időseket.

Látott valami jó sorozatot mostanában?

Azt hittem, hogy a pandémia miatt rengeteg sorozatot nézek majd, és annyit olvasok, amennyit bírok. Végül sikerült Goethe Faustjának a 40. oldaláig eljutnom... nem volt időm olvasni, csak este lett volna, de akkor már elbóbiskoltam. Szeretem a sorozatokat, de semmit nem tudtam végignézni ebben a két hónapban. Talán egy koreai zombis sorozatot láttam legutóbb, illetve Az ifjú pápát és Az új pápát is szerettem. Paolo Sorrentino rendezéseit nagyon szeretem. A Hill-ház kísértetei is lenyűgözött, olyan filmtechnikai megoldások vannak benne, hogy az elképesztő. Tudjuk, hogy sok sorozatra már több pénz jut, mint egy mozifilmre, de így is meglepő néha, milyen csodálatos jeleneteket látunk.