Június 15-én rajtolt az idei Balatoni Nyár, melynek kétórás adásai minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetnek a változatosságra, és arra, hogy a fiatalokat és időseket is egyaránt meg tudják szólítani. Naponta 60-70 ember dolgozik azon, hogy zavartalanul menjen az élő műsor, a szerkesztői csapat néha éjszakába nyúlóan dolgozik, hogy a következő napra minden elő legyen készítve. A forgatások sokszor külső, izgalmas helyszíneken zajlanak, és bár eddig nem kellett használni, az esős, szeles idő ellen is van megoldásuk - többek közt ezekről mesélt az Origónak Vikárus-Horváth Szilvia, a műsor főszerkesztője a Balatonnál.

Már hét hete képernyőn van a közmédia nyári magazinműsora, idén pedig két új műsorvezetővel is bővült a csapat: Rátonyi Krisztina és Fodor Imre, valamint Somossy Barbara és Forró Bence köszöntik a nézőket a Duna TV-n.

Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: MTVA

A stáb ilyenkor szinte a teljes nyarat a Balatonnál tölti, a legtöbb forgatási helyszínen már ismerősként köszöntik őket a helyiek. "60-70 fő dolgozik naponta azon, hogy minden délelőtt képernyőn lehessen a műsor, a szerkesztői stábunk 13 fő. Az adás 10-kor kezdődik, de mi már reggel 8-kor mindannyian ott vagyunk, készülünk, súgókártyát, szerkesztői adásmenetet és technikai adásmenetet nyomtatunk, majd ezeket szétosztjuk. Asszisztensek jönnek-mennek, készülődnek a műsorvezetők, mindenkinek sok a feladata. Fél 10 körül tartunk a műsorvezetőkkel még egy gyors utolsó megbeszélést, hogy miről fog szólni az adás, átvesszük újra, hogy milyen vendégek jönnek, miről szóljon egy-egy beszélgetés. 10-kor indul az élő, bekapcsol a hat kamera" - meséli egy reggelüket Vikárus-Horváth Szilvia, a műsor főszerkesztője.

Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: MTVA

Ők a felelős szerkesztővel a vezérlőben ülnek, onnan figyelik az adást, és az utasítón keresztül kommunikálnak a műsorvezetőkkel.  Folyamatosan figyeljük, ha szükséges segítjük, irányítjuk őket, de amúgy nagyon ügyesek, felkészülten indulnak neki minden egyes napnak" - teszi hozzá.

Néhány perc jut egy-egy vendégre

A műsornak fontos része a hátterezés, nagyon sok múlik a szerkesztők munkáján. "Hiába vannak rövid, 6-7 perces interjúk, ha nem lenne lehátterezve az adott vendég sztorija, a műsorvezető egyedül maradna. Napi 10 vendégnél fontos, hogy mindig a megfelelő kérdések hangozzanak el, és hogy az interjúalany mindent el tudjon mondani, amit a témában szeretne. A nehézsége pont az, hogy rögtön mélyre kell menni egy beszélgetésben, és erre csak néhány percünk van.  Ehhez elengedhetetlen a maximális felkészítés a szerkesztői részről, és természetesen a műsorvezetők profizmusa. Összefoglalva: napi 9-10 vendég érkezik élőben, és átlag 6-7 bejátszásunk van, így áll össze a két óra" - részletezi.

Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: MTVA

Lényegében a teljes nap munkával telik, ahhoz, hogy az adás összeálljon. "Előfordul, hogy sokat dolgozunk, de ezt mi már megszoktuk, a tévés szakmában ez abszolút jellemző, és tudjuk, hogy egy forgatás is így zajlik. Viszont néha, ha jól előkészítünk egy-egy napot, és van időnk, belefér egy kis strandolás is" - mondja Vikárius-Horváth Szilvia.

Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: MTVA

Nagyon szeretik őket a helyiek

Nagyon jóban vannak a helyiekkel, eljárnak ebédelni, lángosozni, kávézni, sok az ismerős. "Köszönnek, odajönnek, szeretnek minket a Balaton környékén. Akárhova megyünk forgatni, örömmel veszik, sütivel, ebéddel kínálnak, várnak minket."

Az időjárás eleinte nem igazán kedvezett nekik, de nagyobb bonyodalmak eddig nem voltak a szezonban. Soha nem fogom elfelejteni az első adást, június 15-én volt, zuhogó esőben. Nem is hittem el, hogy így indulunk.  Aztán fokozatosan kitisztult az ég, mostanra az időjárás már nem jelent problémát.

"Van egy ilyen kép a fejemben, amit nem fogok elfelejteni, ahogy a második adás felvétele közben Pély Barnát majdnem elfújta a szél, de ő minden viszontagság ellenére csak kitartóan gitározott tovább" - meséli. A biztonság kedvéért van egy esőhelyszín, így az élő adást nem veszélyezteti semmi.

Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: MTVA

Ha nem a stúdióban vannak, akkor a környéken forgatnak, idén voltak többször vitorlázni, hajózni is. Kóbor Jánossal nagy élmény volt a vitorláson a forgatás, óriási ajándéka a Balatonnak, hogy ilyenekre van lehetőség.  Idén rengeteg jó produkció jött el hozzánk, minden nap van fellépőnk, kifejezetten nagy nevek, híres zenekarok. Például eddig járt nálunk: Karácsony János, Kovács Kati, Szandi, Margaret Island, Jetlag, New Level Empire, Blahalouisiana és még sokan mások."

Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: MTVA

A Balatoni Nyár az idei évben is próbál színvonalas produkciókat, fellépőket hívni, és ettől az évtől a közösségi oldalakon is aktívabban jelen vannak, hogy a fiatalabb közönséget is megszólítsák. "Ott vagyunk az Instagramon, a Facebookon, live-ot csinálunk, egyre növekszik a táborunk. Szeretnénk, ha a fiatalok is néznének minket,  de az idősebb nézőknek is kedvezünk, így lesz a történet kerek egész."