Öt bizarr, szürreális pillanat a Budapest TV történetéből

Budapest TV
Vágólapra másolva!
Van, aki már elfelejtette, van, aki soha nem tudja feledni. Van, aki hatalmasat kacagott, remekül szórakozott, miközben nézte, más elszörnyedve pislogott kettőt, majd azonmód a távkapcsoló után nyúlt. A mai fiatalok soha nem láthatták, de sokan még emlékezhetnek a kis pénzből működő, igénytelen műsorokra. Öt videóval emlékezünk a 25 éve alapított Budapest TV-re, amely 2009-ig sok százezer háztartásban volt fogható. 
Vágólapra másolva!

Az első mindjárt egy klasszikus, hibátlan a maga nemében. Lexike, aki hangi adottságok tekintetében nincs benne a 10 millió legjobb hangú magyar csoportjában, Tomit próbálja kifaggatni az Anettka Space Projektről. Valószínűleg a hangszálaival adódtak problémák (mint korábban máskor is a Budapest TV zaklatott története során), így viszont izgalmas kérdés, hogyan lehetett őt képernyőre engedni: nem volt senki rajta kívül az épületben, aki ne suttogott volna rekedten?

Budapest TV

Felkészületlenségére a mellette szinte profinak tűnő Tomi mutat rá, amikor a suttogó nő űrhajós modult emleget, akkor a fiú űrkapszulára javítja. A remek szórakozást igénylő videós anyag nívóját tovább emeli, hogy az amúgy sem magasröpű beszélgetés elcsúszott, alig hallják egymást a felek.

-----------------

Nagyon kétségbeesettnek kell lenni, ha valaki felhív egy „tévés doktort" és ezreseket fizet pár perc hívásért. A hiszékenység vámszedői a Budapest TV-n is teret kapnak, itt például egy úr „fantom gerincműtétet" végez el, persze anélkül, hogy ugyanabban a megyében lenne, mint a telefonáló. „Előbb megvizsgálom" – mondta a férfi, amire jön a válasz: „hát az nem árt!". A blőd, szürreális jelent azzal folytatódik, hogy az úr megkérdi, a betegnek milyen szerve hiányzik, de a hölgy megnyugtatja, hogy minden szerve megvan - majd jön a kabarétréfába illő „gerincműtét", amely egyszerre döbbenetes, komikus és szomorú.

-----------------

Harmadik videónkban egy önmagát jósnak nevező hölgy hallgatja – vagy úgy tesz, mintha hallgatná – a telefonáló monoton fecsegését, teszi mindezt szenvedő arccal. 0:20 körül a pohárért nyúl, hogy történjen végre valami, de szegény félrenyel, köp, fuldoklik, miközben a telefonáló szemrebbenés nélkül tovább meséli a problémáját.

„Éppen a kollegám most nem tud segíteni, rosszul lettem a víztől" – mondja szegény asszony, és így kiderül, hogy egyedül van, még az operatőr is kiment valószínűleg egy cigarettára. „Ez egy nagyon kellemetlen dolog volt" – mondja végül, és ebben alighanem egyetért vele a legtöbb néző.

---------------------

A Budapest TV azonban nem csak a jóslásról szólt, a lakodalmas muzsika híveit is megpróbálta képernyő elé ültetni. Alább egy kis összevágott felvétel arról, milyen szinten ment a szórakozatás, a mulatós zene: az ing, a zakó, a mozgás, hibátlan a maga nemében, mégis olyan, mintha a műfaj paródiája lenne. 0:15-nél világosan kiderül, hogy playback az egész (ráadásul a hang és a kép is el van csúszva), de 1:00 körül jönnek az őrületes táncmozdulatok, addig érdemes kitartani.

--------------------

Indokolatlan felkacagások, sikoltozás (többek közt 1:33-tól) és sok más jel mutatott arra, hogy Omara pityókás, vagy, ahogy egy kommentelő megjegyzi, „macskarészeg, a kannás bor beütött." A jósműsorokban a kamera elé ültetett illetők szerették magukat boszorkánymesternek, atlantiszi fényjárónak meg főpapnak hívni, ehhez képest Omarát csak Művésznőnek aposztrofálják.

Olyan ő, mint egy vállalhatatlanul becsiccsent távoli rokon egy családi bulin, aki rokonok közt még vicces is lehet, idegenként, tévéképernyőn azonban elég bizarr jelenség.