Fél év kényszerleállás után újraindult több amerikai sorozat forgatása

Odaát
Vágólapra másolva!
A világjárvány miatt a legtöbb tévésorozat forgatása leállt, Kanadában azonban már elkezdtek dolgozni az amerikai stábok is – ehhez viszont hosszú egyeztetés kellett, az új biztonsági protokoll kialakítása mellett.
Vágólapra másolva!

Nehezen, de újraindult pár amerikai sorozat kanadai forgatása, elsőként a Netflix és a CW stábja állhatott munkába a Midnight Mass-en, illetve az Odaát-on dolgozva.

Utóbbi, itthon is kedvelt sorozat tizenöt évad után ér véget, a finálé eredetileg már májusban lement volna – már csak két epizódot kellett volna leforgatni, amikor életbe léptek a világjárvány miatti korlátozások. A stáb nagyjából öt hónap szünet után tudta felvenni a munkát: szeptember 8-án elvileg már végeznek is a forgatással, október 8-án pedig folytatódik is a befejező évad. A legutolsó részt november 19-én láthatják a(z amerikai) nézők.

Odaát Forrás: CW

A Deadline szerint már a Doktor Murphy (The Good Doctor) stábja is belekezdett a negyedik évad forgatásába Vancouverben, ahogy többek között a Kerge kacsák sorozatváltozatánál és az A Million Little Things-nél is folytatódnak a Kanadában zajló munkálatok.

Szeptemberben elvileg a Lost in Space – Elveszve az űrben forgatása is újraindul, amit októberben egy új sci-fi sorozaté, a Debris-é követ, miközben a Zoey's Extraordinary Playlist-nél és az Egyik kopó, másik eb képernyős változatánál is már az utolsó előkészületek zajlanak a forgatás előtt.

The Good Doctor, Doktor Murphy Forrás: ABC

A biztonsági előírások miatt volt egy kis vita

Az út nem volt egyszerű idáig, hisz az amerikai-kanadai határt március 21-én eredetileg csak harminc napra zárták le, de szabadidős célú utazásokat máig nem engednek a két ország között – a korlátozás jelenleg szeptember 21-ig érvényes.

A sorozatok forgatását tovább nehezítette, hogy bár a kanadai hatóságok és szakszervezetek már a nyáron kidolgoztak egy egészségügyi protokollt, azt az amerikai szervek egy része nem tartotta elégségesnek – így az amerikai színészszakszervezet, a SAG-AFTRA sem.

Lost in Space - Elveszve az űrben Forrás: Netflix

A SAG-AFTRA-nak főleg az volt a gondja a kanadai szabályozással, hogy amíg a produkciókban közreműködő színészeket heti kétszer, a velük közvetlenül kapcsolatban álló stábtagokat pedig heti egyszer tesztelik, addig a stáb maradék részét semmilyen módon nem szűrik.

A stúdiók egy ideig engedtek a szakszervezet nyomásának, és visszatartották a színészeiket a kanadai forgatásoktól, a Doktor Murphy mögött álló Sony Pictures TV azonban megegyezett a Brit Columbiában működő filmunióval és a helyi szakszervezettel, hogy Kanadában ők képviseljék a színészeiket – ez pedig kijárta az utat a többi produkciónak is.

Eközben az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban az első nagyobb produkció, a Gazdagok és szépek forgatása már június 17-én újraindult, július 25-re pedig Tyler Perry sorozata, a Sistas lett az első főműsoridős sorozat, amelynek a járvány alatt sikerült befejezni egy évadját.

Gazdagok és szépek Forrás: CBS

Ettől függetlenül most sincs nagy mozgás az amerikai tévéiparban, az amerikai producerek szakszervezete, a Producers Guild of America is csak a napokban, augusztus 31-én publikálta az általa szükségesnek tartott biztonsági intézkedések listáját – a sorozatgyártás tehát még mindig nem állt vissza a régi szintre az Egyesült Államokban.